Pieno išrūgų perdirbimui – dar vienas metodas
2021-10-01
Asociatyvi pixabay.com nuotr.

Vašingtonas. Didelis druskos kiekis išrūgose lemia, jog šios sūrio gamybos atliekos tampa vienais labiausiai aplinką teršiančių šalutinių maisto pramonės produktų. Amerikiečių mokslininkai išrado naują elektrocheminį gėlinimo metodą, paremtą redokso reakcijomis.

JAV Žemės ūkio departamento duomenimis, sūrio vartojimas vis didėja, tačiau jo gamybos šalutiniai produktai sudaro apie 83 proc. viso pieno pramonės atliekų kiekio. Ši žala bei tvarių maisto technologijų poreikis įkvėpė Ilinojaus universiteto (JAV) chemijos ir biomolekulinės chemijos inžinierių prof. Xiao Su (Ksiao Su) spręsti iššūkį naudojant pažangius elektrocheminius metodus.

Mokslo leidinyje „Chemical Engineering Journal“ skelbiama, jog naujojo metodo dėka iš išrūgų pašalinama bei perdirbama 99 proc. druskos ir 98 proc. vertingų baltymų. Palyginti su įprastais gėlinimo būdais, naudojant išrastą technologiją reikia iki 73 proc. mažiau energijos, sutaupoma 62 proc. eksploatacinių išlaidų. 

RVAC 21 09 30

Pasak prof. Xiao Su, išrūgų perteklius susijęs su keliomis aplinkosaugos problemomis ir net maisto medžiagų švaistymu. Tvariai demineralizuojant išrūgų atliekas sumažinama žala gamtai, tuo pačiu metu papildomai išgaunami vertingi baltymai. Redokso reakcijomis paremta elektrodializės sistema išgrynina baltymus be agregacijos ir denatūracijos. Išskirtą natrio chloridą galima pakartotinai panaudoti sūriams gardinti. Taigi, galutiniame išrūgų perdirbimo procese atliekų kiekis prilygsta nuliui.

Išradėjai tikisi, jog jų pasiūlytas gėlinimo metodas taps baltymų išgavimo iš pieno pramonės atliekų pagrindu, o integravus atsinaujinančią elektros energiją procesai taptų dar labiau tvaresni. 

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip motyvuojate savo ūkio darbuotojus?
Orai