


Jeruzalė. Maždaug 75 proc. pasaulio maisto produktų kiekis ir kokybė priklauso nuo vabzdžių apdulkinimo. Tačiau vabzdžių rūšių skaičius ir individų populiacija pasaulyje mažėja. Štai kodėl Izraelio mokslininkai nusprendė sukurti dirbtinio apdulkinimo technologiją.
„Naudodamiesi pažangiausiomis technologijomis pasauliui norime pateikti planą B, tam atvejui, kai augalų natūraliai neapdulkins vabzdžiai“, - savo tinklalapyje aiškina Izraelio startuolis „Edete“. Įmonė bando išspręsti augalų apdulkinimo deficito problemą, kurdama ir gamindama automatines apdulkinimo sistemas.
Sudėtingą dirbtinio apdulkinimo technologiją sudaro du etapai, atspindintys bičių darbą, tai – žiedadulkių rinkimas ir paskirstymas. Pirmiausiai specialistai atskiria žiedadulkes nuo nuskintų augalų žiedų. Tada, naudojant patentuotą metodą ir įveikiant skirtingų augalų veislių desinchronizacijos problemą, ilgiau nei vienerius metus žiedadulkės išlaikomos gyvybingos (kad neprarastų sudygimo galimybių). Po to darbuotojai atrenka geriausias žiedadulkes kiekvienai veislei.
Tolesnis darbo žingsnis – paruoštos žiedadulkės dedamos į patentuotą dirbtinį apdulkintoją „Edete“, kuris elektrostatinio nusodinimo būdu paskleidžia jas ant žydinčių medžių. Apdulkinimo įrenginys naudoja jutiklį, kad pasislinktų kiek įmanoma arčiau kiekvieno medžio kontūro.
Tokie mechaniniai apdulkintojai gali dirbti, esant bet kokiai temperatūrai, dieną ir naktį, greitai ir tiksliai žiedadulkėmis padengdami bet prasiskleidusius žiedus.
Praėjusiais metais minėtas izraeliečių startuolis pradiniame finansavimo etape surinko 3 mln. JAV dolerių. Dabar jau pastatytos dvi žiedadulkių gamyklos – viena Australijoje, kita Izraelyje.
Iš pradžių dirbtinio apdulkinimo metodas buvo demonstruojamas migdolų soduose. Vėliau didesnės apimties bandymai buvo tęsiami Izraelyje, Australijoje ir JAV. 2022 m. įmonė šią technologiją planuoja įdiegti Kalifornijoje, didžiausiame pasaulyje migdolų auginimo regione.
„Iš pradžių mes koncentruojamės į migdolus, tačiau mūsų technologija turi didžiulį potencialą ir daugeliui kitų žemės ūkio kultūrų“, - sakė Eilamas Ranas (Eilam Rahn), įmonės generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų. Augalų, kuriems kuriama dirbtinio apdulkinimo technologija, sąrašas ilgas ir apima: obelis, vyšnias, kriaušes, mėlynes, slyvas, medvilnę, rapsus, saulėgrąžas ir pan.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kokio maisto pasiūlys naujos gamybos technologijos?
2025-09-05 -
Dirbtinis intelektas padeda prognozuoti derlių gerokai anksčiau
2025-08-26 -
Trečioji derlingumo prognozė: labiausiai nukentės žieminių rapsų ir žirnių derlius
2025-08-21
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21 -
Jurbarko rajono ūkių veidas: smulkieji traukiasi, stambieji įsitvirtina
2025-08-22
(0)