„Mėsa“ iš oro
2019-12-17

Kalifornija. JAV startuolis „Air Protein“ tvirtina esantis pirmasis pasaulyje, gaminantis mėsos alternatyvą iš elementų, esančių ore.

„Mėsa“ auginama pasitelkiant atsinaujinančius energijos išteklius – anglies dioksidą, deguonį ir azotą, kurie konvertuojami į baltymus, turtingus vitaminų ir mineralų. Gautas produktas taip pat turi amino rūgščių, panašių į esančias mėsoje, tačiau yra ekologiškas ir be GMO.

Kaip rašo „Euronews“, technologijos pagrindas yra „uždaros kilpos anglies ciklas“ – procesas, įkvėptas NASA eksperimentų, skirtų pasigaminti maisto ilgalaikėse kelionėse kosmosu. Vykstant ciklui, iškvėptą anglies dioksidą vartoja bakterijos, kurios vėliau išskiria maistui tinkamų medžiagų. Jas valgantys žmonės vėl iškvepia anglies dioksidą, taip uždarydami ciklą.

Kūrėjų teigimu, metodas naudoja gerokai mažiau žemės negu gyvulių auginimas mėsai. Tai gali būti labai svarbu siekiant išmaitinti sparčiai augančią populiaciją. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija skaičiuoja, kad 2050-aisiais pasaulyje gyvens 10 milijardų žmonių, ir ūkininkams reikės užauginti 70 proc. daugiau maisto, tuo tarpu tinkamos žemės plotas padidės vos 5 proc.

„Statistika yra aiški. Dabartiniai ištekliai išgyvena ekstremalų stresą, matome, kaip dėl miškų kirtimo dega Amazonė, daugėja sausrų. Reikia gaminti daugiau maisto ir mažiau priklausyti nuo žemės bei vandens išteklių, – sako „Air Protein“ vadovė dr. Liza Daison (Lisa Dyson). – Žmonės palankiai vertina iš augalų pagamintą „mėsą“, ir mes manome, kad „mėsa“ iš oro yra sekantis žingsnis link tvaresnių maisto gamybos metodų.”

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką keisite ūkyje, jeigu ES smarkiai apribos pesticidų ir cheminių trąšų naudojimą?
Orai