Šamų augintojai pelno laukė ketverius metus
2021-06-29

Kėdainiai. Akademijoje šeimos įmonę įkūrę Justina Kočetova (nuotr.) ir Donatas Giknius kantriai dirbo ketverius metus, puoselėdami Lietuvos viduriui egzotišką verslą – šamų auginimą ir gurmaniškų šamo produktų gamybą, kol pagaliau penktaisiais metais sulaukė pelno.

„ŠamŪkio“ įkūrėjai yra ūkininko vaikai – sesės ir brolio šeimos, siekiančios dirbti ir kurti darbo vietas savo krašte. Paklausta, kaip pradėjo verslą, J. Kočetova atvirai kalbėjo, kad buvo užstrigusi tam tikroje rutinoje ir norėjosi išbandyti kažką naujo.

„Mano galvoje sukosi ir dabar sukasi daugybė idėjų. Pradėjome su brolio šeima kalbėti, kad reikia kažkokio įdomaus projekto, ir 2015 m., pasinaudoję parama, įrengėme inovatyvų aplinką tausojantį akvakultūros ūkį – uždaroje sistemoje baseinuose pradėjome auginti afrikinius šamus.

KWS 21 07 01 mob

Suradome bendraminčių, įsteigėme kooperatyvą. Atrodė, viskas klostysis kaip sviestu patepta. Tačiau lengva nebuvo“, – draugystės su šamais pradžią prisimena Justina.

Pasak jos, trejus metus teko klajoti įvairių ieškojimų labirintuose. Jaunieji žuvininkai mokėsi verslo ir darbo su žuvies auginimu paslapčių. Startavo lygioje vietoje, teko ieškoti kontaktų ir žuvies veisimui, ir pašarų pirkimui.

„Iš pradžių auginome žaliavinę žuvį, tačiau netrukus supratome, kad taip pelno nesulauksime dar daugybę metų“, – atvira J. Kočetova. Ieškojimai atvedė prie mažmeninio produkto gamybos.

Sukurtos žaismingos pakuotės

„Pradėjome galvoti apie žuvų rūkymą, konservų gamybą. Vėliau atsirado užtepėlės. Mūsų šamai auginami sveikai ir atsakingai – naudojamas tyras gręžinio vanduo, prasifiltravęs per požeminius sluoksnius, sudėtyje neturintis kenksmingų medžiagų.

Vanduo juda uždaru ciklu: tas pats vanduo filtruojamas, valomas ir naudojamas vėl, tad tausojami pasaulyje senkantys vandens ištekliai. Žuvis šeriama sertifikuotais bioorganiniais pašarais, kurių sudėtyje nėra hormonų, antibiotikų“, – sako „ŠamŪkio“ vadovė.

Netradicinis žvilgsnis į agurkus

Su šamų gaminiais kėdainiečiai, kol buvo galima, lankė įvairias parodas, muges. Atvykę į įvairius Lietuvos miestus su šamų produktais kaskart sulaukdavo nuostabos kupinų žvilgsnių ir klausimų: atvykote iš Kėdainių, o kur agurkai?

„Tada pati pradėjau galvoti – reikia kažką daryti. Bet nesinorėjo kartu tampytis tradicinių marinuotų agurkų. Vieną vasarą tėvų namuose nesitraukiau nuo puodų, kol išviriau, mano manymu, puikų agurkų džemą. O tada jau pasipylė... Ir liofilizuoti agurkėliai šokolade, ir agurkų ledinukai ir agurkų zefyrai. Dabar matau, kad agurkai puikiai papildo šamus“, – šypsosi J. Kočetova.

Praplėtę verslą, žuvų augintojai 2018 m. pabaigoje Kėdainiuose atidarė parduotuvėlę „Gurkė“. Joje prekiaujama ne tik pačių pagaminta produkcija, bet ir kitų ūkininkų gaminiais. Yra ir midaus, medaus, kepinių – įvairių gėrybių, kurios ne tik skanios, bet ir tinka sveikai mitybai.

Karantinas neišgąsdino ir nesustabdė

Karantino laiką žuvininkams išgyventi padėjo elektroninė prekyba. Juk ne taip paprasta realizuoti gaminius, kurie pagaminami iš kas mėnesį užauginamos 3 tonų šamo žaliavos. Buvo atidarytas gamybos cechas, rūkykla. Dabar statomi sandėliai.

„Konservus gaminame ne tik iš savo užaugintų šamų, bet ir iš kaimynų perkame skumbrės bei karpio žaliavas. Norime, kad mūsų gaminiai būtų ne tik skanūs, bet ir patrauklūs, skleistų gerą mūsų nuotaiką“, - sakė verslininkė J. Kočetova ir džiaugiasi, kad „ŠamŪkio“ produkcija pamėgta ne tik visoje Lietuvoje, bet pamažu skinasi kelią į užsienį.

Rūkytiems šamams draugiją palaiko kitos rūkytos žuvys

Kėdainiškių ūkio gaminių galima nusipirkti Vokietijoje skandinavų verslininkų įkurtose parduotuvėlėse, tad labai realu, kad jie greitai pasieks ir Skandinaviją.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14 +NMA

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ar jus tenkina šio sezono kviečių ir rapsų supirkimo kainos?
Orai