Avių augintojai naudojasi kooperacijos privalumais
2019-07-16

Kaunas. Oficiali statistika teigia, kad avienos gamyba Lietuvoje šiemet sumažėjo, tačiau avių augintojai tvirtina, kad prekyba ėriena ir aviena tiktai auga.

Kaip skelbia ŽŪIKVC statistikos leidinys „Agro RINKA“, šiemet sausį-gegužę Lietuvos įmonėse paskersta 2,8 proc. mažiau avių (2,65 tūkst.) nei tuo pačiu laiku pernai, o avienos skerdenų gamyba šiemet sumažėjo 3,96 proc. (iki 49,9 tonų). Kooperatyvo „Avininkas“, valdančio apie trečdalį šalies avienos rinkos, vadovas Vytautas Dzingulevičius (nuotr.) tokią informaciją aiškina nebent tuo, kad dalis ėriukų dėl sausros nespėjo laiku užaugti iki prekinio svorio.

Tačiau „Avininko“ veiklos apimtys – ėriukų ir avių skerdimas, ėrienos ir avienos pardavimai – išaugo apie 20 proc., palyginti su praėjusiais metais. „Tokį rezultatą lėmė tai, kad pernai mūsų kooperatyvas jau apjungė apie 30 proc. visos avienos rinkos, – V. Dzingulevičius pateikė puikų kooperacijos naudos įrodymą. – Ir jeigu kažkur gamybos apimtys mažėja, tai mūsų veiklos rodikliai jų atžvilgiu tik dar labiau kils.“

LYTAGRA 19 07 04 mob

Kooperatyvo vadovas džiaugiasi, kad avienos poreikis yra gana didelis, yra nuolatiniai klientai Vilniuje ir Kaune, šią vasarą mėsą pradėjo vežti ir į Palangą. „Turime klientų Vilniuje, kurie vasarą atidaro padalinius pajūryje, todėl prašo ir mūsų produkcijos atvežti. Tad jau antrą mėnesį vykdome prekybą ir Palangoje“, – sakė V. Dzingulevičius, dar kartą patvirtinęs, kad gamyba tik auga, ėriena atranda savo vartotoją. Beje, daugiausia ėrienos perka restoranai, turintys virtuvės šefus iš užsienio šalių, kuriuose ši mėsos rūšis populiari.   

Vis dėlto V. Dzingulevičius neneigia, kad norėtųsi spartesnio kooperatyvo augimo. O to neleidžia daryti labai žemiška priežastis – trūksta darbininkų. Pasak Vytauto, tai ne atlyginimo ar darbo sąlygų klausimas – net į darbo skelbimus niekas neatsiliepia. „Mūsų kooperatyvas įsikūręs Molėtuose. Kiek ieškojome darbuotojų, niekas neatsiliepė į skelbimus“, – stebėjosi „Avininko“ vadovas, pats ūkininkaujantis Kazlų Rūdos apylinkėse.

Pasak V. Dzingulevičiaus, avienos ir ėrienos supirkimo kaina, kurią moka kooperatyvas „Avininkas“, šį pavasarį nežymiai padidėjo – apie 30-50 centų už kg. Ėriena, aišku, yra gerokai brangesnė.

„Agro RINKA“ skelbia, kad ėriukų (ne vyresnių kaip 12 mėn.) skerdenų vidutinė supirkimo kaina Lietuvoje liepos 1 d. buvo 434,72 Eur/100 kg (14 proc. brangesnė negu pernai), avių (vyresnių kaip 12 mėn.) – 290 Eur/100 kg (beveik 7 proc. mažiau negu pernai).

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokių organizacijų veikla Jūs domitės?
Orai