Svarbu mokėti ne tik išauginti daržoves, bet ir parduoti
2020-02-27
Ūkininkų Zakų šeima

Šakiai / Joniškis / Panevėžys. Daržininkai teigia, kad daržovių auginimą reikia pradėti nuo realizacijos galimybių apsvarstymo. Jeigu nemokėsi produkcijos parduoti, tai neverta nė auginti.

Šakių r. Jokūbonių kaime ūkininkaujantis Martynas Laukaitis su šeima jau tryliktus metus augina daržoves. 450 ha plote didžiausią dalį – po 200 ha – užima bulvės ir burokėliai, be jų dar auginamos cukinijos, moliūgai. Daržininkas išaugintas daržoves parduoda į prekybos tinklus, perdirbimo įmones ir gamybos cechus ne tik Lietuvoje, bet kitose Europos šalyse.

Pasak M. Laukaičio, norint sėkmingai parduoti daržovių derlių, išauginta produkcija turi būti kokybiška.

Linas Agro 20 08 03

Ūkyje taikomos naujos daržovių auginimo (laistymo sistemos) ir derliaus nuėmimo (nauji kombainai, plovimo, rūšiavimo, fasavimo įrengimai) technologijos. 2012 m. M. Laukaičio ūkis pradėjo auginti daržoves (burokėlius ir bulves) pagal tausojančią aplinką programą, turi gerosios ūkininkavimo praktikos „Global GAP” bei Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės (NKP) sertifikatus.

Auga įvairesnių daržovių paklausa

M. Laukaitis akcentuoja, kad vienu didžiausių iššūkių pastaraisiais metais tapo ne griežtėjantys produkcijos kokybės reikalavimai, bet ir klimato kaita. Anksčiau nė neabejota, kad bulves ir burokėlius galima auginti be papildomo laistymo, bet pastarieji dveji metai tą nuostatą paneigė. Dėl sausros gauti mažesni daržovių derliai, ypač cukinijų ir moliūgų. Tad ūkininkas investavo į drėkinimo sistemas.

Ūkininkas Martynas Laukaitis sako, jog norint sėkmingai parduoti daržovių derlių, išauginta produkcija turi būti kokybiška

Burokėliai ūkyje auginami nuo 1997 m. Pastaruoju metu jų plotas siekia 200 ha. Auginamos olandiškos hibridinės veislės Pablo ir Rhonda, taip pat maži burokėliai (šakniavaisių skersmuo ne didesnis kaip 45 mm) bei lapiniai burokėliai. Produkcija klientams tiekiama nuo liepos iki kitų metų birželio mėnesio. Ji parduodama kalibruota ir nuplauta.

Bulvių plotas sudaro 200 ha, pagrindinės auginamos veislės – Laura, Melody, Gala, Solist.Ankstyvąsias bulves parduoda jau Joninėms, o pagrindinė bulvių realizacija trunka nuo liepos antros pusės ir iki kitų metų gegužės vidurio. Prekinio paruošimo metu bulvės kalibruojamos, valomos šepečiais arba plaunamos. Ūkis nuolat atnaujina sėklinę medžiagą – tai leidžia gauti gausų derlių ir aukštos kokybės bulvių gumbus.

M. Laukaitis pastebi, kad Lietuvoje kasmet auga cukinijų paklausa, todėl jų plotą kiekvienais metais po truputį didina – pernai augino 20 ha. Populiariausi vaisiai – tamsiai žalios spalvos. Derlius pradedamas imti liepos pradžioje ir skinamas iki pirmųjų šalnų rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. Klientams produkcija pateikiama kalibruota (paprastai 21 cm ilgio arba pagal svorį 3 vnt./kg) popierinėje arba daugkartinio naudojimo pakuotėje. Beje, pagal užsakymus tiekiami ir maistui skirti cukinijų žiedai.

Moliūgų augina per 20 ha, pagrindinės veislės dvi – Muskat ir Spirit. Moliūgai į rinką pradedami tiekti rugpjūčio mėnesį. Pernai ir užpernai daržininkasaugino ropes ir griežčius, bet dėl karštos vasaros ir itin didelio kenkėjų antplūdžio nepavyko gauti kokybiškos produkcijos.

Dalį derliaus ruošiasi perdirbti

Broliai Saulius bei Kęstutis Zakai su sese Egle kartu su tėvais ūkininkauja Joniškio r. Gataučių kaime, kur prieš 20 metų ūkį įkūrė tėvai Asta ir Kęstutis. Bendras daržovių plotas siekia 200 ha, augina per 55 ha bulvių, 6 ha burokėlių, 2 ha kopūstų, 1,5 ha morkų, 4 ha svogūnų, o tėvai kasmet dar sėja apie 130 ha kviečių ir rapsų.

Ūkininkų Zakų šeima daržoves ne tik augina, bet ir įsirengė perdirbimo cechą

Pasak S. Zako, anksčiausiai uždera ankstyvųjų bulvių veislė Anuschka, kuri ir sandėlyje itin gerai laikosi per žiemą. Tai labai ankstyva, derlinga, nematodams atspari, greitai suverdanti bulvių veislė, kuri dar ir puikios prekinės išvaizdos: gumbai panašaus dydžio, akutės seklios, luobelė lygi, minkštimas gelsvas. Labai tinka cepelinams, kugeliui, blynams.

