Basf 2024 04 09 A1 Basf 2024 04 09 m1
Ūkis
Kininiai kopūstai puikiai auga ir Lietuvoje

Panevėžys / Vilkaviškis. Iki pat lapkričio pabaigos šalies daržininkų laukuose dar buvo nuiminėjami kininiai kopūstai. Jų neskubėta kirsti, mat pakenčia -4-5 °C šaltį.

Traškiais Lietuvoje užaugintais kininiais kopūstais pirkėjai galės mėgautis maždaug iki Kalėdų.

Panevėžio r. daržininkės Mildos Mikelionienės ir Vilkaviškio r. daržininko Arūno Laskevičiaus teigimu, kol šaltis nepažeidžia kininių kopūstų kotų, juos puikiausiai tinka vartoti ir nereikia per anksti skubėti išvežti iš laukų.

Bioversija 2024 04 15 m7

Upytės kaime Mildos ir Stasio Mikelionių kopūstinės daržovės šiemet užaugo labai gražios, o jų derlius net gausesnis negu pernai. Ūkininkai jau daug metų augina kininius kopūstus pagal nacionalinės žemės ūkio ir maistokokybės (NKP)sistemą, o šį sezoną išbandė ir brokolių bei lapinių kopūstų auginimą.

Daržininkė Milda Mikelionienė apgailestauja, kad šių kopūstinių daržovių kaina šiemet perpus mažesnė nei pernai, nes kininiai kopūstai gausiai užderėjo Lenkijoje

Kininiams kopūstams skyrė 12 hektarų

Vasarą ūkininkus neramino ilgai užsitęsusi sausra, bet Mikelioniams kininius kopūstus pavyko pasėti liepos mėnesį kaip tik po pirmojo lietaus, jiems buvo skirtas 12 ha plotas. M. Mikelionienė sako, kad jei nebūtų paliję, nežinia kaip būtų, mat nė vienas jų laukas nelaistomas.

Mikelioniai kelerius metus iš eilės kininius kopūstus sodino daigais, o šiemet rinkosi pigesnį auginimo būdą – iš sėklų. Rudens derliui rinkosi atsparius sužydėjimui, vidutinio vėlyvumo derlingus hibridus Richi F1 ir Yuki F1, formuojančius 1,5–2 kg svorio ryškiai žalios spalvos su geltonu vidumi, gerai susisukusias, tankias, statinaitės formos (Barell tipo) gūžes.

Mikelioniai kelerius metus iš eilės kininius kopūstus sodino daigais, o šiemet rinkosi pigesnį auginimo būdą – iš sėklų

Šiais metais išmėgino ir Enduro F1 hibridą, skirtą auginti vasaros – rudens derliui ir tinkamą sandėliuoti. Gūžės žalios, tvirtos, cilindrinės, gerai užpildytos, 1,5–2 kg svorio, tinka šviežiam vartojimui, perdirbimui ir ilgai laikyti.

Pasirinkti hibridai išaugina kokybiškas gūželes, yra atsparūs lapų kraštelių parudavimui ir juodų smulkių taškiukų atsiradimui. Daržininkė nepataria augintojams rinktis ankstyvų kininių kopūstų veislių ar hibridų, mat jie gali peraugti ir sužydėti.

Mikelionių laukuose kininių kopūstų sėja truko nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, sėklos sėtos per kelis kartus su 10 dienų pertraukomis. Pasak daržininkės, negali būti vieno termino, mat šių kopūstinių daržovių sėja priklauso nuo derliaus nuėmimo ir realizacijos planavimo bei pasirinktų hibridų (pagal vegetacijos trukmę), taip pat sėklų lauko daigumo (tik 70 proc.) ir metereologinių sąlygų.

Pasak M. Mikelionienės, prieš sėją dirva buvo gerai įdirba (žemė turi būti puri kaip aguonoms sėti, be jokių grumstelių) ir patręšia kompleksinėmis trąšomis. Rekomenduojamą sėklų normą išsėja precizine. Augimo metu kininių kopūstų papildomai netręšia, mat tai trumpos vegetacijos kopūstinės daržovės. Jų lapai minkšti, todėl labai svarbu laiku pastebėti žaladarius ir imtis apsaugos priemonių.

