
Klaipėdos r. / Kauno r. Vėliausiai rudenį derančios stambiauogės spanguolės prailgina šių uogų sezoną sode.
Šeštus metus Klaipėdos rajone ūkininkaujantis Deividas Rumbutis, žinomas grybų augintojas, augina ir stambiauoges spanguoles, kurios sunoksta rudenį, kai kiti sodo augalai jau baigia derėti.
Stambiauogės spanguolės – skanios ir labai vertingos, jose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų.
„Pradėjome nuo kelių kvadratinių metrų. Auginame ankstyvąją veislę Steven ir vėlyvąją Pilgrim, kurių derlių skiname ne vienu metu“, – pasakoja D. Rumbutis.
![]()
Vėlyvoji stambiauogių spanguolių veislė Pilgrim – viena iš geriausių ir derlingiausių
Į spanguolyną pirmieji atkeliavo Pilgrim veislės sodinukai. Šios veislės spanguolės sunoksta spalio pradžioje ir gausų derlių dovanoja trečiais metais. Uogos – labai stambios (apie 15 mm skersmens, sveria apie 1,6 g), apvalios, raudonos su vaškiniu apnašu.
Iš vieno kvadratinio metro anksčiau pasodinto spanguolyno priskinama po 8–10 l (4–6 kg) uogų. Dėl apsauginio vaškinio sluoksnio uogos labai gerai išsilaiko sandėliuojamos.
Kad paankstintų spanguolyno derėjimą, ūkininkas vėlesniais metais pasirinko ir vidutinio ankstyvumo derlingą veislę Stevens, kuri uogas sunokina antroje rugsėjo pusėje, kai baigia derėti šilauogės. Uogos tamsiai raudonos, pailgai ovalios, labai stambios, gerai laikosi.
Kuo stambiauogės skiriasi nuo miško spanguolių
Stambiauogės spanguolės (Oxycoccus macrocarpos) nuo miškuose augančių paprastųjų spanguolių (Vaccinium oxycoccus) skiriasi auginimo sąlygomis (tinkamiausia saulėta vieta ir neužmirkusi dirva) ir stambesnėmis, tačiau mažiau sultingomis, kietomis, rūgščiomis uogomis ir didesniais lapais, o taip pat ilgesniais (iki 1,5–1,8 m), tvirtesniais vegetatyviniais ir stačiais (5–15 cm aukščio) generatyviniais (ant kurių užsimezga uogos) stiebais.
Uogų spalva nelygu veislė nuo šviesiai raudonos iki tamsiai vyšninės, būdinga ir savita forma.
Ilgaamžiai, rūgščiamėgiai augalai
D. Rumbutis spanguolynui parinko saulėtą, nuo vėjų apsaugotą vietą rytinėje sodo pusėje. Kadangi spanguolės – ilgaamžiai augalai, todėl dirvą pradėjo ruošti iš anksto.
Pirmiausia rudenį išnaikino daugiametes piktžoles – usnis, asiūklius, dirvines pienes, kiaulpienes ir kt. Įrengė drenažą, kad augalai neužmirktų per vegetaciją, nes dirvožemis – sunkus nelaidus priemolis.
![]()
Deividas Rumbutis spanguolynui parinko saulėtą, nuo vėjų apsaugotą vietą rytinėje sodo pusėje
Paskui įrengė 1 m pločio, maždaug 40 cm įgilintą lysvę, ir jos kraštus apjuosė (paaukštino) 20 cm pločio lentomis. Visą tranšėjos tūrį vietoje iškastų žemių užpildė rūgščiomis, laidžiomis orui ir drėgmei aukštapelkių (pH 3,8–4,2) durpėmis, kad iki pavasario suslūgtų.
Augintojas pataria į tranšėją prieš pilant durpes netiesti polietileno plėvelės, nes paskui augalai gali užmirkti ir žūti.
Kokiu tankumu sodinti?
Spanguolių sodinukus sodina pavasarį, kad per vasarą augalai gerai įsišaknytų ir pasiruoštų žiemai.
Pirmajame spanguolyne daigus sodino 30 x 30 cm atstumu (10 kerelių / kv. m), o antrajame, kad per daug nesutankėtų – rečiau, kas 40 x 40 cm (8 kerelių / kv. m).
Spanguolių priežiūra
Spanguolės priežiūrai nereiklios, tačiau augalai mėgsta nuolatinę drėgmę (nepakenčia užmirkimo, kaip natūralioje augavietėje augančios), todėl ūkininkas spanguolyne įrengė lašelinę laistymo sistemą, kurią patogu įjungti, kai augalams trūksta drėgmės. Be to, taip laistant taupiai naudojamas vanduo.