Rugpjūtį – rugsėjį kasamos ir realizuojamos Vineta veislės bulvės – jau daugelį metų Lietuvoje tarp augintojų populiari veislė ypač atspari sausrai, neimli ligoms ir kenkėjams. Vėliau rugsėjį gausiai dera Jelly. Jų gumbus tinka ilgai laikyti kaip ir Vineta bulvių. Jelly gumbai yra puikios prekinės išvaizdos, didžioji derliaus dalis užauga labai panašaus dydžio, todėl tinka pakavimui. Dėl didesnio krakmolo kiekio išvirtų ar iškeptų Jelly bulvių minkštimas bus „sukritęs” ir švelnus, burnoje tirpstančio skonio, jas itin tinka gruzdinti. Vineta ir Jelly bulves realizuoja Šiauliuose „Citma“ daržovių supirkimo punkte ir Latvijoje, Jelgavos supirkimo punkte „Auglė“.

Ūkininkai Zakai drąsiai išbando naujus produktus: pernai pavasarį, kai bulvės sudygo, kad geriau šaknytųsi, dalį ploto per lapus nupurškė biostimuliatoriumi. Pasak ūkininkų, panaudojus biostimuliatorių, sausą ir karštą vasarą pavyko išauginti gausesnį bulvių derlių, palyginti su tomis, kurios buvo nepurkštos. Šį pavasarį planuoja bulves purkšti biostimuliatoriumi du kartus: po sudygimo ir prieš žydėjimą.

Zakai augina įvairaus ankstyvumo gūžinius kopūstus, taip pat daugelio mėgstamus Savojos kopūstus. Ankstyvųjų kopūstų derlių tiekia jau birželį. Renkasi gūžinių kopūstų vėlyvas veisles, tinkamas ilgai laikyti. Burokėlių ir morkų produkciją pardavimui pradeda imti nuo liepos pradžios ir tiekia iki kitų metų vasaros.

Pasak S. Zako, dauguma dabartinių pirkėjų nori įsigyti paruoštus vartoti produktus – raugintus kopūstus arba virtus burokėlius. Todėl Zakų šeima daržovių perdirbimui įsirengė cechą ir rudenį dalį derliaus jau ruošiasi perdirbti.

Braškių turizmas Ramygaloje

Per 100 veislių pomidorų, saldžiųjų bei aitriųjų paprikų kolekcininkė Salvina Kievinienė iš Ramygalos (Panevėžio r.) gali ilgai ir įdomiai pasakoti apie šių populiarių daržovių veisles, dalintis savo patirtimi, sukaupta per kelis dešimtmečius. Ji kasmet išbando po kelias dešimtis naujų veislių, išsiskiriančių skonio savybėmis, spalvų gama ir forma.

Ūkininkė Salvina Kievinienė kasmet išbando po kelias dešimtis naujų daržovių veislių, išsiskiriančių skonio savybėmis, spalvų gama ir forma

Dabar augintoja jau sėja paprikas, o kovo pirmomis dienomis šildomame šiltnamyje bers pomidorų sėklas, vėliau – baklažanų, kopūstinių daržovių, prieskoninių augalų ir agurkų, arbūzų, moliūgų, cukinijų bei gėlių sėklas.

Salvinos Kievinienės užaugintų pomidorų įvairovė

S. Kievinienė išaugintus daržovių ir gėlių daigus pavasarį parduoda Panevėžio turguje ir iš savo sodybos, o vasarą tiekia įvairias daržoves. Per daugelį metų ūkininkė „prisiaugino“ ir nuolatinių pirkėjų. Ji džiaugiasi, kad nemažai jaunų šeimų perka daigus ir stengiasi užsiauginti daržovių patys, įtraukdami į šį procesą ir savo atžalas.

Be daržovių ir gėlių, S. Kievinienė jau penktą sezoną augina braškes. Pirmosios braškės sunoksta gegužės pabaigoje – birželio pradžioje, o paskui jų derėjimas tęsiasi daugiau kaip du mėnesius, mat S. Kievinienė augina įvairaus ankstyvumo braškių veisles. Šiemet jų kraitę papildys labai ankstyva Allegro, vidutinio ankstyvumo Sonata, vėlyvoji Faith. Braškyne įrengtas lašelinis laistymas – tai didžiulė pagalba sausrų metu.

Kadangi S. Kievinienė labai mėgsta bendrauti ir turi gausų nuolatinių klientų būrį, jos ūkyje natūraliai išpopuliarėjo uogų turizmas: iš miestų atvažiavę žmonės patys pasiskina patinkančių uogų, pasidžiaugia natūralios gamtos grožiu, originaliai sutvarkyta viensėdžio sodyba.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios mintys / emocijos Jus aplankė sužinojus apie pasiektą ES susitarimą dėl didesnių tiesioginių išmokų?
Orai