
Vilnius. Pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP) nuo šiol ženklinami dviem skirtingais ženklais. Juos sertifikuoti gali ne vien „Ekoagros“, bet ir dar viena įmonė.
Produktų, pagamintų pagal NKP, skirtingą ženklinimą nulems ne žaliavų kilmės ar pagaminimo šalis, tačiau reikalavimai gamybos procesui ir galutinio produkto kokybei.
Naujuoju ženklu „Nacionalinė kokybė. Lietuva“ ženklinami produktai, atitinkantys pagrindinius NKP keliamus reikalavimus, o raudonu ženklu „Kokybė“ – produktai, atitinkantys pagrindinius ir papildomus reikalavimus.
NKP ženklu turi būti ženklinami rinkai tiekiami, tiesiogiai žmonėms vartoti skirti produktai.
Tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodantieji savo ūkyje ar įmonėje išaugintus ir (arba) pagamintus NKP, pardavimo metu galutiniam vartotojui gerai matomoje vietoje turi laikyti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą, kuriuo patvirtinama parduodamų NKP atitiktis keliamiems reikalavimams.
Iki šiol sertifikuoti NKP teisę turėjo vienintelė sertifikavimo įstaiga VšĮ „Ekoagros. Birželio 17 d. žemės ūkio ministro įsakymu tokia teisė suteikta ir UAB „Ekoliuks". Šia veikla ateityje galėtų užsiimti ir kitos, taisyklių reikalavimus atitinkančios sertifikavimo įstaigos.
2021 m. galiojo 367 NKP sertifikatai. Pagal šią sistemą produktus gamino 365 ūkio subjektai.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Žemaitijos kaimo sūriai žavi natūralumu
2025-12-17 -
Tvaresnis kelias į rinką: ūkininkai išnaudoja trumpųjų tiekimo grandinių galimybes
2025-12-08 -
Sustabdyta Kybartų mėsos perdirbimo įmonės „Gardulis“ veikla
2025-12-05
Skaitomiausios naujienos
-
Leido parduoti mažus dirbamos valstybinės žemės plotus
2025-12-12 -
Kas turi pirmumo teisę į žemės nuomą?
2025-11-26 -
Pieno sektoriaus krizė – jau ant slenksčio
2025-12-16



(0)