
JAV, birželio 9 d. Nanotechnologijoms jau mindžikuojant prie žemdirbystės durų, mokslininkai praneša apie dideles mūsų žinių spragas. Kol kas nėra žinomas nanodalelių poveikis maistinėms kultūroms, skelbia portalas „EurekAlert!".
Teksaso universiteto chemijos ir aplinkos mokslų dr. Jorgas Džordi-Toresdis (Jorge Gardea-Torresdey) su kolegomis naujame straipsnyje pažymi, kad nanodalelės, 50 tūkst. kartų mažesnės už plauko storį, dabar naudojamos daugelyje sričių nuo medicinos iki kosmetikos. Šios dalelės gali patekti ir į aplinką bei kauptis dirvožemyje, šį procesą tik dar labiau spartina naujo tipo trąšos, augimą greitinančios ir kitos nanodalelių turinčios medžiagos. Kai kurie augalai daleles geba sugerti ir kaupti, tačiau neaišku, ar tai sukels problemų augalams ir jais mintantiems gyvūnams, įskaitant žmones.
Mokslininkai nusprendė atsakymų paieškoti mokslinėje literatūroje šia tema. Jie išanalizavo 100 straipsnių apie skirtingų nanodalelių poveikį valgomiesiems augalams. Paaiškėjo, kad tai, kiek dalelių augalas sugeria ir sukaupia, priklauso ir nuo augalo rūšies, ir nuo cheminės dalelių sudėties.
„Ši literatūros apžvalga patvirtino, kad žinios apie galimą apsinuodijimą dalelėmis per augalus apima tik elementariausius dalykus", - rašoma straipsnio išvadose. Temos svarbą liudija ir besiformuojanti nauja mokslo šaka - nanoekotoksikologija.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Duomenų mokslas ir dirbtinis intelektas – naujos galimybės žemės ūkiui
2025-12-18 -
Švedai svarsto girdyti karvės Baltijos jūroje
2025-12-12 -
KTU mokslininkai kuria regeneracinius pašarus
2025-12-08
Skaitomiausios naujienos
-
Leido parduoti mažus dirbamos valstybinės žemės plotus
2025-12-12 -
Kas turi pirmumo teisę į žemės nuomą?
2025-11-26 -
Pieno sektoriaus krizė – jau ant slenksčio
2025-12-16



(0)