Vilnius. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą, skirtą lietuviškam šakočiui.
Penktadienį pasirodysiantis desertui skirtas pašto ženklas – jau antrasis šios kūrėjos darbas Lietuvos kulinarinio paveldo tema. 2020 m. pasirodė jos kurtas ženklas šaltibarščiams.
Apie šakočio kepimą Europos šalyse jau yra žinoma nuo XV a. Jį kepdavo vienuoliai, kurie šio skanumyno gamybos receptus laikė paslaptyje. Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje šiuo metu egzistuoja net apie 60 skirtingų šakočio receptų, todėl jie gali skirtis ir savo išvaizda, ir skoniu.
Manoma, kad šis saldumynas į Lietuvą iš Vokietijos atkeliavo XIX a. antroje pusėje, kuomet jį pradėta kepti pirmiausiai dvaruose ir klebonijose. Kai kuriuose Lietuvos regionuose jis vadinamas ragiumi, raguotiniu arba bankuchenu – pastarasis žodis kilęs nuo vokiškio šio deserto pavadinimo Baumkuchen (medis-pyragas).
Šių metų pavasarį Kėdainių r. kepėjos Nijolės Šakočienės kepamas šakotis gavo ES saugomos geografinės nuorodos ženklą.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Teismas: ūkininkams į protestą vykti su priekabomis drausta neteisėtai
2024-03-25 -
Nacionalinėje mokėjimo agentūroje – įtarimai prekyba poveikiu
2024-03-20 -
Ūkininkams netaikoma vartotojų teisių apsauga, bet...
2024-03-15
Skaitomiausios naujienos
-
Mėšlakračių ir srutvežių kolona rikiuojasi į Vilnių
2024-03-06 -
Profesionalaus sodininko patarimai, kaip ir kada genėti vaismedžius
2024-03-06 -
Patvirtintos 2024 m. tiesioginių išmokų taisyklės
2024-03-21
(0)