


Helsinkis. Suomių startuolis „SuperGround“ rado būdą, kaip įmaišyti viščiukų kaulų į vištienos produktus be jokių pėdsakų, rašo „Wired“. Tačiau ar pirkėjai tai valgys?
Taikant naują technologiją, augaliniai baltymai sumaišomi su viščiukų kaulais, ant kurių dar yra šiek tiek mėsos. Gautas mišinys trumpai palaikomas aukštoje temperatūroje ir apdorojamas ekstruderiu. Gauta kaulų, daržovių ir vištienos masė sumaišoma su vištienos faršu.
Startuolio vadovo Thomasʼo Koskinenʼo (Tomo Koskineno) teigimu, į kepsnelius ar kitus vištienos gaminius galima įmaišyti nuo 5 iki 30 proc. masės su kaulais.
Tai gali nesukelti apetito, tačiau T. Koskinenʼas pažymi, kad vištienos kaulai – pagrindinė sultinio dalis. Šiemet kompanija savo vištienos kebabus pristatė didžiausioje maisto pramonės parodoje Frankfurte, kur jie sulaukė gerų atsiliepimų iš ragautojų. „Jiems sunku patikėti, kad mėsoje yra kaulų“, – sakė startuolio vadovas.
Europos Sąjungoje vištų kaulai dažnai eksportuojami augintinių arba gyvulių ėdalui gamini. Praėjusių metų rudenį ES sušvelnino apribojimus, susijusius su vištienos subproduktais – kaulus leido naudoti gaminant kiaulių ėdalą.
Taigi T. Koskinenʼas turės įtikinti mėsos gamintojus, kad naudoti kaulus gaminant žmonių maistą yra pelningiau. Rinka tam palanki: palyginti su praėjusiais metais, vištiena pabrango trečdaliu (iš dalies dėl Rusijos karo prieš Ukrainą).
Taip pat šia tema skaitykite
-
Strasbūras pritarė draudimui augalinį maistą vadinti mėsa
2025-10-09 -
Švietėjiškas festivalis kvietė atrasti jautienos paslaptis
2025-09-22 -
Lietuvių sūris įvertintas parodoje Prancūzijoje
2025-09-18
Skaitomiausios naujienos
-
Išmokų nematysi, jei gausi pensiją?
2025-10-17 -
Keturių vikšrų XXL traktorius Lietuvos laukuose
2025-09-26 -
Po didinamuoju stiklu – traktorių ir kitų žemės ūkio mašinų registracija
2025-10-09
(0)