Savam darže - tik ekologiškos daržovės
2011-03-02

Panevėžys, kovo 2 d. Norint užsiauginti daržovių savo stalui, užtenka 4-6 arų žemės, tačiau jos reikės perpus daugiau, jei norėsime užsiauginti dar ir bulvių. Brangstant daržovėms, pirmenybę teikiant sveikam maistui, susidomėjimas mėgėjiška daržininkyste labai auga.

„Panevėžio rajone nėra stambių daržininkystės ūkių, vien smulkūs augintojai. Tačiau kiekvienam, turinčiam prie namų nedidelį žemės sklypą, įmanoma pačiam užsiauginti ekologiškų daržovių, uogų ir vaistažolių. Tereikia išmanyti, kaip, ką ir kada sėti ir auginti", - sakė Panevėžio rajono ekologinių ūkių bendruomenės „Ekopan" tarybos narys Juozas Klioris, seminaro „Šeimos daržas - maistas, vaistas, sveikata" iniciatorius.

Į renginį, pasiklausyti Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotojų dr. Rasos Karklelienės ir Nijolės Maročkienės, susirinko per šimtą panevėžiečių.

Dojus agro 19 09 10

Rasa Karklelienė

„Ekologinė daržininkystė nereiškia, kad augalų maitinti nereikia. Reikia, bet tai daryti būtina kuo natūralesnėmis priemonėmis, - sakė R. Karklelienė

Norintiems turėti ekologišką daržą, reikia nepamiršti sėjomainos, naudoti tik natūralias trąšas. Pati geriausia iš jų - kompostas. Kompostuoti galima viską: lapus, išrautas piktžoles, šiaudus, pjuvenas, maisto atliekas, tik nereikia pamiršti įdėti mėšlo, kad būtų geresnis kompostas.

Auginant ekologiškas daržoves reikia iš anksto nusiteikti, jog teks daug ravėti. Siekiant palengvinti sunkų rankų darbą, galima ravėjimą pakeisti mulčiavimu. Mulčius sulaiko drėgmę dirvoje ir neleidžia augti piktžolėms.

Maistas ir vaistas

Darže turėtų augti morkos, burokėliai, reiktų auginti briuselinius ir žiedinius kopūstus, brokolius. Lektorės patarė šiltnamyje užsiauginti pomidorų, agurkų, cukinijų, moliūgų, pupelių, žirnių, svogūnų, paįvairinti gelteklėmis, pastarnokais, porais, salierais. Tai ne tik įprastos lietuvio stalui daržovės, bet ir puikus vitaminų šaltinis ir vaistas nuo daugelio ligų.

Labai naudingos žmogaus organizmui yra morkos. Jos ne tik laikomos jaunystės šaltiniu, gerina medžiagų apykaitą, ląstelių regeneracijos procesus, stiprina imuninę sistemą ir netgi mažina riziką susirgti vėžiu. Burokėliai vartojami sergant kepenų ligomis, hipertonija, ramina nervus. Kopūstai rekomenduojami sergantiems skrandžio ir žarnyno ligomis, norintiems numesti svorio.

Pasak lektorių, lietuviai per mažai augina prieskoninių žolelių. Pravartu ir visai nesudėtinga darže užsiauginti krapų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių. Juos sudžiovinus ar užšaldžius visą žiemą nereikės pirkti prieskonių mišinių su sintetiniais priedais. Kiekviename darže puikiai auga mėtos, melisos, medetkos, ramunėlės, iš kurių verdama puikiausia ir sveikiausia arbata.

Šis seminaras - ne pirmoji J. Kliorio iniciatyva propaguojant ekologiškus maisto produktus. Prieš tris metus rajone pradėta įgyvendinti programa „Ekologiškai sveikas maistas - vaikams". Šiandien ekologiškas sultis geria ir daržoves valgo Naujamiesčio, Ramygalos ir Krekenavos vaikai. Kai tik atsiras ekologiškų daržovių tiekėjų, programa pradės veikti ir kitose ugdymo įstaigose.

Seminaro dalyviai galėjo įsigyti lietuviškų ekologinių daržovių sėklų bei specialios literatūros apie daržovių auginimą

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kuriam žemdirbių savivaldos finansavimo modeliui pritartumėte?
Orai