Žieminiai cukriniai runkeliai - ateitis ar fantazija?
2019-01-02
shutterstock.com nuotr.

Kelnas. Vokietijos mokslininkai daug metų intensyviai darbuojasi, kurdami šalčiui atsparius cukrinius runkelius. Skelbiama apie pirmuosius sėkmingus rezultatus, kartu pabrėžiama, kad kuriant komercines veisles vis dar susiduriama su daugybe kliūčių.

Ekspertų vertinimu, žieminiai cukriniai runkeliai, palyginti su dabartinėmis auginimo technologijomis, leis gauti 25 proc. didesnį derlių. Žieminiai šakniavaisiai pasižymi ir didesniu cukringumu (dėl ilgesnio augimo laikotarpio).

Žieminių runkelių veisimo tyrimai rodo, kad didesnį cukraus kiekį galima būtų gauti pagerinus runkelių toleranciją šalčiui rudens-žiemos sezono metu, praneša Žemės ūkio informacijos tarnyba „Zuckerrübe“ (priklausanti kompanijai „Pfeifer & Langen GmbH & Co. KG“ ).

Kadangi žieminiai runkeliai prieš žiemą augina biomasę, jų lapai ir net šaknys dėl nepalankių sąlygų žiemą nukenčia nuo šalčių.

Naujausi jautrumo šalčiui mažinimo tyrimai visų pirma susiję su augalų metabolizmo pokyčiais. Laboratoriniai tyrimai apima genų modifikavimą ir jų skilimo produktų susidarymą šaltoje aplinkoje.

Kaip informuoja Žemės ūkio informacijos tarnybos  „Zuckerrübe“ tinklalapis, greitesnių rezultatų galima būtų sulaukti taikant CRISPR-Cas genų metodą. Tačiau ES teisės aktai jį traktuoja kaip ir GMO metodus.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas, Jūsų nuomone, labiausiai lemia žemės ūkio paskirties sklypų kainą?
Orai