


Florencija. Kavos tirščiai - idealus substratas grybams auginti, nes juose yra mineralų ir maistinių medžiagų, kurios patenka ir į grybus. Tai, kas atrodo atliekos, iš tikrųjų yra vertingas resursas.
Italijos startuolio „Funghi Espresso“ idėjos pagrindas yra žiedinė ekonomika, kai nieko nešvaistoma, rašo portalas FreshPlaza.com. „Mūsų misija yra dirbti žemės ūkyje be atliekų. Grybams (įvairių rūšių kreivabūdėms) auginti naudojame vertikalias sistemas, taip sumažindami dirvožemio naudojimą: lyginant su tradicinėmis kultūromis, tokio pat grybų kiekio auginimui naudojame tik pusę ploto “, - sako Antonio Di Džiovanis (Antonio Di Giovanni), startuolio „Funghi Espresso“ įkūrėjas.
„Norėdami gauti substrato, mes importuojame žalias kavos pupeles, kurias patys skrudiname. Dėl šio proceso gauname vadinamąją sidabrinę plutelę. Taip pat renkame kavos tirščius - apie 60 kg per dieną, apie toną per mėnesį. Grybų micelį sumaišome su skrudintomis pupelėmis ir kavos tirščiais, kad būtų sukurta ideali auginimo terpė. Tada substratas su grybiena dedamas į specialius maišus ir paliekamas tamsioje vietoje apie 25 dienas. Po to maišai, kuriuose matyti išaugusi balta grybiena, perkeliami į derėjimo bloką, kuriame yra 90 proc. drėgmės. Praėjus maždaug 10 dienų, jau galima skinti grybus“, - apie auginimo technologiją paaiškina A. Di Džiovanis.
Per mėnesį užauginama apie 300 kg produkcijos, o tai yra apie 3 tonos per metus. Augintojas sako, jog šie grybai yra labai vertinami dėl jų skonio ir maistinių savybių. Jie neturi kavos prieskonio, tačiau, vertinant pagal atliktas analizes, juose yra kavos tirščiuose esančių polifenolių, kurie naudingi mūsų organizmui.
Grybai parduodami per vietos mažmenininkus, etiško pirkimo grupes („GAS Ortofrutta“), vegetariškus ir veganiškus restoranus bei ūkininkų turimas vietos rinkas.
Panaudotas substratas taip pat perdirbamas. „Mes jį susmulkiname ir paliekame savo komposteryje trims mėnesiams. Sliekai paverčia jį humusu, kuris vėliau naudojamas auginant rūgščią pH terpę mėgstančius augalus“, - pasakoja idėjos autorius.
„Komposte greitai besidauginantys sliekai yra puikus baltymų šaltinis žuvų auginimui, todėl mums kilo mintis sukurti akvaponinio Koi karpių auginimo sistemą ir ją suderinti su daržovių, tokių kaip bazilikai, pomidorai ir salotos, auginimu. Mes taip pat turime šildomą komposterį - sistemą, kurioje panaudojame fermentacijos metu išsiskyrusią šilumą, ją žiemą naudojame ir šiltnamiams šildyti“, - kaip įmonėje sukurta žiedinės ekonomikos sistema, pavyzdį pateikia A. Di Džiovanis.
Akvaponikos (agrikultūros ir žuvininkystės derinimas uždaroje sistemoje) privalumai: vandens sutaupoma 90 proc., palyginti su drėkinamais pasėliais; daugiau augalų tenka vienam kvadratiniam metrui; galima naudoti bežemes technologijas miestuose; tai yra ekologinė gamyba be sintetinių trąšų ir pesticidų; nulinis žemės dirbimas.
Be to, startuolis parduoda rinkinius grybams ant kavos tirščių auginti namuose. „Tai lengva ir smagu. Tiesiog atidarykite rinkinį ir sudrėkinkite du kartus per dieną, o pirmą derlių turėsite jau po 7 dienų. Su vienu rinkiniu galite gauti du derlius per 30 dienų “, - paaiškina A. Di Džiovanis.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto tarybos akiratyje – mėsos, pieno ir grikių kainos
2025-04-29 -
Be antibiotikų užauginta lietuviška kiauliena – įveiktas iššūkis
2025-04-18 -
Trumposios maisto tiekimo grandinės galėtų mažinti maisto švaistymą
2025-03-25
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16 -
Pakeistos susietosios paramos už pienines karves taisyklės
2025-04-07
(0)