Į ką atkreipti dėmesį įsigyjant ir prižiūrint viščiukus
2021-05-10

Kaunas. Lietuvoje fiksuojamas didelio patogeniškumo paukščių gripas, kuris paplito iš nelegalaus prekybininko Lenkijoje įsigijus naminių paukščių. Kaip neapsigauti ir iš kur įsigyti sveikų paukščių?

Naminius paukščius būtina pirkti tik iš patvirtintų ir patikimų pardavėjų. „Tai šiuo metu ypač aktualu dėl plintančio didelio patogeniškumo paukščių gripo. Lenkijoje fiksuojamas rekordinis šios ligos atvejų skaičius. Todėl nesąžiningi prekeiviai skuba pigiai parduoti galimai užsikrėtusius lenkiškus paukščius Lietuvoje, siūlo mažą kainą ir netgi pristatymą į sutartą vietą, tačiau reiktų neapsigauti ir tuo nesusivilioti, nes pasekmės gali būti skaudžios –  netenkama užsiauginti planuotos mėsos ir tuo pačiu patiriami finansiniai nuostoliai“, – sako AB „Vilniaus paukštynas“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas, vyr. veterinarijos gydytojas Tomas Miškinis.

Kaip žinoma, užsikrėtus bent vienam paukščiui tenka sunaikinti visą naminių paukščių pulką.

Linas agro mob 21 08 02+ bioversija 21 08 02

Pasirodo, ir „Vilniaus paukštynui“ tenka susidurti su atvejais, kai nelegalūs prekeiviai naudojasi žinomo paukštyno vardu ir skelbiasi esą parduoda jame išperintus viščiukus, vištas dedekles, antis ar kalakutus, kai tuo tarpu „Vilniaus paukštynas“ neaugina kitų naminių paukščių, išskyrus mėsinius viščiukus. Be to, šio paukštyno atstovai nevažinėja per miestelius ir nepardavinėja paukščių.

Tuo tarpu siekiant paprasčiausiu būdu įsitikinti, ar perka naminius paukščius iš patikimo prekybininko, T. Miškinis ragina visuomet paprašyti pardavėjo pateikti viščiukų kilmę patvirtinantį dokumentą: kasos čekį, sąskaitą-faktūrą ar veterinarinį važtaraštį. Jei prekybininkas negali neturi nė vieno iš šių dokumentų – nepirkite iš jo naminių paukščių.

Viščiukų auginimo sąlygos

Prieš įsigyjant viščiukus svarbu tinkamai paruošti ir įrengti auginimo patalpas. Kraikui rekomenduojama pasirinkti drožles, durpes ar šiaudus, svarbiausia, kad pagrindas būtų sausas, nesuplėkęs ar nesupelijęs.

Rekomenduojama 1 kv. m laikyti iki 26 viščiukų, sveriančių 1 kg, arba 16 suaugusių viščiukų, sveriančių 2 kg. Taip pat auginimo patalpoje reikia pasirūpinti šviesos šaltiniais, nes maži viščiukai turi gauti pakankamą kiekį šviesos. Šaltuoju sezonu gali prireikti papildomo apšvietimo, tačiau 4-6 valandas būtina skirti visiškai tamsai, nakties periodui – tai viščiukų poilsio laikas.

Kaip pažymi T. Miškinis, auginimo patalpose ypač svarbu palaikyti stabilią nuolatinę oro temperatūrą, kadangi temperatūros kaitai maži viščiukai yra labai jautrūs. Temperatūra nustatoma pagal paukščių amžių: iki 7 dienų viščiukus reikėtų auginti 31-33 °C temperatūroje, nuo 8 dienos temperatūrą galima po truputį mažinti iki 27 °C, iki 35 dienos paukštidėse reikėtų išlaikyti nuo 17 °C iki 21 °C.

„Jautriausia mažų viščiukų kūno dalis yra kojytės. Norėdami įsitikinti, ar viščiukams nėra šalta, ar kraiko temperatūra pakankama –  pakelkite viščiuką ir priglauskite kojyčių padukus prie žando. Jeigu viskas gerai, kojytės turi būti šiltos“, –  patarimu, kaip patikrinti, ar temperatūra tinkama, dalijasi „Vilniaus paukštyno“ atstovas.

Kokius lesalus rinktis?

Antras, itin svarbus žingsnis, jau pasirūpinus tinkama gyvenamąja patalpa – kad paukščiukai nuolat gautų kokybiško ir subalansuoto lesalo bei švaraus šalto geriamojo vandens. Vandens kokybė ir švara taip pat labai svarbi. Įrenkite viščiukams girdyklas, kurias bus lengva prižiūrėti, kasdien keisti vandenį. Vandenį papildomai galima praturtinti vitaminu C.

„Nuo pat pirmos dienos svarbu užtikrinti visavertę subalansuotą viščiukų mitybą, kad paukščiai augtų sveiki“, – sako „Kauno grūdų“ kombinuotų pašarų gamybos technologas, veterinarijos gydytojas dr. Žydrūnas Totilas.  Kaip jis pažymi, vienam viščiukui užauginti nuo vienadienio paukščiuko iki broilerio įprastomis sąlygomis, vidutiniškai sunaudojama apie 3,5–4,5 kg lesalų. Kad viščiukas broileris užaugtų sveikas – lesalo jam negali trūkti. Pačiomis optimaliausiomis sąlygomis viščiukai broileriai (iki 2,5 kg svorio) užauga per 39-41 dieną.

Augdamas viščiukas turi gauti tinkamą baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, todėl tiksli lesalo rūšis priklauso nuo viščiuko amžiaus ir iki jam užaugant iki broilerio pasikeičia net keturis kartus. „Skirtingo amžiaus periodu paukščių tinkamam vystymuisi reikalingos skirtingos naudingosios medžiagos. Todėl kiekvienam auginimo periodui derėtų rinktis subalansuotą lesalą. Nuo to galiausiai priklauso mėsos kokybė“, – pažymi Ž. Totilas.

Pirminis lesalas (prestarteris) duodamas viščiukams nuo 0 iki 10 dienų amžiaus. Šiame lesale gausu baltymų, aminorūgščių, vitaminų. Startinis arba auginimo lesalas duodamas viščiukams nuo 10 iki 25 dienų amžiaus. Šio periodo lesalas broileriams – kaloringesnis, gausus baltymais, aminorūgštimis ir riebalais, praturtintas vitaminais, mineralais, kurie  stiprina  virškinimo funkciją ir imuninę sistemą, subalansuotas viščiuko augimui ir vystymuisi.

Vidurio lesinimo etape – nuo 25-32 augimo dienos – duodamas lesalas su daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, jis subalansuotas raumenų masės vystymuisi. Pabaigos lesinimo periodas – nuo 32 viščiuko augimo dienos iki skerdimo. Šis lesalas broileriams turi daugiau riebalų ir yra subalansuotas taip, kad paukščiai priaugtų kuo daugiau svorio paskutinėmis auginimo dienomis.

Papildomai paukščiams galima duoti mineralinius briketus stipresniam kaulų vystymuisi prie intensyvaus augimo.   

MŪ, „Kauno grūdų“ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14 +NMA

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Į ką dažniausiai investuojate ūkio uždirbtą pelną?
Orai