


Vilnius. Pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP) nuo šiol ženklinami dviem skirtingais ženklais. Juos sertifikuoti gali ne vien „Ekoagros“, bet ir dar viena įmonė.
Produktų, pagamintų pagal NKP, skirtingą ženklinimą nulems ne žaliavų kilmės ar pagaminimo šalis, tačiau reikalavimai gamybos procesui ir galutinio produkto kokybei.
Naujuoju ženklu „Nacionalinė kokybė. Lietuva“ ženklinami produktai, atitinkantys pagrindinius NKP keliamus reikalavimus, o raudonu ženklu „Kokybė“ – produktai, atitinkantys pagrindinius ir papildomus reikalavimus.
NKP ženklu turi būti ženklinami rinkai tiekiami, tiesiogiai žmonėms vartoti skirti produktai.
Tiesiogiai galutiniam vartotojui parduodantieji savo ūkyje ar įmonėje išaugintus ir (arba) pagamintus NKP, pardavimo metu galutiniam vartotojui gerai matomoje vietoje turi laikyti sertifikavimo įstaigos išduotą sertifikatą, kuriuo patvirtinama parduodamų NKP atitiktis keliamiems reikalavimams.
Iki šiol sertifikuoti NKP teisę turėjo vienintelė sertifikavimo įstaiga VšĮ „Ekoagros. Birželio 17 d. žemės ūkio ministro įsakymu tokia teisė suteikta ir UAB „Ekoliuks". Šia veikla ateityje galėtų užsiimti ir kitos, taisyklių reikalavimus atitinkančios sertifikavimo įstaigos.
2021 m. galiojo 367 NKP sertifikatai. Pagal šią sistemą produktus gamino 365 ūkio subjektai.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Japonai dairosi į Lietuvą – vietos perdirbėjams teks susispausti?
2025-08-21 -
Lietuvos paukštininkystės asociacija atsako į priekaištus dėl salmonelių kontrolės
2025-08-18 -
Kokybės ženklais galės būti žymima ir šiltnamiuose auginta produkcija
2025-08-05
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21 -
Jurbarko rajono ūkių veidas: smulkieji traukiasi, stambieji įsitvirtina
2025-08-22
(0)