Talinas. Estijoje per metus susidaro apie 167 tūkst. tonų maisto atliekų, iš jų 84 tūkst. tonų – nepanaudoti gatavi maisto produktai, kurių vertė – maždaug 164 mln. eurų, parodė Estijos aplinkosaugos ministerijos užsakymu atliktų tyrimų rezultatai.
Ministerijos pranešime pažymima, jog nors maisto atliekų susidarymas ir įvairių šalies ūkio sektorių nuostoliai dėl to buvo tiriami ir anksčiau, naujausi tyrimai pirmąkart apima maisto atliekas, susidarančias visoje maisto tiekimo grandinėje.
Naujausi tyrimai parodė, kad per visą maisto tiekimo grandinę didžiąją dalį maisto išmeta tikrieji galutiniai vartotojai – namų ūkiai.
„Palyginti su 2015 metų sociologinių tyrimų rezultatais, akivaizdu, kad Estijoje namų ūkiai pradėjo išmetinėti daugiau maisto produktų, daugiau jų įsigydami, augant pajamos“, – pažymima ataskaitoje.
Finansine išraiška vienas statistinis Estijos namų ūkis per metus išmeta maisto vidutiniškai už 180 eurų, o šeimose su vaikais – iki 220 eurų.
„Išmesdami maistą, švaistome ne tik savo pinigus, bet ir daugybę kitų išteklių, tokių kaip žemės ūkio paskirties žemė, vanduo, energijos ištekliai ir darbas. Maisto gamyba ir maisto švaistymas daro didžiulę įtaką aplinkai, o maisto švaistymo apimtys didėja augant visuomenės gerovei“, – sakė Estijos aplinkos apsaugos ministras Toni`s Molder`is (Tonis Molderis).
BNS inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Vaisiams ir daržovėms apsaugoti naudos cinamoną
2024-04-18 -
Įnoringi vartotojai keis ES žemės ūkio gamybos struktūrą
2024-03-22 -
Maisto fiesta: nuo rinktinių sūrių iki bulvių sušio
2024-01-31
Skaitomiausios naujienos
-
Paaiškėjo ekosistemų išmokų dydžiai už neariminę žemdirbystę, šlapynių tvarkymą
2024-03-29 -
NMA pradeda rizikingų projektų patikras vietoje
2024-04-17 -
Padidinta parama smulkiems ūkiams
2024-04-18
(0)