Agritechnica 21 11 15 Rovaltra-mobili-virsuje
Mokslas
Džiovinti lauro lapai pagerina triušių racioną

Roma. Tarptautinė mokslininkų iš Italijos ir Slovakijos komanda ištyrė, jog įterpus į triušių racioną prieskoninių lauro lapų miltų pagėrėjo mėsos juslinės savybės, sumažėjo cholesterolio.

Lauro lapai (Laurus nobilis) dažnai naudojami kaip prieskoniai ruošiant maistą, nes jų sudėtyje yra daug veikliųjų junginių, tokių kaip fenoliai, flavonoidai ir flavonai, pasižymintys antioksidacinėmis ir antimikrobinėmis savybėmis.

Mokslininkai iš Molizės, Bario, Milano (Italija) ir Slovakijos žemės ūkio universitetų įvertino racionų, papildytų riebalais ir džiovintų lauro lapų miltais, poveikį nujunkytų triušių augimui ir mėsos kokybės rodikliams. Tyrimas atliktas su 120 nujunkytų triušių (35±2 d. amžiaus), kurie buvo suskirstyti į keturias grupes (n=30) ir šerti keturiais skirtingais racionais: kontroline dieta; kontroline dieta, papildyta riebalų papildais (2,5 proc.); kontrolinė dieta, papildyta džiovintų laurų lapų miltais (1 g/kg); dieta, papildyta ir riebalais, ir džiovintų lauro lapų miltais. Tyrimas truko 56 dienas.

Dimedium 21 11 03

Nustatyta, jog riebalų papildai racione neigiamai paveikė triušių augimą ir galutinį svorį, o džiovintų lauro lapų miltai neturėjo įtakos šiems rodikliams. Nei riebalų, nei lauro lapų papildai nepakeitė raumenyje Longissimus lumborum retinolio, alfa – tokoferolio kiekių bei lipidų oksidacinio stabilumo. Dieta su lauro lapų miltais sumažino raumenyse cholesterolio kiekį, palyginti su racionu, papildytu riebalais. Vertinant juslines mėsos savybes, pavyzdžiui, sultingumą ir pluoštinę tekstūrą, geresnių įvertinimų gavo skerdena, gauta iš triušių, šertų lauro lapų miltais.

Mokslininkai pabrėžė, jog norint išsiaiškinti veikliųjų medžiagų veikimo mechanizmą ir pagerinti triušių augimą bei mėsos kokybę, būtina tęsti tyrimus, siekiant nustatyti optimalią lauro lapų miltų dozę bei šėrimo papildais trukmę, rašoma mokslo žurnale „Livestock Science“.

MŪ inf.

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kuri ekoschemų priemonė jums būtų priimtiniausia?
Visos apklausos