Prikulta 50 tonų kietagrūdžių kviečių
2021-08-06

Vievis. Jau antrus metus iš eilės Lietuvoje pavyksta užauginti pietiniams kraštams būdingų javų – kietagrūdžių kviečių kokybišką derlių. Pernai prikulta 12 tonų, o šiemet – 50 tonų šių grūdų.

Dėl kietųjų kviečių galimybės atlaikyti sausras, jie daugiausiai auginami Viduržemio jūros, Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų regionuose. Į mūsų regioną jie dažniausiai atsivežami iš Rusijos, Kanados, Ukrainos ar Kazachstano bei pietinių Europos Sąjungos šalių.

Prognozuojama, kad klimato sąlygoms besikeičiant, Lietuvos ūkininkams gali tekti prisijaukinti šią kultūrą.

Linas agro mob 21 08 02+ bioversija 21 08 02

Šiųmetinio lietuviško derliaus sėkla atkeliavo iš Vokietijos. Čia labiausiai išvystytos žieminių kietųjų kviečių veislės.

Jau užpernai kietuosius kviečius mėginęs auginti Kėdainių r. ūkininkas Aurimas Snarskis teigė, kad tuomet nepavyko gauti kokybiško derliaus, nes buvo mažas grūdų kritimo skaičius. Pernai orai buvo palankūs, ir ūkininkas iš kelių hektarų ploto prikūlė 12 t kokybiškų kviečių. Rudenį, kaip sakė kėdainiškis, jis pasėjo 9 ha kietųjų kviečių.

Saulę mėgstantys kietagrūdžiai kviečiai šiemet stebina savo kokybe – tiek baltymų kiekis, tiek grūdo stambumas atitinka aukščiausios klasės parametrus.

Viena pagrindinių kietagrūdžių kviečių realizavimo galimybių – makaronų gamybai. Kietagrūdžių kviečių produkcija garsėja Italija, savo pagamintų kietagrūdžių makaronų kiekiais lyderiaujanti visame pasaulyje. Visą šiųmetinį Lietuvos kietagrūdžių kviečių derlių perdirbs „Malsena“, vienintelė Lietuvoje gaminanti kietagrūdžius makaronus.

„Šį rudenį rinkai pristatysime riboto leidimo makaronų partiją, pagamintą išskirtinai tik iš lietuviškų kietagrūdžių kviečių derliaus”, – teigia „Baltic Mill“ koncerno, Lietuvoje atstovaujančio „Malsenos“ prekiniam ženklui, pirkimų vadovas Arvydas Noreika.

Anot A. Noreikos, lyginant su mums įprastais minkštaisiais kviečiais, kietųjų kaina rinkoje yra aukštesnė. Įmonės tikslas – stabilizuoti kietųjų kviečių auginimo technologiją taip, kad net ir keičiantis klimato sąlygoms, būtų galima gauti visą makaronų gamybai reikiamą kiekį vietinės žaliavos.

Planuojama, kad, esant palankioms klimato sąlygoms, kietųjų kviečių pasėliai Lietuvoje kitąmet galėtų augti 2-3 kartus, o derliaus kiekis kelerių metų perspektyvoje galėtų trigubėti.

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Į ką dažniausiai investuojate ūkio uždirbtą pelną?
Orai