


Kėdainių r. Lietuvoje daugėja produktų, kurių puiki kokybė pripažinta Europos mastu. Saugomos geografinės nuorodos ženklu nuo šiol bus žymimas ir Nijolės Šakočienės kepamas šakotis.
Šakočiai Skaistgirių k. (Kėdainių r.) šeimos ūkyje gaminami jau šimtmetį. Kepėjų prosenelė receptą gavo iš savo parapijos bažnyčios klebono šeimininkės.
Ilgai gaminys tobulinamas ir įgavo specifinių požymių. Žinios apie šio šakočio gamybos būdą ir su juo susiję praktiniai įgūdžiai perduodami iš kartos į kartą.
Išskirtinė Nijolės Šakočienės šakočio gamybos proceso savybė – miltų užplikymas ir tešlos brandinimas. Visame gamybos procese naudojamos tik tradicinės, natūralios žaliavos, lemiančios šio produkto kokybę ir skonį.
Iki 1997 m. šakočiai gaminti ir pardavinėti tik pagal užsakymus, vėliau jais pradėta prekiauti ir kitais būdais. Tai – šeimos verslas, neperžengęs savo ūkio ribų.
Šiandien Lietuva turi jau 10 maisto produktų ir 8 alkoholinius gėrimus, ženklinamus visoje Europoje atpažįstamais ir vertinamais kokybės ženklais: saugomos kilmės vietos nuorodos, saugomos geografinės nuorodos ir garantuoto tradicinio gaminio.
Saugomų geografinių nuorodų sistema Europos Sąjungoje sukurta, siekiant padėti su geografine vietove siejamų produktų gamintojams užtikrinti deramą atlygį už jų gaminius, taip pat ir pavadinimų, kaip intelektinės nuosavybės teisės, apsaugą ES teritorijoje.
Produktų ženklinimas naudingas ir vartotojams, nes jie informuojami apie išskirtinius gaminius.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Strasbūras pritarė draudimui augalinį maistą vadinti mėsa
2025-10-09 -
Švietėjiškas festivalis kvietė atrasti jautienos paslaptis
2025-09-22 -
Lietuvių sūris įvertintas parodoje Prancūzijoje
2025-09-18
Skaitomiausios naujienos
-
Keturių vikšrų XXL traktorius Lietuvos laukuose
2025-09-26 -
Po didinamuoju stiklu – traktorių ir kitų žemės ūkio mašinų registracija
2025-10-09 -
Per valandą pasiektas paraiškų sumos limitas
2025-10-01
(0)