Sukūrė pomidorus su „penktuoju“ skoniu
2019-11-19
socialinio tinklo Twitter nuotr.

Madridas. Tarptautinėje vaisių ir daržovių parodoje buvo pristatyti naujos veislės juodai violetiniai pomidorai. Pasak jos kūrėjų, šie vaisiai turi subalansuotą skonį, kuriame suderintas ir saldumas, ir rūgštumas, ir sūrumas bei kartumas.

Naujos veislės, pavadintos Yoom, kūrėjai tikisi, kad šie pomidorai nustebins tiek vartotojus, tiek ir visą daržininkystės sektorių.

Mat pomidorai turi vadinamąjį penktajį, arba umami skonį, kuriame subalansuotai jaučiami visi keturi skoniai - saldumas, rūgštumas, sūrumas ir kartumas. Į lietuvių kalbą neverčiamas japonų žodis umami reiškia kažkokį specifinį, pikantišką skonį. Umami skonį turintys maisto produktai yra ne tik pomidorai, bet ir, pavyzdžiui, parmezano sūris, vytintas kumpis, sojų padažas, vynas, sultiniai ir pan.

„Šie violetiniai pomidorai turi tris kartus daugiau nei įprasti raudoni pomidorai beta karoteno ir antocianų. Be to, jų išskirtinis skonis“, - apie naująją veislę pasakoja ją sukūrusios kompanijos „Syngenta“ atstovas Deividas Bodas.

Karotenai ir antocianai yra gamtiniai antioksidantai. Jie padeda vaisiams ilgiau išlikti šviežiems. Todėl tikimasi, kad naujosios veislės pomidorai  ne tik patiks vartotojams dėl skonio, bet ir ilgiau išsilaikys švieži. Ši savybė leistų sumažinti ir maisto atliekų kiekius, kuomet vartotojai ir pardavėjai išmeta pradėjusius gesti produktus.

Naujoji pomidorų veislė buvo pristatyta tarptautinėje parodoje „Fruit Attraction“, Madride. Spalio pabaigoje vykusiame renginyje dalyvavo 1800 įmonių, suvažiavo 90 tūkst. vaisių bei daržovių srityje dirbančių profesionalų iš 130 pasaulio šalių.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas, Jūsų nuomone, labiausiai lemia žemės ūkio paskirties sklypų kainą?
Orai