Bioversija A1 2025 11 28 Basf m1 2025 09 12
Maistas
Baltos mišrainės indeksas: ar šventės brangsta?
Asociatyvi Freepik (Kamran Aydinov) nuotr.

Vilnius. Siekiant įvertinti, kaip per metus pasikeitė tradicinių patiekalų paruošimo savikaina, Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) atliko pagrindinių baltos mišrainės ingredientų kainų analizę.

Tyrimui naudotos ŽŪDC skelbiamos vidutinės mažmeninės, ne akcijų, maisto produktų kainos didžiuosiuose prekybos tinkluose.

Buvo vertinama, kad keturių asmenų šeimai ir jų svečiams pakanka maždaug 3 kilogramų baltos mišrainės. Pagal tradicinį, plačiai naudojamą receptą mišrainei paruošti naudojama 1 kg bulvių, 300 g morkų, 10 kiaušinių, 400 g konservuotų žirnelių, 500 g šviežių agurkų, 100 g svogūno ir apie 250 ml naminio majonezo.

Bioversija m7 2025 11 28

Lyginant 2024 ir 2025 metų maisto produktų kainas, matyti nevienodi, tačiau aiškiai išsidėstę pokyčiai. 

Mažiausiai brango kiaušiniai – 3 proc. (nuo 2,67 iki 2,75 Eur), šiek tiek daugiau – konservuoti žirneliai, kurių kaina augo 3,4 proc. (nuo 3,49 iki 3,61 Eur/kg). 

Svogūnai šiemet brango kiek ryškiau – 8,2 proc. (nuo 0,73 iki 0,79 Eur/kg), o didžiausias kainos šuolis fiksuotas šviežių agurkų segmente, jų kaina kilo 16,6 proc. (nuo 4,57 iki 5,33 Eur/kg).

Morkos per metus atpigo 11,1 proc. (nuo 0,81 iki 0,72 Eur/kg), o bulvės – 16,7 proc. (nuo 0,78 iki 0,65 Eur/kg).

Mišrainė – aliejaus įkaitė

Ryškiausias kainų pokytis šiemet fiksuotas aliejų rinkoje, kuri tiesiogiai lemia naminio majonezo savikainą. Rapsų aliejus brango 24,6 proc. (nuo 3,17 iki 3,95 Eur/l), dar labiau kilo saulėgrąžų aliejaus kaina – 38,3 proc. (nuo 2,95 iki 4,08 Eur/l). Kadangi majonezui pagaminti naudojamas vienas kiaušinis ir po 100 ml abiejų aliejų, jo savikaina išaugo apie 22,6 proc., t. y. nuo 0,88 iki 1,08 Eur už 250 ml.

Pasak ŽŪDC Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vadovės dr. Irmos Jankauskienės, analizė aiškiai rodo, kad pagrindinės daržovės Lietuvoje išlieka palyginti pigios ir jų kainų svyravimai nėra dideli. „Tačiau galutinę baltos mišrainės savikainą lemia ne jos, o komponentai, kurių kainodara priklauso nuo pasaulinių žemės ūkio žaliavų rinkų. Aliejus ir kiaušiniai yra būtent tie produktai, todėl jų kainų pokyčiai šiemet turėjo didžiausią įtaką bendram patiekalo brangimui“, – aiškina dr. I. Jankauskienė.

Vertinant bendrą šio tradicinio patiekalo savikainą matyti, kad trys kilogramai baltos mišrainės per metus pabrango nedaug. 2024 m. tai kainavo 8,34 Eur, o šiemet – 8,89 Eur. Tai maždaug 6–7 proc. padidėjimas, kurio didžioji dalis susijusi su brangusiais aliejais ir dėl jų išaugusia naminio majonezo savikaina. 

Perskaičiavus į vieno kilogramo kainą, mišrainė brango nuo 2,78 iki 2,96 Eur, todėl praktinis pokytis vartotojui išlieka nedidelis.

Vis dėlto ŽŪDC atkreipia dėmesį, kad maisto produktų vertė kinta ne izoliuotai, o platesniame ekonominiame, sezoniškumo ir net geopolitinių įvykių fone. Todėl mišrainės savikainos pokytį būtina vertinti kartu su gyventojų pajamų dinamika. Kaip rodo Valstybės duomenų agentūros duomenys, vidutinis neto darbo užmokestis per metus augo apie 9,6 proc., o tai viršijo maždaug 6,6 proc. mišrainės kainos padidėjimą. 

Anot ŽŪDC, tai – tas retas atvejis, kai maistas brango lėčiau nei pajamos, o patiekalo įperkamumas ne sumažėjo, o netgi šiek tiek pagerėjo

Pasak ŽŪDC Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vyriausiojo ekonomisto dr. Evaldo Stankevičiaus, mišrainės kainos stabilumas gali būti vertinamas kaip savotiškas rodiklis – jos prieinamumas rodo, kad baziniai maisto produktai Lietuvoje išlieka prieinami vidutiniam namų ūkiui, nepaisant nuosaikios infliacijos.

Šaltinis: ŽŪDC pranešimas žiniasklaidai
Gudinas m8 2025 08 11

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Ar savivaldybės tinkamai vykdo joms patikėtų melioracijos ir hidrotechnikos statinių priežiūrą?
Visos apklausos