


Paryžius / Vilkaviškis. Tarptautinėje parodoje-konkurse „Mondial du Fromage et des Produits Laitiers“ „Vilmanto sūrinės“ gaminamas sūris „Tomerinis“ pelnė bronzos apdovanojimą.
„Mondial du Fromage et des Produits Laitiers“ (Pasaulinė sūrio ir pieno produktų paroda) yra vienas iš autoritetingiausių sūrių ir pieno produktų pristatymo ir vertinimo renginių Europoje (šalia „World Cheese Awards“). Čia savo patirtį ir produktus pristato viso pasaulio sūrių ir kitų pieno produktų gamintojai, platintojai, įrangos gamintojai ir kiti dalyviai. Paroda-konkursas rengiama kas dvejus metus.
Kaip „Mondial du Fromage et des Produits Laitiers“ dalis, bendradarbiaujant su Tarptautine sūrininkų gildija, parodoje vyksta ir tarptautinis produktų konkursas. Rengėjai teigia, kad tai galimybė pademonstruoti savo patirtį, pagarbą tradicijoms, siekti meistriškumo ir parodyti kūrybiškumą bei inovacijas.
Pasak „Vilmanto sūrinės“ (Vilkaviškio r.) atstovės Sevilos Gadžijevos, bronzą pelnęs jų parūkytas minkštas karvės sūris „Tomerinis“ – dar visai naujas produktas, nebuvęs prekyboje. Anot jos, pelnyti apdovanojimą, kai konkurse dalyvavo apie 50 šalių atstovų, kurie pristatė beveik 3 000 sūrių, yra didžiulė garbė.
„Mes paeksperimentavome. Kadangi tai naujas, niekur nerodytas produktas, nusprendėme būtent jį pristatyti konkurse Minkštų sūrių su natūralia žieve kategorijoje („Fromages à pâte molle à croûte naturelle“). Sūrį ir jo technologinius aprašymus šįkart siuntėme, bet po dvejų metų tikimės patys nuvykti į Tūrą ir viską pamatyti gyvai“, – pasakojo S. Gadžijeva.
Ji tiki, kad šis laimėjimas padės jiems rasti naujų vartotojų užsienio rinkoje. Šiuo metu „Vilmanto sūrinė“ savo sūrius eksportuoja tik į Lenkiją.
Beje, lenkų partneriai ir pastūmėjo dalyvauti parodoje-konkurse „Mondial du Fromage et des Produits Laitiers“, nes patiems sūrininkams neužtenka laiko nuodugniai domėtis užsienio rinkomis. Vis dėlto, pasak S. Gadžijevos, šis laimėjimas suteikė tarsi spyrį eiti toliau, tad jau svarstoma ir apie dalyvavimą sūrių parodoje JAV.
„Vilmanto sūrinei“ – tai ne pirmasis apdovanojimas. Druskininkų sūrių festivalyje jis apdovanojamas beveik kasmet. Vilmanto Navicko brandintas puskietis sūris „Grynas“ 2024 m. pelnė aukščiausius vertinimo komisijos balus ir buvo pripažintas geriausiu karvių pieno sūriu. Apdovanojimas pelnytas ir Palenkės vaivadijos tarptautiniame sūrių konkurse.
„Vilmanto sūrinė“ veiklą pradėjo 2012 m., kai Vilmantas Navickas, gyvulininkystės technologas, nusprendė gaminti rankų darbo fermentinius sūrius iš savo ūkio pieno. Sūriai gaminami iš šviežio žalio pieno, laikantis natūralių sūrių gamybos tradicijų.
„Tik įsivaizduokite – Prancūzijoje, sūrių šalyje, mūsų lietuviškas „Tomerinis“ užkariavo tarptautinę komisiją! Šis apdovanojimas – tai ne tik pripažinimas mūsų amatininkų sunkiam darbui ir meilei sūriui, bet ir įrodymas, kad Lietuva gali kurti pasaulinio lygio produktus“, – savo feisbuko puslapyje vos sužinoję apie laimėjimą paskelbė „Vilmanto sūrinės“ atstovai.
Lietuviški sūriai gali pasigirti apdovanojimais
Tiek Lietuvos mažųjų sūrinių, tiek didžiųjų pieno perdirbimo įmonių gaminami sūriai jau ne vieną kartą yra pelnę apdovanojimų. Nuo 2014 m. rengiamame Sūrių festivalyje Druskininkuose, kur savo produktus pristato Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir kitų šalių smulkieji sūrininkai, apdovanojimų yra pelnę Manto Baršio (Laužėnų kaimo sūrinė) sukurtas ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“ (pagrindinis prizas 2022 m.), komisijos pripažinimo sulaukė sūrininkės Rasos Griežės karvės pieno sūris „Baltas brolis“, avių pieno – Vaidos Genienės „Keistuolis“.
Tarptautinių apdovanojimų yra pelnę „Žemaitijos pieno“ kietasis sūris „Džiugas“, „Rokiškio sūrinės“ „Rokiškio GRAND“, „Vilkyškių pieninės“ tirpdytas sūris su mėlynuoju pelėsio minkštimu ir saulėje džiovintais pomidorais „Memel Blue“.
Saugomą geografinę nuorodą turintis kietasis sūris „Džiugas“ skaičiuoja apie 90 tarptautinių apdovanojimų, tarp kurių – „Superior Taste Award“, DLG, „Anuga“ ir kiti.
„Rokiškio sūrinės“ „Rokiškio Grand“, gaminamas itališko sūrio „Grana Padano“ technologijos pagrindu, tris kartus Briuselio tarptautinis skonio instituto prestižiniuose „Superior Taste Award 2022“ apdovanojimuose yra įvertintas aukso žvaigždėmis.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Maisto kainos pasaulyje: ramus rugpjūtis su staigmenomis
2025-09-08 -
NKP ženklas rodo atsakingą gamintoją ir kokybišką produktą
2025-09-04 -
Japonai dairosi į Lietuvą – vietos perdirbėjams teks susispausti?
2025-08-21
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Pakeisti išmokų dydžiai už 2024 m. deklaruotus plotus
2025-09-11 -
I. Hofmanas atskleidė, kas siūlė savą žmogų skirti ŽŪDC vadovu
2025-09-05
(0)