Kėdainiečių bandymas pavyko: subrendo lietuviški arbūzai
2021-08-12

Kėdainiai. Ilgametę daržininkystės patirtį turintys šiltnamininkai, nuo seno auginantys agurkus, pomidorus ir kitas tradicines daržoves, šįmet laukuose subrandino eksperimentinį arbūzų derlių.

Arbūzų kelias vidurio Lietuvoje nuo sėklų subėrimo į žemę iki pirkėjo – maždaug keturi mėnesiai.

„Kadangi arbūzų auginimo ėmėmės sudėtingu karantininiu laikotarpiu, tai kaip juos auginti, subtilybių sėmėmės iš straipsnių bei kolegų rekomendacijų. Buvo noro nuvykti pas augintojus, patiems pamatyti, kaip jie auga, bet karantinas to padaryti neleido.

Linas agro mob 21 08 02+ bioversija 21 08 02

Pirmiausia auginome daigelius. Maždaug 15 tūkst. daigelių pradėjome sėti šiltnamiuose balandžio 19 dieną. O pirmus daigus suskubome sodinti gegužės 25 dieną. Va, čia ir buvo mūsų klaida. Antrasis sodinimas vyko birželio 10-15 dienomis. Tai pamatėme, kad vėliau pasodinti daigai augo stipresni, tvirtesni ir greičiau. Jau supratome, kad arbūzo daigui reikia ne žemesnės negu 10 laipsnių dirvos temperatūros. Vadinasi, nėra kur skubėti“, – arbūzų auginimo ypatumais dalijosi UAB „Agrošiltnamiai“ agronomas Jonas Valevičius.

Šiųmetė vasara daržininkams negailėjo išbandymų. Po šalto ir lietingo pavasario augalai suvargo ir buvo akivaizdu, kad prigijo kiek daugiau negu pusė daigų.

Jonas Valevičius sako, kad arbūzas sunokęs, kai ant jo yra geltona dėmelė, o vaisių pastuksenus girdisi duslus garsas

„Kai pasodinome lauke daigus, vis stebėjome, kaip jie auga. Sunerimome pamatę, kad juos aplankė stirnos, bet jos daigus tik išrovė. Matyt, žvėrims nepatiko arbūzų daigų skonis. Vėliau laukė išbandymas – vasaros kaitra. Buvome nutarę arbūzus auginti natūraliai, tai juos tik laistėme, nepurškėme jokia chemija. O nepurškiant piktžolės augo tarsi ant mielių. Rankomis ravėti arbūzų lauką teko bent tris kartus“, – sakė J. Valevičius.

Jo prižiūrimi arbūzų daigai vidutiniškai užaugino po tris vaisius, kai kurie net keturis.

Rankų arbūzams taip pat reikia ir dabar, nes jie sunoko ir atėjo metas vaisius nuskinti. „Mes pasirinkome auginti prancūzišką veislę Livija, kuri labiausiai tinkama mūsų klimato sąlygoms.

Vaisiai užauga maždaug 3-5 kilogramų. Manome, kad toks dydis labai tinkamas vienai šeimynai: supjaustai, suvalgai ir nelieka. Taip net prisidedame prie kovos su maisto švaistymu, nes paprastai didelio arbūzo vienas šeimos ūkis per kartą neįveikia, o pastovėjęs jis ne toks ir gardus. Mūsų arbūzai saldūs, traškūs, tiesiog tirpsta burnoje“, – sakė UAB „Agrošiltnamiai“ direktorius Paulius Andriejavas.

Arbūzai užaugo per 4 mėnesius

Pasak daržininkų, šis arbūzų auginimo eksperimentas jiems pasiteisino. Nors darbo su šiais vaisiais ir buvo gana daug, tačiau rezultatas džiugina.

„Arbūzams grėsmė būna miltligė, bet mus ji šįmet aplenkė. Mes arbūzus auginome lauke, kuriame pernai augo kopūstai. Kai kopūstus nuėmėme, lauką patręšėme organinėmis trąšomis, daugiau jokių trąšų nenaudojome“, – sakė J. Valevičius.

Ar arbūzus bendrovė augins ir kitąmet, priklausys nuo pirkėjų. „Auginimo rezultatas mūsų nenuvylė. Pabandėme, mokėmės iš savo klaidų. O ar pirkėjams reikia lietuviškų arbūzų, netrukus pamatysime. Jei taip, tai kitąmet bus tikrai didesni plotai negu šiųmetis pustrečio hektaro“, – sakė P. Andriejavas.

MŪ inf.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Į ką dažniausiai investuojate ūkio uždirbtą pelną?
Orai