


Roma. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas 2021-aisiais, palyginti su 2020 metais, pakilo 28,1 proc. iki 125,7 punkto.
Paskutinį praėjusių metų mėnesį maisto kainos pasaulyje kiek sumažėjo po augimo ankstesnius keturis mėnesius iš eilės – šio indekso vertė smuktelėjo 0,9 proc. iki 133,7 punkto, tačiau buvo 23,1 proc. didesnė nei užpernai gruodį, pranešė FAO.
„Įprastomis sąlygomis aukštos kainos skatina gamybos augimą, tačiau dėl žaliavų brangimo, besitęsiančios pandemijos ir vis labiau nenuspėjamų orų beveik neliko vilčių, kad rinka šiais metais stabilizuosis“, – pranešime cituojamas FAO vyresnysis ekonomistas Abdolreza Abbassian`as (Abdulreza Abasianas).
Grūdų kainų indeksas gruodį, palyginti su lapkričiu, nukrito 0,6 procento. Tam įtakos turėjo sumažėjusios kviečių eksporto kainos dėl padidėjusios pasiūlos po derliaus nuėmimo Pietų pusrutulyje. Kita vertus, grūdų kainų indeksas praėjusiais metais pakilo aukščiausiai nuo 2012-ųjų, palyginti su 2020-aisiais ūgtelėjęs 27,2 procento. Visų pirma, kukurūzai pabrango 44,1 proc., kviečiai – 31,3 proc., bet ryžiai atpigo 4 procentais.
Augalinės kilmės riebalų kainų indeksas gruodį smuko 3,3 procento dėl palmių ir saulėgrąžų aliejaus kainų kritimo vangios paklausos sąlygomis, kilus susirūpinimui dėl vėl didėjančio sergamumo COVID-19 padarinių. 2021-asiais šio indekso vertė pasiekė visų rekordą, palyginti su ankstesniais metais išaugusi 65,8 procento.
Tuo tarpu cukraus kainų indeksas gruodžio mėnesį smuko 3,1 proc. iki žemiausio lygio per pastaruosius penkis mėnesius. 2021-aisiais jis buvo 29,8 proc. aukščiau nei 2020 metais.
Mėsos kainų indeksas praėjusį mėnesį beveik nepakito, pernai jo vertė buvo vidutiniškai 12,7 proc. didesnė nei užpernai.
Paskutinį praėjusių metų mėnesį paaugo tik pieno produktų kainų indeksas – 1,8 procento. Tai nutiko dėl padidėjusių sviesto ir pieno miltelių kainų, sumažėjusių gamybos apimčių Vakarų Europoje ir Okeanijoje. Tuo tarpu sūriai kiek atpigo. 2021 metais pasaulinės pieno produktų kainos buvo 16,9 proc. didesnės nei 2020-aisiais.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių – grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus – kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Statomas didžiausias Europoje atliekomis šildomas pomidorų šiltnamis
2025-06-17 -
Ankstyvųjų bulvių derliaus nuostolių didesnės kainos nekompensuos
2025-06-13 -
Daugiausia pesticidų aptinkama trečiųjų šalių produktuose
2025-05-27
Skaitomiausios naujienos
-
Nuo liepos – pokyčiai registruojant žemės ūkio techniką
2025-06-04 -
Seimas nusprendė: žemės ūkio technikai draudimo apmokestinimo išimčių nebus
2025-06-17 -
S. Skvernelis: norint atliepti ūkininkų reikalavimus, reikėtų atskiros mokesčių sistemos
2025-06-18
(0)