Daržininkų sezono favoritai - moliūgai
2021-10-08

Panevėžio r. Ramygalos seniūnijoje nedidelį daržovių ūkį puoselėjantys Salvina ir Alvydas Kievinai šiemet džiaugiasi gausiu ir kokybišku moliūgų derliumi – karšta vasara šioms daržovėms labai patiko.

Greta braškių, agurkų, cukinijų, pomidorų, paprikų, svogūnų, česnakų bei kitų daržovių savo ūkyje Kievinai jau daugelį metų augina moliūgus. Jų daigais šiemet buvo apsodintas net 40 arų plotas. Pasak augintojos, kadangi pavasaris buvo labai vėsus, pasodintus daigus pridengė agrodanga. Augalai ilgokai neaugo, todėl žydėjimas ir derėjimas vėlavo 2–3 savaites.

Vėliau nusistovėję šilti orai labai tiko moliūgams, tik kone visą vasarą juos būtinai reikėjo laistyti, nes labai trūko drėgmės.

RVAC 21 09 30

„Moliūgus tiesiog įsimylėjau, nes tai labai vertingos daržovės. Dideli ir maži, įvairiausių spalvų ir formų – užsikrėčiau moliūgų kolekcionavimu ir negaliu sustoti, norisi išbandyti vis naujas rūšis bei veisles“, – šypsosi moliūgų augintoja S. Kievinienė.

Kievinų sode ryškūs Halloween moliūgai pūpso vis dar sodriai žalios žolės fone. Šie moliūgai išauga 7–15 kg svorio ir dar didesni, tinka maistui, o ypač Helovino šventės dekoracijoms

Moliūgus S. Kievinienė vartoja maistui, spaudžia sultis, dalį perdirba – verda daržovių pagardus. Nemažai parduoda, bet būtinai pasilieka ir sau – rudeniškam sodybos įvaizdžiui pagražinti.

S. Kievinienė sako, kad vieni iš skaniausių ir maistingiausių (su didžiausiu karoteno kiekiu) yra muskatinio skonio moliūgai Musquee de Provence. Jų vaisiai briaunoti, apie 5 kg svorio, 25–40 cm skersmens, valgoma dalis ryškiai oranžinės spalvos, labai skaniai kvepia. Jauni vaisiai būna tamsiai žali, o nokdami keičia spalvą į rudą ar oranžinę.

Pirmą spalio sekmadienį į Salvinos ir Alvydo Kievinų ūkį susirinko daržovių augintojai čia vyko 7oji derliaus šventė „Derlius 2021“. Tai tradicinis renginys, skirtas pasidžiaugti užderėjusiu derliumi, pasidalyti raugintų, konservuotų ar kitaip pagamintų daržovių receptais

Vertingi ne tik dideli moliūgai

Daržininkės teigimu, verta auginti ir mažesnius moliūgus, kad juos prapjovus būtų galima visą vaisių sunaudoti maistui vienu kartu. Apie 0,8–1,3 kg moliūgus išaugina hibridinė veislė Ariel F1.Vaisiai kriaušės formos, kremine luobele, sviestiniu saldžiu, ryškiai oranžinės spalvos minkštimu, turi mažai sėklų. Jie nesuskyla, atsparūs stresinėms klimato sąlygoms, vidutiniškai atsparūs miltligei. Šie moliūgai gerai laikosi – nesunkiai galima išlaikyti iki kitų metų pavasario.

Apvalius, iki 1–1,5 kg svorio, raudonai–oranžinės spalvos, moliūgus išaugina hokaido tipo veislė Uchiki Kuri. Jų minkštimas ryškiai oranžinis, jame gausu karoteno, malonus riešutus primenantis saldus skonis ir kvapas. Subrendę vaisiai išsilaiko 2–3 mėnesius. Šiuose moliūguose, išvalius jų vidų, gaminami troškiniai, kurie gali būti kepami griliuje ar orkaitėje.

Salvina Kievinienė sako, kad žmonių dėmesį traukia itin egzotiškai atrodantys ilgamoliūgiai

Ūkininkai augina ir daugiau moliūgų veislių. Iš moliūgų spaudžiamos sultys, kartais spaudžia kartu ir iš agurkų, aviečių, obuolių, verdamos sriubos, ruošiami troškiniai ir pagardai savo šeimai, kepami pyragai.

„Be įprastinių maistui tinkamų moliūgų labai vertinu ir dekoratyvinius moliūgiukus“, prisipažįsta S. Kievinienė.Dekoratyviuosius taip pat galima vartoti ir maistui – jų minkštimas saldus, tik maistinė vertė menkesnė nei muskatinių, didžiųjų ar paprastųjų. Jais moteris puošia namų aplinką, kuria originalias kompozicijas – pavyzdžiui, baltus garbanotus avinėlius.

Garbanotas avinėlis iš dekoratyvinių moliūgų – Salvinos Kievinienės kurta dekoracija sodybai pagyvinti

Patarimai, kaip nuimti ir laikyti moliūgus

S. Kievinienės teigimu, moliūgai yra labai jautrūs šalnoms, todėl imami rugsėjo pabaigoje dar joms neprasidėjus, o vaisius, skirtus greitam naudojimui, reikia skinti, kol dar jauna odelė – neleisti jiems peraugti.

Moliūgus, skirtus laikyti, geriausia imti saulėtą dieną. Svarbu pernelyg neskubėti ir sulaukti, kai moliūgai būna veislei būdingo dydžio ir spalvos. Pakanka nagu paspausti moliūgo odelę ir, jei duobutės nelieka – vaisius tinkamai sunokęs.

Daržininkė pataria vaisius nupjauti su ilgoku, 10–15 cm, vaiskočiu, nes be jo moliūgai prasčiau laikosi. Nuskintus moliūgus keletą dienų reikėtų džiovinti saulėje. Stambiavaisių veislių moliūgus reikia palikti saulėje bent savaitę, kad sukietėtų žievė. Jei orai prastesni, tuomet juos geriau sunešti porai savaičių į šiltnamį.

Nuskintus moliūgus keletą dienų reikėtų džiovinti saulėje

Net ir nuskynus ne visiškai sunokusius moliūgus ir sunešus į gerai vėdinamą patalpą, kur 3–10 °C temperatūra ir 60–75 proc. santykinė oro drėgmė, vaisiai visiškai sunoksta ir gerai laikosi. Jų skonis gerėja, nes laikymo metu krakmolas pamažu virsta į cukrų. Būtina nuolat tikrinti, ar moliūgai nepradeda pūti. Laikomi moliūgai neturi liestis vienas su kitu.

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip motyvuojate savo ūkio darbuotojus?
Orai