BASF A1 2024 06 19 Basf m1 2024 06 19
Mokslas
Studentai pasiryžę gaminti fermentuotas sojas
Vienas iš startuolio „Nattoyo“ įkūrėjų – Giedrius Jachimavičius (viduryje)

Kaunas. Užmezgę ryšius su nedidele Japonijos gamybos įmone Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentai įkūrė startuolį „Nattoyo“ ir gamins fermentuotas sojas.

Pasak vieno iš startuolio įkūrėjų Giedriaus Jachimavičiaus, ateityje tikimasi patiems užauginti šių pupinių augalų ir plėtoti žiedinę eknomiką.

Gruodžio viduryje vykusiuose Kauno startuolių 2023 m. apdovanojimuose ir „Kaunastic Startups Meetup #10“ renginyje „Nattoyo“ nominuotas Metų naujoko kategorijoje. Nors juo ir netapo, tačiau buvo pastebėtas tarp kitų sveikatos inovacijų, technologijų startuolių.

Bioversija 2024 04 26 m7

Idėja kurti startuolį Giedriui Jachimavičiui gimė šių metų viduryje. Jau anksčiau jis domėjosi vadinamuoju supermaistu (kūną sveikatinančiais produktais) ir aptiko sojas, kurios fermentuojamos naudojant gerąsias bakterijas.

„Pradėjau gilintis, ar toks produktas egzistuoja Lietuvoje. Pasirodo, jo pasiūla labai ribota, tad kilo mintis patiems gaminti“, – pasakojo G. Jachimavičius.

Giedrius – LSMU medicininės ir veterinarinės genetikos studentas, pagal kvalifikaciją – medicinos biotechnologas. Tad, kaip pats sako, neblogai supranta apie fermentacijos technologiją, nors specialybė menkai susijusi su idėja.

Su kolega Luku Kalvaičiu gavę galimybę sudalyvauti „Baltic Sandbox Ventures“ inkubacinėje programoje, kuri skirta naujokams, pradedantiems nuo idėjos, jie ėmėsi savo sumanymą įgyvendinti praktiškai.

„Viena šių mokymų užduotis buvo rasti startuolio partnerius. Žinojau, kad yra fermentuotas sojas gamina japonai, tad užmezgėme su jais ryšį ir pasisiūlėme atvykti pas juos pasimokyti technologinių ypatumų“, – apie veiklos etapus dalijosi „Nattoyo“ įkūrėjas, kuris gruodžio pradžioje ir viešėjo nedidelėje japonų įmonėje, kurioje daugiausia orientuojamasi į rankų darbą.

Susibičiuliavę su užsienio partneriais ir pakankamai įvaldę technologiją, studentai užsibrėžė tikslą įsirengti gamybai tinkamas patalpas ir pradėti veiklą.

Paklaustas, kas tieks sojas, Giedrius buvo atviras, kad Lietuvoje nedaug augintojų. Tad kartu su kolega turi tobulą viziją – patys įkurti ūkį, kuriame augintų šiuos pupinius augalus. „Taip turėtume pirminę žaliavą, kurią galėtume apdirbti, ir plėtotume žiedinį ūkį“, – sakė G. Jachimavičius.

Tiesa, iš pradžių idėja buvo importuoti sojas iš Japonijos, nes, pasak startuolio sumanytojų, ten jos geriausios kokybės ir didesnis rūšių pasirinkimas. Nemažai jų ir išragavo būdami Japonijoje.

Vis dėlto šioje šalyje griežti sojų importo reikalavimai – gali nepavykti jų atsigabenti. Todėl reikia ieškoti arčiau. Tikisi tinkamų rasti ir pas Lietuvos augintojus, kol veikla įsibėgės.

„Įdomiausia, kad fermentacijos bakterijų aptinkama visur, bet kiekviename regione paplitusios skiriasi savo genofondu. Greičiausiai japoniškos fermentacijos bakterijos būtų svetimesnės mūsų organizmui. Tad geriau naudoti vietines sojas ir fermentavimo bakterijas. Bandžiau fermentuoti ir paprastas pupeles, bet labai skiriasi ir skonis, ir tekstūra“, – technologines subtilybes atskleidė G. Jachimavičius.

Kokia dabartinė startuolio situacija? Giedrius šiuo metu į viską žiūri labai optimistiškai, tuo labiau kad jau yra klientų, susidomėjusių šiuo produktu.

„Baigti mokymai, sužinotos technologinės ypatybės, liko tik įkurti gamybines patalpas ir pradėti gamybą. Iš pradžių tieksime fermentuotas sojas restoranams, nes Lietuvoje apie šį produktą dar kol kas mažai žinoma, jis nėra toks populiarus, tad reikėtų daugiau pagalvoti apie jo propagavimą. Tikintis parduoti plačiajai visuomenei, reikėtų pakuotės, dizaino ir kitų dalykų, – mintimis dalijosi startuolio kūrėjas. – Jei produktas bus sėkmingas ir gebėsime jo užtektinai pagaminti restoranams, tai tolesnis planas būtų plėstis į visuomeninę rinką.“

Šiuo metu kertinis dalykas – finansavimas. Investuotojų ieško europiniuose projektuose, pavyzdžiui, „EITEE Food“, bando dalyvauti Lietuvos inovacijų agentūros projektuose, nors, kaip teigia, paramos žemės ūkio startuoliams nedaug.

Remdamiesi Japonijos įmonės pavyzdžiu, tikisi išsiversti su dviejų žmonių komanda.

„Jeigu pagaminamų sojų produktų kiekis bus įkandamas, versimės dviese. Jeigu reikės daugiau žmonių, samdysime. Jei pramušime šiokią tokią versmę, tai reikės galvoti apie plėtrą. Dabar svarbiausia – pradėti“, – optimistiškai nusiteikęs vienas iš startuolio „Nattoyo“ įkūrėjų Giedrius Jachimavičius.

Autorius: Inga Dubovijienė
Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kas dar, be uždarbio, skatina ūkininkauti?
Visos apklausos