Stringa Didžiosios Britanijos skerdyklų darbas
2021-10-06
pixabay.com nuotr.

Londonas. Didžiosios Britanijos kiaulių ir paukščių augintojai susidūrė su dilema, kur dėti nupenėtus gyvūnus. Ūkiai persipildė, o skerdyklose susidarė eilės šalyje pritrūkus anglies dioksido.

Britų mėsos gamintojų asociacijos duomenimis, šalies skerdyklos atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Darbai stoja ne tik dėl darbuotojų stokos. Kiaulių ir paukščių skerdimą lėtina anglies dioksido, naudojamo apsvaiginimui, trūkumas.

Mėsos pramonės sektoriuje šis junginys reikalingas ne tik skerdyklose. Anglies dioksidas, kartu su deguonimi ir azotu, įeina į apsauginių dujų, naudojamų pakuojant produkciją, sudėtį. 

RVAC 21 09 30

Pasak Britų mėsos gamintojų asociacijos atstovų, probleminę situaciją lėmė tai, jog dėl kylančių gamtinių dujų kainų kelios Europos chemijos gamyklos sustabdė trąšų gamybos procesus, kurių šalutinis produktas ir yra anglies dioksidas. Pavyzdžiui, JAV bendrovė „CF – Industries“ uždarė šiaurės Anglijoje dvi trąšų gamyklas, kurios tiekė apie 60 proc. viso šalyje reikalingo anglies dioksido.

Jungtinėje Karalystėje dėl mažesnio vėjo generuojama mažiau atsinaujinančios energijos, kai kuriose branduolinėse stotyse nutrūko energijos tiekimas, sumažėjo gamtinių dujų srautai iš Norvegijos, todėl kilo gamtinių dujų kaina.

Kai kurios įmonės atsisakė priimti gyvulius ir uždarė gamybos linijas. Dėl tokio atsilikimo nuo grafiko kiaulininkystės ūkiai persipildė ir priartėjo prie kritinės ribos. Problemos mastas yra toks didelis, o specialistai svarsto galimybę skersti kiaules tiesiog ūkiuose.

Ekspertai nuogąstauja, jog dėl anglies dioksido krizės prekybos centruose sumažės vištienos ir kiaulienos pasiūla, padidės produktų kainos ir be reikalo bus išžudyti milijonai gyvūnų. Situacija šalyje primena „vaikščiojimą peilio ašmenimis“. 

Kaip BBC žurnalistams sakė Britų mėsos gamintojų asociacijos generalinis direktorius Nick‘as Allen‘as (Nikas Alenas), ši krizė išryškina faktą, jog Didžiosios Britanijos maisto tiekimo grandinė priklauso nuo daugelio pagrindinių trąšų gamintojų – keturių ar penkių bendrovių, pasklidusių visoje šiaurės Europoje. Mėsos gamintojai pasikliauja šalutiniu jų gamybos produktu, kad išlaikytų nenutrūkstamą maisto grandinę.

Jungtinėje Karalystėje avys ir galvijai skerdžiami prieš tai juos apsvaiginus, kiaulės ir paukščiai dažniausiai svaiginami anglies dioksidu. Pasak Britų mėsos gamintojų asociacijos, nėra kito būdo kaip koreguoti gamybą, nes visos skerdyklos pritaikytos naudoti anglies dioksidą.

Aplinkos ir kaimo reikalų departamentas tiria alternatyvius gyvūnų apsvaiginimo metodus po to, kai 2018 metais šalį ištiko panaši tiekimo krizė. Naujausi tyrimai rodo, kad vietoj įprastų dujų būtų galima naudoti apsvaiginimą žemu atmosferos slėgiu, tačiau ši technologija vis dar nėra įgyvendinta Jungtinės Karalystės skerdyklose.

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip motyvuojate savo ūkio darbuotojus?
Orai