![]()
Spanguolyną puošia raudoni uogų karoliai
Nepertręšti augalų. Spanguolės prisitaikiusios augti nederlinguose, rūgščiuose dirvožemiuose ir, palyginti su kitais uoginiais augalais, maisto medžiagoms yra nereiklios. Tačiau jau trečiais augimo metais D. Rumbutis pataria spanguolyną tręšti silpnos koncentracijos, 0,1 proc. tirpalu, kad būtų papildytos su derliumi iškeliaujančios maisto medžiagų atsargos.
Pirmąkart spanguolės tręšiamos pavasarį, kai brinksta pumpurai (balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje) rūgščiomis azotinėmis trąšomis – amonio sulfatu, paskui birželio pabaigoje (žydėjimo metu) ir liepos pabaigoje (augant uogoms ir formuojantis kitų metų žiediniams pumpurams) kompleksinėmis trąšomis (N:P:K 1:2:2).
Naudinga mulčiuoti. „Artėjančią žiemą vietoje smėlinimo spanguolyną mulčiuosime smulkiomis, 0,2–0,4 mm granito atsijomis, kad pagerėtų dirvos laidumas ir po laistymo ilgiau išsilaikytų drėgmė“, – patirtimi dalijasi ūkininkas.
Genėjimas. Pasak D. Rumbučio, kad spanguolynas būtų geriau apšviečiamas saulės ir kasmet derėtų, reikia rudenį (nuėmus derlių) arba pavasarį (vegetacijos pradžioje) pašalinti virš spanguolių kilimo besidriekiančius ilgus vegetatyvinius ūglius. Pavasarį nukirptus ūglius augintojas sodina į vazonėlius su rūgščių durpių substratu ir įšaknydina šiltnamyje. Po 3–4 savaičių augalai išleidžia šakneles.
Uogas galima laikyti buitiniame šaldytuve
„Spanguolių uogas skiname rudenį, kai visiškai sunoksta (paruduoja apie 80 proc. sėklų), ir sudedame į plastikines dėžutes su skylėmis, kad judėtų oras. Uogas vartojame šviežias, gaminame skanėstus, dalį derliaus parduodame“, – sako D. Rumbutis.
![]()
Pilgrim spanguolės labai stambios, apvalios formos, raudonos su vaškiniu apnašu ir ilgai laikosi sandėliuojamos
Stambiauogės spanguolės geriausiai išsilaiko buitiniame šaldytuve ir vėsiose patalpose, 0 °C temperatūroje. Uogas galima laikyti plonu sluoskniu supiltas į dėžutes ar į indus su vandeniu, taip pat tinka džiovinti, šaldyti.
Kita patirtis
Kaunietė spanguolių augintoja Onutė Milinavičienė šiuos vertingus augalus savo sode augina jau 40 metų. Jų sodinukais apsodinta viena didžiulė lysvė su rūgščiu durpiniu substratu. Tranšėja iškasta iki 70 cm gylio.
Kad uogos sunoktų ne vienu metu, augina ankstyvąją veislę Ben Lear – tamsiai raudonomis, pailgos formos, stambokomis uogomis ir vėlyvąją veislę Pilgrim. Ankstyvosios spanguolės prinoksta pirmoje rugsėjo pusėje, o vėlyvosios – rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje (priklausomai nuo gamtinių sąlygų).
![]()
Ankstyvųjų spanguolių veislė Ben Lear
Augintoja gerų žodžių negaili Pilgrim spanguolėms, kurios stambesnės už ankstyvąsias, gausiau dera ir ilgiau laikosi nuskintos. Pernai įstiklintame balkone, kaip ir buitiniame šaldytuve, išsilaikė iki birželio mėnesio.
O. Milinavičienė spanguolių uogas maistui vartoja šviežias, jų tyrę (sutrintas uogas) gardina medumi, uogas perpjautas pusiau užpila cukrumi ir paskui išdžiovina, gamina saldainius.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Investicijoms į žemės ūkio valdas – 53 mln. eurų
2025-11-24 -
Nemuno užliejamos pievos nesustabdo siekio ūkininkauti atsakingai
2025-11-24 -
Koja kojon su stabilumu
2025-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Įsigyjant žemės ūkio sklypus nebereiks pildyti deklaracijos
2025-11-13 -
Finansinė įtampa grūdų sektoriuje – ūkininkai sprendimų ieško su ministru
2025-11-03 -
Daugiamečių pievų rebusas – ar paprastesni reikalavimai išpančios ūkininkų rankas
2025-11-18




(0)