Paryžius. Gurmanais tituluojamų prancūzų nacionalinė virtuvė garsėja patiekalais iš varlių kojelių ar žąsų kepenėlių, tačiau naujausi duomenys rodo, kad kiauliena – taip pat dažna viešnia ant jų stalo.
Aplinkos apsauga, gyvūnų gerovė, sveikata ir kultūriniai prioritetai – daug priežasčių, kodėl žmonės vis dažniau vengia kiaulienos. Nors suvartotas kiekis, tenkantis vienam gyventojui, mažėja visoje Europoje, o ES vidurkis svyruoja apie 38,8 kg, vis dėlto kiauliena tebeišlieka viena populiariausių mėsos rūšių senajame žemyne.
Kiaulienos paklausa neslopsta ir Prancūzijoje. Remiantis kompanijos „Interprofession Nationale Porcine“ (INAPORC) ataskaita, 2023 m. vienam gyventojui teko vidutiniškai 30,6 kg kiaulienos, daugiausia dešrų pavidalu. Palyginimui, statistinis vokietis per metus suvalgo apie 27,5 kg šios mėsos.
Pasaulinės tendencijos rodo, jog sparčiai didėja paukštienos suvartojimas. Prancūzijoje tai antra pagal populiarumą mėsa, o vienas gyventojas kasmet suvalgo 29,5 kg. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje pozicijos apsikeis vietomis ir paukštiena nurungs kiaulieną.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04 -
Virtualus alytiškių žemėlapis padės ūkininkams prekiauti
2024-10-03 -
Lietuviškus gomurius glostė šefo iš Prancūzijos ruošta jautiena
2024-09-30
Skaitomiausios naujienos
-
Tiesioginių išmokų avansai – spalio viduryje
2024-10-01 -
Iki laukų su technika – tik pažeidžiant Kelių eismo taisykles?
2024-09-17 -
Keičiamos augalų apsaugos produktų naudojimo taisyklės
2024-09-20
(0)