Londonas, lapkričio 11 d. Mokslininkai išvedė pomidorų, kurie gausūs sveikatai naudingų medžiagų – antioksidantų, skelbia portalas „ScienceNOW“. Patobulintos daržovės padeda kovoti su vėžiu – bent jau pelėms.
Mėlynių sultis tamsiai, o braškių - rausvai nudažo pigmentas, vadinamas antocianinu. Šis pigmentas taip pat veikia kaip antioksidantas. Eksperimentai su ląstelėmis ir gyvūnais rodo, kad antioksidantai gali apsaugoti nuo vėžio, nors klinikiniais tyrimais tai dar nėra galutinai patvirtinta. Vis dėlto JAV Žemės ūkio departamentas rekomenduoja per dieną suvalgyti mažiausiai penkias vaisių ir daržovių porcijas. Kol kas specialistų rekomendacijų laikosi tik apie 23 proc. amerikiečių, todėl mokslininkai stengiasi išvesti daržovių ir vaisių, turinčių daugiau antocianino.
Didžiosios Britanijos Džono Ineso centro augalų genetikė Cathie Martin su kolegomis nusitaikė į pomidorus, nes jie valgomi visame pasaulyje ir plačiai naudojami augalų genetikos tyrimuose. Nors pomidoruose gausu kito antioksidanto likopeno, jie visai neturi antocianino.
Nustatę du pagrindinius baltymus, kurie galėtų priversti pomidorus gaminti šį antioksidantą, mokslininkai juos įterpė į augalus, o tada stebėjo, kaip noksta violetinės spalvos vaisiai. Šių pomidorų kiekvienas gramas turėjo maždaug po 2,8 mg antocianino. Palyginimui, braškėse šis santykis yra apie 3,7 mg.
Norėdami nustatyti, ar purpuriniai pomidorai padeda kovoti su vėžiu, tyrėjai atliko eksperimentą su sergančiomis pelėmis. Dalį jų mokslininkai šėrė įprastai, kitai grupei įmaišė džiovintų raudonųjų, o trečiajai – džiovintų violetinių pomidorų. Pastaroji grupė prieš vėžį atsilaikė 182 dienas – vidutiniškai 40 dienų ilgiau nei pelės kitose grupėse.
Jeffrey‘s Blumbergas, JAV mitybos specialistas, sveikina kolegas už sugebėjimą sujungti mitybos mokslą su augalų biotechnologijomis, tačiau pažymi, kad jiems dar reikės atsakyti į keletą esminių klausimų, susijusių su naujaisiais pomidorais. Pavyzdžiui, nežinoma, kiek antocianino žmogaus organizmas gebės pasisavinti. Aišku tik viena: joks „super-maistas“ nepakeis dietos, kurioje gausu vaisių ir daržovių.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Dirvožemio derlingumo didinimas: augalų ir mikroorganizmų simbiozė
2024-03-20 -
Ar pavyks iššifruoti karvių garsus?
2024-03-19 -
Kaip į žemės ūkio mokslus pritraukti jaunimą – pasaulinė problema
2024-02-20
Skaitomiausios naujienos
-
Mėšlakračių ir srutvežių kolona rikiuojasi į Vilnių
2024-03-06 -
Profesionalaus sodininko patarimai, kaip ir kada genėti vaismedžius
2024-03-06 -
Patvirtintos 2024 m. tiesioginių išmokų taisyklės
2024-03-21
(0)