


Tokijas. Japonijos mokslininkai nustatė, kad dėl klimato atšilimo keičiasi obuolių skonis ir konsistencija. Per 40 metų obuoliai tapo minkštesni ir ne tokie rūgštūs, rašo nature.com.
Naujausi tyrimai įrodo, kad visuotinis atšilimas daro poveikį augalų vegetacijos procesams. Mokslininkai paskelbė, kad regionuose, kuriuose vidutinė oro temperatūra pakilo 2 laipsniais pagal Celsijų, obelys pražysta 3-5 dienomis anksčiau. Jei obuoliai ant šakų noksta ilgiau nei 70 dienos, jose mažėja rūgščių kiekis.
„Nors pokyčiai vyko palaipsniui ir vartotojams sunku pastebėti, obuoliai nėra tokie traškūs kaip prieš 40 metų", - teigia vienas iš tyrimo bendraautorių Toshihiko Sugiura. Nuo 1970 iki 2010 metų Japonijos Nacionalinės žemės ūkio ir maisto mokslinių tyrimų organizacijos mokslininkai rinko ir analizavo duomenis apie 2 rūšių obuolius. Kiekvienais metais tyrėjai fiksavo aplinkos temperatūros, kritulių, žydėjimo rodmenis, derliaus rezultatus. Laboratorijoje buvo vertinamos obuolių savybės: rūgšties ir vandens kiekis, tvirtumas, atsparumas sandėliavimui.
„Jei globalinis atšilimas ir toliau progresuos, neišvengsime didesnių vaisių skonio ir tekstūros pokyčių. Jau dabar aišku, kad kinta ne tik obuolių, bet ir vynuogių, klevų sulos skonis", -perspėja mokslininkai.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Biomedicinos mokslų žinios – naujoms veislėms kurti
2025-04-28 -
Augalams stebėti – popieriniai jutikliai
2025-04-22 -
Tinkama sėjomaina padeda išlaikyti derlingą dirvožemį ir užtikrinti augalų sveikatą
2025-04-18
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16 -
Pakeistos susietosios paramos už pienines karves taisyklės
2025-04-07
(0)