Stambų daržovių ūkį nupirko kaimynas
2021-07-01

Kėdainiai. Vienas stambiausių šalies daržininkų Vidmantas Girdzijauskas nusprendė atsisveikinti su kelis dešimtmečius puoselėtu daržovių ūkiu ir pardavė verslą kaimynui Vidmantui Kvedarui, ūkininkaujančiam su sūnumis Arnu ir Pauliumi.

Kažkada pradėjęs nuo 10 arų daržo, pastaraisiais metais ūkininkas V. Girdzijauskas valdė maždaug 200 ha, iš kurių 100 ha plote augo 15 rūšių kopūstinės daržovės, o likusiuose plotuose – bulvės, burokėliai ir morkos. Vartotojams jis tiekė ne tik šviežias daržoves, bet ir perdirbtas.

Nuo išsamesnių komentarų susilaikantis V. Girdzijauskas tik trumpai paaiškino, kad šitą žingsnį žengė natūraliai.

RVAC 21 09 30

,,Jei nėra kam perduoti ūkio iš artimųjų, geriausia jį parduoti“, – tokios nuomonės laikosi V. Girdzijauskas. Jis neslėpė džiaugsmo, kad pavyko ūkį perleisti į labai geras ir patikimas rankas – jį nupirko puikiai pažįstamas kolega ir kaimynas.

Taigi dabar Lančiūnavoje ūkininkaujantys Kvedarai valdo maždaug 400 hektarų daržininkystės ūkį. Be to, tęs ne tik savame ūkyje buvusį daržovių perdirbimą, bet ir naujai įsigytame.

„Kvedarų ūkis“ iš ūkininko V. Girdzijausko įsigijo žemę, kurioje iki šiol buvo auginamos kopūstinės daržovės, bulvės, burokėliai ir morkos, taip pat dvi gamybines bazes ir ūkininkavimo techniką.

Pasak ūkininko Arno Kvedaro, įvykęs sandoris – reikšmingas postūmis „Kvedarų ūkiui“ siekiant stiprinti pozicijas šviežių ir perdirbtų daržovių rinkoje.

„Mums nebus jokių didelių naujienų. Iš esmės tik padidinome ūkį ir išlaikome abiejų buvusias veiklas. Mūsų ūkyje dirbo apie 200 nuolatinių darbuotojų, dar perimame visus, kurie tik norės likti, darbuotojus iš buvusio V. Girdzijausko ūkio. Tad dabar mūsų ūkyje nuolat triūs apie 250 žmonių“, – sako A. Kvedaras. Jis pabrėžė, kad davė kaimynui pažadą išlaikyti visapusišką tęstinumą.

Žmonės į Lančiūnavą dirbti atsivežami iš Kėdainių, Jonavos ir Panevėžio rajonų. Rudenį ūkyje dar dirba papildomi sezoniniai darbuotojai.

„Visgi net ir įdarbinus buvusius V. Girdzijausko darbuotojus, siekiant įgyvendinti plėtros planus, mums gali trūkti darbo jėgos – reikalingi ir nekvalifikuoti, ir kvalifikuoti darbuotojai“, – sako A. Kvedaras.

Dvigubai prasiplėtusio ūkio šeimininkai Kvedarai nuo pavasario kibo į darbus. ,,Darbų gausu ir agrariniame, ir perdirbimo padaliniuose. Kol kas didelių pokyčių nenumatome. Žinoma, karantinas padarė savo. Gaila, kad sulėtėjo pardavimai maitinimo įstaigoms, tenka net utilizuoti daržoves. Bet turime vilčių, kad jau su naujo derliaus realizacija nebus problemų“, – sako ūkininkas A. Kvedaras.

,,Kvedarų ūkis“ – tai Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) tarybos nario (2010–2014 metais – šios asociacijos pirmininko), Vidmanto Kvedaro ir jo sūnų Arno ir Pauliaus valdomas ūkis, įsikūręs Lančiūnavoje, Kėdainių rajone.

Pradžioje buvo vieno hektaro sklypas, kuriame ūkininkas šiltnamiuose augino agurkus ir pomidorus, o lauke – kopūstus. Vėliau ūkis plėtėsi, pradėtos auginti morkos, burokėliai ir svogūnai, imta perdirbti išaugintas daržoves.

„Kvedarų ūkis“ augina platų daržovių asortimentą – morkas, kopūstus, burokėlius, kinines salotas, svogūnus bei svogūnų laiškus. Jau daugiau nei dešimtmetį pagal tradicinį šeimos receptą rauginami kopūstai ir agurkai.

Ūkis tiekia ir apdorotą produkciją: skustas morkas ir bulves, luptus svogūnus, smulkintus kopūstus, skustus burokėlius ir morkas. „Kvedarų ūkyje“ užaugintomis daržovėmis ir jų gaminiais prekiauja visi didieji Lietuvos prekybos tinklai.

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip motyvuojate savo ūkio darbuotojus?
Orai