


Bursa (Turkija). Marinuotų agurkų eksportas iš nedidelio Turkijos kaimo Gedekli siekė 10 mln. Eur per metus. Agurkus marinuoja beveik kiekvienos šeimos nariai.
Gedekli kaimas – vienas didžiausių marinuotų agurkų gamintojų šalyje, turintis savo receptus ir tradicijas. Dėl to jį imta vadinti marinuotų agurkų sostine.
Kiekviename iš 2 000 gyventojų turinčio kaimo namų ūkyje yra bent vienas agurkus marinuojantis asmuo. Ši tradicija kaime siekia apie septynis dešimtmečius, rašo dailysabah.com.
Aktyviausias užimtumo laikotarpis – nuo gegužės iki spalio, ypač moterims, kurios sudaro 80 proc. darbo jėgos. Vasarą užsidirbti čia atvyksta žmonių ir iš kitų provincijų.
Dauguma kaimo gyventojų darbuojasi 50-yje cechų, veikiančių Gedekli, kur per metus pagaminama maždaug 60 tūkst. t agurkų.
Orchangazio prekybos ir pramonės rūmų pirmininkas Erolʼas Hatirliʼa sako, kad į tokias šalis, kaip Vokietija, Jungtinė Karalystė, Pietų Afrika, Kataras ir Kuveitas, šie agurkai eksportuojami už 10 mln. Eur per metus.
Šalies vidaus rinkoje parduodama produkcijos dar už 250 mln. Turkijos lirų (apie 13,7 mln. Eur). Nuo 2017 m. šie marinuoti agurkai turi geografinės nuorodos ženklą – intelektinės nuosavybės teisių rūšį, kuri identifikuoja prekę, priklausančią konkrečiai teritorijai.
Rudenį Gedekli marinavimo cechai dirba visu pajėgumu, nes gaminami ne tik iš agurkų, bet ir kopūstų, paprikų, atvežtų iš netoliese esančių regionų, produktai.
Gedekli seniūnas Mehmetʼas Donmezʼas pasakoja, kad marinuotus agurkus perka didžiųjų Turkijos miestų prekybininkai: „Mūsų kaimas patenkina beveik visus Stambulo poreikius.“
Pasak jo, agurkų skonį lemia ir vietiniai vandens ištekliai. „Čia turime ypatingą vandenį, jame daug kalcio ir mineralų, todėl jis idealiai tinka agurkams marinuoti“, – sakė jis.
Be tradiciškai marinuotų agurkų su paprika, labai populiarūs ir su česnakais bei valgomosiomis ybiškėmis.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Strasbūras pritarė draudimui augalinį maistą vadinti mėsa
2025-10-09 -
Švietėjiškas festivalis kvietė atrasti jautienos paslaptis
2025-09-22 -
Lietuvių sūris įvertintas parodoje Prancūzijoje
2025-09-18
Skaitomiausios naujienos
-
Keturių vikšrų XXL traktorius Lietuvos laukuose
2025-09-26 -
Po didinamuoju stiklu – traktorių ir kitų žemės ūkio mašinų registracija
2025-10-09 -
Per valandą pasiektas paraiškų sumos limitas
2025-10-01
(0)