


Kijevas. Ukrainoje selekcininkai užaugino ypač saldžius šakotuosius kukurūzus, kurie 20 kartų produktyvesni nei pasaulyje žinomi analogai. Apie tai pranešė Ukrainos augalų selekcijos mokslo institutas, rašo agronews.ua.
„Man visada patiko kukurūzai Baby Corn. Jie labai paplitę Europoje ir JAV. Šios veislės kukurūzai subtilaus skonio, turi mažai kalorijų. Juos galima valgyti žalius, virtus ar kepti ant grotelių“, - pasakojo instituto mokslo tyrimų skyriaus vadovas Miroslavas Parijus (Miroslav Parij).
Pirminė tyrėjų idėja buvo tik mokslinė. Pirmiausia jie nusprendė ištirti procesus, kurie vyksta ląstelėje dalijimosi metu, naudojant atvirkštinės atrankos metodą ir stebėdami chromosomas per mejozę. Tiriant gauta mutacija staiga pasirodė įdomi ne tik mokslo, bet ir žemės ūkio produkcijos gamybos požiūriu.
„Antrasis mūsų tyrimo tikslas buvo padidinti žiedadulkių produktyvumą. Norėjome sukurti augalą su tankiu vyrišku žiedynu. Eksperimento metu nusiminiau, kai pamačiau, kaip augalai formuojasi. Išvaizda buvo tokia, tarsi būtų užsikrėtę grybeliu. Kai vieną išlukštenau, negalėjau patikėti savo akimis - priešais mane buvo neįprasta šakota kukurūzo burbuolė! Visada ragauju naujus kukurūzus, todėl automatiškai išbandžiau ir naujausią. Tik tada supratau, tai yra Baby corn tipo augalas.“ – aiškino M. Parijus.
Vienas iš ypač saldžių kukurūzų panašumų – ilgą laiką laikomi jie nepraranda skonio. Įprastuose saldžiuosiuose kukurūzuose po 12 val. laikymo prasideda krakmolo sintezė – skonis keičiasi ir darosi panašus į paprastų kukurūzų.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Vandens išteklių valdymas: kaip išsaugoti ir panaudoti kiekvieną lašą
2025-10-13 -
ŽŪA kanclerė A. Miceikienė tapo VDU prorektore
2025-10-08 -
Naujos biologinės trąšos sumažintų priklausomybę nuo importo
2025-10-06
Skaitomiausios naujienos
-
Keturių vikšrų XXL traktorius Lietuvos laukuose
2025-09-26 -
Po didinamuoju stiklu – traktorių ir kitų žemės ūkio mašinų registracija
2025-10-09 -
Per valandą pasiektas paraiškų sumos limitas
2025-10-01
(0)