Lengvinamos sąlygos mažoms skerdykloms
2021-07-28

Vilnius. Mažosios skerdyklos ūkiuose, užtikrinančios aukštą savo produkcijos higienos, laikymo sąlygų bei gamybos kokybės kontrolę, galės imti mažiau privalomų laboratorinių mėginių, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Iki šiol vienodą mėginių dažnumą tiriant salmoneles ir įvairias kitas bakterijas turėjo taikyti visos skerdyklos, nepriklausomai nuo jų dydžio. Pasak VMVT direktoriaus Manto Staškevičiaus, taip tikimasi paskatinti smulkų verslą ir jo plėtrą Lietuvoje

„Mažoms skerdykloms privalomi mėginių tyrimai yra nemaža finansinė našta, todėl ieškojome būdų, kaip užtikrinant maisto saugą ją būtų galima sumažinti. Nuo šiol atsiranda galimybė pažeidimų neturinčioms skerdykloms imti mažiau mėginių laboratoriniam ištyrimui”, – teigia M. Staškevičius.

Linas agro mob 21 08 02+ bioversija 21 08 02

Maisto gamintojus atlikti būtinus produkcijos tyrimus pagal nustatytus mikrobiologinius kriterijus įpareigoja Europos Sąjungos teisės aktai. Tokie tyrimai yra ypač svarbūs, siekiant užtikrinti, kad maisto produktai nesukeltų apsinuodijimo, o maiste neslypėtų ligų sukėlėjai, įvairūs toksinai ar mikroorganizmai.

Mėsos perdirbimo įmonės pačios gali nuspręsti, koks mėginių dažnumas yra tinkamas, tačiau EK Reglamentas dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų tam tikrais atvejais numato ir konkretų mėginių ėmimo dažnumą, tad tokiu atveju šie turi būti imami ne rečiau kaip nustatyta.

Vis dėlto galimos ir išimtys. Jomis remiantis VMVT parengė mikrobiologinių mėginių ėmimo dažnumo suretinimo gaires. Jos leis geriau suprasti mėginių taikymo reikalavimus mažoms skerdykloms ir gyvūninio maisto gamintojams bei padės įvertinti rizikas, o tuomet pateikti išvadą – galima jose sumažinti tyrimų skaičių ar ne.

MŪ, VMVT inf.

Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14 +NMA

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Į ką dažniausiai investuojate ūkio uždirbtą pelną?
Orai