


Kopenhaga. Danų mokslininkai nustatė, kad fermentuoti rapsų miltai yra ne mažiau veiksmingi nei cinko oksidas ir turi teigiamos įtakos paršelių augimui bei sveikatai.
Kopenhagos ir Orhuso universiteto tyrėjų grupė žurnale „Animals“ paskelbė straipsnį, kuriame nagrinėjo cinko oksido, antibiotiko, naudojamo kiaulininkystėje, alternatyvos aspektus. Šis tyrimas buvo vykdomas, atsižvelgiant į Europoje po 2022 m. numatomą laipsnišką cinko oksido atsisakymą nujunkytų paršelių racione.
Mokslininkai tyrė, ar fermentuoti rapsų miltai gali pagerinti nujunkytų paršelių augimą ir skatinti jų žarnyno veiklą, taip pat žarnyno mikrobiotos brendimą, jeigu pašaruose nėra pridėta cinko. Iš viso stebėta 1240 paršelių, kurių amžius buvo nuo 28 iki 85 dienų.
Mokslininkai išbandė 5 skirtingas paršelių šėrimo pagal pagrindinį racioną galimybes: be priedų (neigiama kontrolė); cinko oksido (2500 mg/g) papildas (teigiama kontrolė); fermentuoti rapsų miltai; rapsai, fermentuoti su vienos rūšies rudaisiais makrodumbliais (Ascophylum nodosum); rapsai, fermentuoti su 2 rudųjų makrodumblių rūšimis (A. nodosum ir Saccharina latissimi).
Fermentacija, kitaip tariant, rauginimas, buvo vykdoma „kietosios fazės“ būdu, naudojant trijų rūšių bakterijas, išskiriančias pieno rūgštį: Pediococcus acidilactici, Pediococcus pentosaceus ir Lactobacillus plantarum.
Paršeliai, šeriami raugintais rapsų miltais ar rapsais su makrodumbliais, buvo panašių geresnių produktyvumo charakteristikų, palyginti su augintiniais, pašaruose gaunančiais tik cinko oksido. Be to, variantai su cinko oksidu, rapsų miltais, fermentuojamais atskirai ir su abiejų rūšių makrodumbliais, skatino storųjų žarnų šerelių vystymąsi geriau nei neigiamos kontrolės atveju.
Mokslininkai priėjo išvados, kad rauginti rapsai paspartina storosios žarnos gleivinės vystymąsi ir sumažina žarnyno uždegimo požymius. Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – visi fermentuoti pašarai, taip pat racionas su cinko oksidu storosios žarnos mikrobiotos sudėtį ir įvairovę veikė panašiai, palyginti su racionu, kuriame nebuvo jokių priedų.
Autoriai pabrėžia, kad paršelių augimas, jų žarnyno vystymasis ir sveikatos rodikliai aiškiai pagerėjo, kai į racioną pridedamas cinkas buvo pakeistas tik raugintais rapsų miltais. Apie šį danų mokslininkų tyrimą rašo portalas pigprogress.net.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Palengvintos paramos sąlygos biosaugos priemonėms
2025-04-15 -
Norėdami išvengti gyvulių ligų, pirmiausia jų laikytojai turi pakeisti mąstymą
2025-04-01 -
Snukio ir nagų liga pateko į Slovakiją
2025-03-24
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16 -
Pakeistos susietosios paramos už pienines karves taisyklės
2025-04-07
(0)