


JAV. Nuo 1960-ųjų pasauliniai derliai stabiliai auga, rodo išsamus pasaulinės maisto gamybos tyrimas.
Per pastaruosius šešis dešimtmečius maisto gamybos augimą daugiausia lėmė technologinė pažanga, kuri leido išvesti atsparesnes maistines kultūras.
Mokslininkai sukūrė kaloringumu paremtus standartizuotus metodus, kuriais matavo 144 maistinių kultūrų derlingumą, apimantį 98 proc. pasaulinės žemės ūkio paskirties žemės. Šie metodai leido palyginti skirtingų šalių ir regionų žemės ūkio produktyvumą.
Tyrimas atskleidė, kad nors kai kuriuose regionuose ar šalyse fiksuotas pasėlių derliaus sumažėjimas, jis buvo kompensuotas didesniu derliumi kitose vietovėse.
Be to, kviečių derlius kasmet padidėja maždaug 33 kg iš hektaro, teigia „Science Daily“.
Nors rezultatai džiugina, mokslininkai perspėja, kad tvari maisto gamyba ir jo įperkamumas vis dar kelia iššūkių dėl šylančio klimato, augančio gyventojų skaičiaus ir perkamosios galios mažėjimo.
Prognozuojama, kad iki 2050 m. pasaulio gyventojų skaičius pasieks beveik 10 milijardų, todėl žemdirbystės svarba tik didės.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Mokslo premija – už fuzariozės tyrimus
2025-02-07 -
Karštyje klestinčios bulvės: ar tai įmanoma?
2025-02-04 -
Grėsminga cukrinių runkelių liga plinta vis plačiau
2025-01-29
Skaitomiausios naujienos
-
Gyvulininkystės ūkius šokiravo pakeisti Valdymo reikalavimai
2025-02-12 -
Paaiškėjo, kiek susietosios paramos skiriama už gyvulius
2025-02-11 -
Naikinama kai kurių augalų apsaugos produktų registracija
2025-02-05
(0)