


Šiaulių r. Lino ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkyje auginami svogūnai ir morkos. Ūkiui plėstis ir našiau dirbti padeda ir neseniai įsigyta robotizuota moderni morkų plovimo, rūšiavimo ir pakavimo linija.
„Nuo 2009 m. auginame tik morkas ir svogūnus. Pastaraisiais metais jų plotai išsiplėtė iki 180 ha morkų ir tiek pat svogūnų.
Dabar šias daržoves auginame 5 laukų sėjomainoje. Kad išlaikytume rotaciją, su kaimynais, kurie augina įvairių grūdinių kultūrų, keičiamės laukais“, – sako J. Šateika.
Pirmaisiais metais sėjamos garstyčios, kitais metais auginami svogūnai, dar kitais – morkos, o paskui kaimynai augina javus.
Šiuo metu ūkyje nuolat dirba 76 darbuotojai.
Investuoja į ūkį
„Prieš metus pasistatėme 1 200 m2 sandėlį morkoms laikyti ir pastatą naujai morkų paruošimo linijai pagal ES paramą žemės ūkiui pagal veiklos sritį „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“.
Šiais metais įsigijome morkų plovimo, rūšiavimo ir pakavimo liniją „Visar sorting“ su išmaniais robotais, taip pat du elektrinius šakinius krautuvus, naują modernų vikšrinį purkštuvą su atsijunginėjančiomis sekcijomis ir GPS sistema. Be to, planuojame statyti saulės elektrinę“, – apie nesibaigiančias investicijas į daržininkystės ūkį pasakoja J. Šateika.
Moderni įranga palengvina darbą
Pasak ūkininko, šiemet laukuose auginamos olandiškos hibridinės morkų veislės: ankstyvajam derliui – Norviwtch F1 (vegetacijos trukmė – 96 dienos), vėlyvajam derliui – Nerac H (vegetacijos trukmė – 130 dienų) ir išbandomas naujas hibridas KitisF1.
Nukastos morkos saugykloje nuplaunamos, surūšiuojamos ir pakuojamos prekybai. Vidutinis morkų derlius siekia 60 t/ha, o vėlyvųjų morkų gali siekti ir apie 80 t/ha. Gerais metais pavykdavo morkų užauginti iki 100 t/ha.
„Prieš tai buvusi morkų plovimo, rūšiavimo ir pakavimo linija buvo sena, todėl jų šakniavaisius rūšiuodavo 8 darbuotojai rankomis. Štai kodėl įsigijome naują modernią liniją.
Dabar šį darbą atlieka tik 2–3 žmonės, o jei bus labai prastos kokybės morkos, tikriausiai prireiks 4 darbuotojų pagalbos“, – sako J. Šateika.
Morkų paruošimo linija su robotu išrūšiuoja iki 95 proc. produkcijos, tad dėl žmogaus klaidos atkrinta kokybės faktorius.
Juliaus Šateikos ūkyje – nauja moderni morkų plovimo, rūšiavimo ir pakavimo linija
Pirmiausia morkos nuplaunamos, paskui pagal augintojų poreikius roboto pagalba kokybiški šakniavaisiai surūšiuojami į 4 kategorijas: ekstra rūšies morkos supakuojamos į polietilenines pakuotes po 10 ir 1 kg, paskui kitos morkos skusti peiliukais ir atskirai skusti abrazyvu, o į penktą kategoriją – nestandartiniai (brokuoti) šakniavaisiai, kurių skusti negalima.
Morkos saugykloje laikomos 0–3 °C temperatūroje.
Pirmiausia morkos nuplaunamos, paskui pagal augintojų poreikius robotų pagalba kokybiški šakniavaisiai (ekstra rūšies morkos) surūšiuojami ir supakuojami polietileninėse pakuotėseį 5 kategorijas:
- po 10 kg;
- po 1 kg;
- didesni šakniavaisiai, skirti skusti peiliukais;
- kiti šakniavaisiai, skirti skusti abrazyvu;
- nestandartiniai, mechaniškai pažeisti šakniavaisiai, kurie skusti netinkami.
Svogūnus būtina gerai išdžiovinti
Pasak J. Šateikos, geltonieji ir raudonieji svogūnai kasami kombainu. Ropelės, kad apdžiūtų, pažeriamos ant lysvių, kuriose svogūnai augo.
Džiūsta beveik 2 savaites, kol ropelės kaklelio audiniai lieka visiškai sausi. Susidaro didžiulis svogūnų produkcijos kiekis, kurį reikia nuimti per trumpą laiką, tad derliaus nuėmimo darbus itin kruopščiai planuoja.
Be to, svogūnai yra jautrūs užmirkimui. Vidutinis svogūnų derlius siekia apie 40–60 t/ha.
„Iš lauko svogūnus suvežame į saugyklą, paskui ruošiame realizuoti ir sandėliuoti ilgesniam laikotarpiui. Ropeles nuvalome specialia įranga, paliekame ne mažiau kaip 3 sluoksnius išorinių dengiamųjų lukštų.
Paskui darbuotojai rankomis atskiria nestandartines ropeles ir visus nuvalytus svogūnus suberiame į tinklinius maišus po 15 kg“, – sako augintojas.
Modernioje saugykloje reguliuojama svogūnų laikymo temperatūra, per specialias angas ištraukiamas oras ir svogūnai ventiliuojami.
Laikymo periodo pradžioje kelias dienas svogūnų ropelės padžiovinamos 27–35 °C temperatūroje. Vėliau svogūnai laikomi truputį aukštesnėje nei 0 °C temperatūroje ir palaikomas apie 65–75 proc. santykinis oro drėgnis.
Produkciją tiekia prekybos centrams
Produkciją ūkis tiekia Lietuvos prekybos tinklams „Iki“, „Lidl“ ir į Latviją. Įsibėgėjus sezonui, produkcija keliauja ir į Estiją.
„Prekybai tiekiamos tik plautos, išrūšiuotos ir kruopščiai atrinktos morkos ir paruoštos svogūnų ropelės. Skustas morkas realizuojame perdirbėjams“, – sako J. Šateika.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Paslaugos iš ūkio: klimato kaita skatina ieškoti papildomų veiklų
2025-09-09 -
Ūkis, kuriame dirba ir algoritmai
2025-09-08 -
Daržovių deklaruojama daugiau, bet ar daugiau ir užauginama?
2025-09-04
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
I. Hofmanas atskleidė, kas siūlė savą žmogų skirti ŽŪDC vadovu
2025-09-05 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21
(0)