Perspėjama apie galimą maisto krizę
2020-04-02
Pixabay.com nuotr.

Paryžius. Trijų tarptautinių organizacijų vadovai perspėjo dėl pasaulinio „maisto stygiaus“, jeigu valdžios institucijos nesugebės tinkamai suvaldyti dabartinės koronaviruso krizės.

Daugelis vyriausybių savo šalyse paskelbė karantino priemones, dėl kurių smarkiai sulėtėjo tarptautinė prekyba ir sutriko maisto tiekimo grandinės.

Žmonėms priverstinai izoliuojantis kylančios paniško pirkimo bangos jau pademonstravo tiekimo grandinių pažeidžiamumą – daugelyje šalių prekybos centrų lentynos buvo iššluotos.

Linas Agro 20 08 03

„Netikrumas dėl maisto prieinamumo gali paskatinti eksporto suvaržymo bangą, sukuriant stygių pasaulinėje rinkoje,“ – bendrame kreipimesi, pasirašytame Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) vadovas Ču Dongju (Qu Dongyu), Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas (Tedros Adhanoma Ghebreyesus), Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) direktorius Robertu Azevedu (Roberto Azevedo).

„Tęsiantis karantinams dėl COVID-19, būtina imtis visų pastangų, siekianti užtikrinti kad prekyba vyktų kiek įmanoma laisviau, ypač kad neišsivystytų  maisto stygius“, – sakoma jų pranešime.

„Imantis veiksmų piliečių sveikatai ir gerovei apsaugoti šalys turėtų užtikrinti, kad bet kokios su prekyba susijusios priemonės nesutrikdytų aprūpinimo maisto produktais grandinės“, -  pridūrė organizacijų vadovai.

Ilgesnį laiką galiojantys nurodymai gyventojams izoliuotis ir judėjimo suvaržymai gali sutrikdyti žemės ūkio produktų gamybą dėl darbo jėgos nepakankamumo ir nesant galimybių tiekti produktus rinkoms.

„Tokie sutrikdymai, įskaitant žemės ūkio ir maisto pramonės darbuotojų judėjimo varžymą ir maisto produktų konteinerių ilgai trunkančius užlaikymus pasienyje, lemia trumpai vartoti tinkamų produktų sugedimą ir didėjantį maisto švaistymą“, – pabrėžė trys lyderiai.

Jie taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę apsaugoti darbuotojus, prisidedančius prie maisto produktų gamybos, perdirbimo ir platinimo – tiek jų pačių, tiek kitų žmonių sveikatos labui, taip pat siekiant išlaikyti veikiančias maisto produktų tiekimo grandines.

FAO, PSO ir PPO pažymi, kad tokiais laikais kaip šie yra būtinas didesnis, o ne mažesnis tarptautinis bendradarbiavimas ir privaloma užtikrinti, kad atsakas į COVID-19 netyčia nesukurtų nepagrįsto būtiniausių prekių stygiaus ir nepaaštrintų bado bei nepakankamo maitinimosi.

Kovo pabaigoje FAO ekspertai teigė, kad sutrikimų yra gana nedaug, nes šalyse maisto atsargų pakanka, o rinkos vis dar gana stabilios. „Grūdų atsargos pasaulyje yra priimtino lygio, o kviečių ir kitų pagrindinių kultūrų derliaus perspektyvos 2020 m. neblogos“, - sako FAO ekspertai.

Vis dėlto jie pastebėjo, kad jau yra sunkumų logistikoje, susijusiuose su maisto judėjimu šalyse ir tarp jų. Be to, jaučiamas neigiamas pandemijos poveikis gyvulininkystės sektoriui - dėl sumažėjusio pašarų prieinamumo ir sumažėjusių skerdyklų pajėgumų (dėl logistikos apribojimų ir darbo jėgos trūkumo). Taip per pandemijos įkarštį pirmiausiai nutiko Kinijoje.

„Atsižvelgiant į visa tai, balandžio ir gegužės mėnesiais pasaulyje galime tikėtis maisto tiekimo sutrikimų“, - teigia FAO ekspertai.

Kaip klostėsi per karantino laikotarpį prekyba Kinijoje, kuri pirmoji pajuto koronaviruso grėsmę ir ėmėsi prevencinių priemonių? Per pirmuosius du šių metų mėnesius Kinijos užsienio prekyba krito 11 proc. ir sudarė 592 milijardus JAV dolerių, nes buvo sutrikimų, kuriuos sukėlė koronaviruso protrūkis. Kinijos Centrinės muitinės administracijos (GAC C) duomenimis, per šį laikotarpį eksportas susitraukė 17,2 proc. (iki 292,5 mlrd. JAV dolerių), o importas - 4 proc., iki 299,5 mlrd. JAV dolerių.

AFP-BNS, MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios mintys / emocijos Jus aplankė sužinojus apie pasiektą ES susitarimą dėl didesnių tiesioginių išmokų?
Orai