Pargabentas iš laukų užsakytos produkcijos kiekis iš karto ruošiamas pardavimui (kiekviena gūželė sufasuojama į specialią maistinę plėvelę) ir tiekiama į prekybos tinklus, o likusieji kininiai kopūstai sandėliuojami

Perpratęs daržovių įnorius

Sūdavos kaimo (Vilkaviškio r.) ūkininkas A. Laskevičius sakė, kad kininius kopūstus augina dėl daržovių įvairovės ir dėl patriotiškumo, kad vartotojams galėtų pasiūlyti šviežią produkciją. Be jų, kasmet augina gūžinius kopūstus, brokolius, morkas ir burokėlius.

Pasak A. Laskevičiaus, kininiai kopūstai yra visiškai kitokia daržovė (su minkštais, sultingais ir švelniais lapais) negu gūžiniai ar kiti kopūstai, kurių lapai kieti, jie tik pavadinimu primena kopūstus. Auginant kininius kopūstus, didžiausia problema sausomis ir karštomis vasaromis – lapų nudegimai ir kopūstinės kandys, kurios gadina prekinę produkcijos išvaizdą.

Daržininko Arūno Laskevičiaus nuomone, kininius kopūstus auginti rudens derliui būna gerokai palankesnės sąlygos, nes vyrauja jiems tinkami vėsesni orai, dažniausiai pakanka ir drėgmės

Daržininkas, augindamas šis įnoringas kopūstines daržoves, pastebėjo: jeigu augalams trūksta kalcio, ypač tuomet, kai kininiai kopūstai gauna nepakankamai vandens, gali pradėti nykti lapų kraštai viršutinėje besiformuojančių gūžių dalyje. Tai fiziologinė liga, vadinama lapų galiukų nudegimu, kurią sukelia nepakankamas kalcio kiekis toliausiai nuo šaknų nutolusiose augalo dalyse. Kelią šios ligos vystymuisi gerai užkerta augalų intensyvaus augimo metu purškimas 1 proc. kalcio salietros tirpalu arba kalcio turinčiomis lapų trąšomis.

Daržininko A. Laskevičiaus nuomone, kininius kopūstus auginti rudens derliui būna gerokai palankesnės sąlygos, nes vyrauja jiems tinkami vėsesni orai, dažniausiai pakanka ir drėgmės, o auginti vidurvasarį – rizikinga, nes per anksti išsivystęs žiedpumpuris lemia žyduolių susidarymą.

Šiemet kininius kopūstus rudens derliui daržininkas sėjo liepos antroje pusėje ir rugpjūčio pradžioje į idealiai išdirbtą dirvą keliais etapais. Sėklos įterptos maždaug 1 cm gylyje

Kininių kopūstų Bilko F1 sėklomis apsėjo per 7 ha. Tai daržininko laukuose jau kelerius metus auginamas (67 dienų vegetacijos trukmės) hibridas, skirtas rudens derliui ir ilgam laikymui. Gūžės cilindro formos, vidutinio didumo, standžiai susuktos, 1,2-1,6 kg svorio.

Ūkininkas pastebi, kad kininiams kopūstams nebaisus naktinis temperatūros nukritimas iki -5 °C, tačiau po šalnų nuimtos gūžės kur kas blogiau išsilaiko, todėl patartina greičiau realizuoti ir nepalikti laikymui. Tokiu atveju geriausia derlių nuimti po pietų, kai augalai šiek tiek apdžiūsta.

Pasak A. Laskevičiaus, tiesioginiam pardavimui kininių kopūstų gūžės nuimamos be šoninių lapų ir pakuojamos į plėvelę, kuri puikiai apsaugo nuo greito vytimo ir perdžiūvimo. Pagal išankstinius užsakymus produkcija iškeliauja į prekybos tinklus. Optimalios laikymo sąlygos – 0-2 °C temperatūra ir 80-90 proc. santykinė drėgmė. Šaldytuvuose su reguliuojamu klimatu šias kopūstines daržoves galima išlaikyti iki kovo, bet dažniausiai traškios gūžės realizuojamos iki Kalėdų ar sausio vidurio.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos