23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2022/11
Bandymais ir agronominėmis žiniomis pagrįsti švedų sprendimai
  • Gitana KEMEŽIENĖ, Vokietija
  • Mano ūkis

Nuolatinės investicijos į gamybą, tyrimus, naujų metodų ir konceptų kūrimą, neišleidžiant iš akių net menkiausių smulkmenų – tokia švedų žemės dirbimo ir sėjos technikos gamintojos „Väderstad“ kryptis. Ji leidžia pasiūlyti ūkininkams techniką ir sprendimus, kurie padeda tvariai ūkininkauti bet kokiomis sąlygomis.

Pasak kompanijos „Väderstad“ prezidento ir generalinio direktoriaus Henrik‘o Gilstring‘o (Henriko Gilstringo), inovacijas įmonė diegia jau 60 metų – nuo pat 1962-ųjų, kai 30 ha ūkininkaujantis jo senelis Rune Stark‘as (Runė Starkas) sugalvojo medines standžių virbų akėčias pakeisti ilgaamžiškesnėmis plieninėmis.

„Įvairių pasaulio šalių ūkininkams padedame tvariais metodais, pasitelkus inovatyvias aukščiausios kokybės mašinas, užauginti derlių ir gauti kuo didesnę grąžą iš hektaro. Siekiame tapti pirmaujančiais ūkių partneriais, tad ir toliau eisime pasirinkta kryptimi“, – tarptautinėje spaudos konferencijoje Vokietijoje sakė H. Gilstring‘as. Šių metų vasarį įmonės vairą į savo rankas perėmęs H. Gilstring‘ as atstovauja trečiajai įmonės savininkų šeimos kartai.

Veiklos šešiasdešimtmetį mininti kompanija „Väderstad“ šiemet pažymi dar keletą sukakčių: prieš 25 metus įsteigtos atstovybės Lenkijoje ir Vengrijoje, prieš 20 metų – trijose Baltijos šalyse. Savo atstovybes kompanija turi daugiau kaip 40 pasaulio šalių, „Väderstad“ grupėje dirba daugiau kaip 2 000 darbuotojų.

Augimas tęsiasi visame pasaulyje

Vederštato miestelyje veiklą pradėjusi įmonė šiuo metu dirba ne tik Švedijoje, bet ir Kanadoje bei JAV. Plėtrą Jungtinėse Valstijose įmonė pradėjo įsigijusi sėjamųjų ir kultivatorių gamintoją AGCOAMITY JV LLC (AAJV) ir perėmusi jos valdytus Wishek, Concord, Wil-Rich prekės ženklus. Per pastaruosius penkerius metus „Väderstad“ padvigubino investicijas į plėtrą ir dabar valdo du gamybos ir tyrimų centrus Švedijoje (Vederštate ir Linšiopinge, atitinkamai juose dirba 210 ir 65 darbuotojai), po vieną Kanadoje (Langbanke, 25 darbuotojai) ir JAV (Vopetone, 10 darbuotojų). Juose mašinos ne tik kuriamos, projektuojamos ir gaminamos, bet ir testuojamos.

Per metus įmonė pagamina apie 7 000 raudonai geltonų žemės dirbimo, sėjos ir tiksliosios sėjos mašinų ir per 1 mln. originalių dylančiųjų dalių (jų paklausa šiemet išaugo 10–12 procentų). Rugsėjį finansinius metus baigusios kompanijos apyvarta sudaro 500 mln. eurų, tai 25 proc. daugiau, palyginti su 2021 metais. Pasak „Väderstad“ vyresniojo viceprezidento, atsakingo už pardavimus ir rinkodarą, Mattias‘o Hovnert‘o (Matijaso Hovnerto), labiausiai – apie 40 proc. – šiemet pardavimai augo Kanadoje ir JAV, taip pat Rumunijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje, o tai iš dalies kompensavo praradimus Rusijoje ir Ukrainoje, mat bendrai šiose šalyse mašinų pardavimai iki karo sudarė apie 50 procentų. Rusijai pradėjus karą, naujų mašinų šios šalies ūkininkams kompanija netiekia.

Didžiausios įmonės gaminamų mašinų pardavimo rinkos – Kanada, Švedija, Vokietija, Lenkija ir Vengrija. Įmonės planuose – plėtra ne tik Šiaurės, bet ir Pie tų Amerikoje, pvz., Čilėje, Paragvajuje.

Ūkis Vokietijoje – žinių ir bandymų centras

Viena iš naujausių „Väderstad“ investicijų – 52 ha ūkis Helmštete, Žemutinėje Saksonijoje (Vokietija), kartu su žinių ir mokymų centru. Jį sudaro 800 m2 salė mašinoms demonstruoti, mokymų ir biuro patalpos, įrengtos salės viduje pastatytame klasikiniame raudoname švediško stiliaus namelyje. Žemę kompanija nuomojasi iš buvusio vietos ūkininko, šiuo metu – pensininko.

Pasak įmonės vyriausiosios agronomės Nina‘os Pettersson (Ninos Peterson), nuo šiol ne tik Švedijos, bet ir Vokietijos centre-ūkyje bus pristatomos naujovės, susitinkama su partneriais, klien tais. Siekiant parodyti inovacijų potencialą, organizuojami seminarai, mokymai darbuotojams, numatyti lauko tyrimai, išbandomi nauji šių dienų ir ateities metodai bei koncepcijos. „Užmezgėme ryšius su partneriais: žemės ūkio rūmais, universitetais ir kitomis organizacijomis, siekdami plėtoti bendrus bandymus ir kitus projektus, skirtus tobulėti ir dalytis žiniomis“, – sakė įmonės agronomė, pabrėždama, kaip svarbu sujungti agronomijos mokslą su sparčia technologijų plėtra.

Jai pritarė ir „Väderstad“ vykdomasis direktorius Vokietijoje Karl‘as-Hubertus‘ as Reher‘is (Karlas Hubertusas Reheris). „Naujasis Vokietijos ūkis mums svarbus plėtojant veiklą, atliekant lokalius tyrimus. Tai bus vieta, kur sieksime optimizuoti esamų ir būsimų produktų ir metodų naudojimą. Vieta, kur visiems galėsime pristatyti mūsų kompanijos kryptį“, – teigė jis, pabrėždamas pažangiosios patirties, apimančios ne tik ūkininkavimą, bandymus, mokymus, bet ir dalijimosi patirtimi, tam tikro tinklo kūrimo, svarbą. Pasak jo, palyginti su tuo, kaip buvo anksčiau ūkininkauta šiame ūkyje, visiškai pakeista ūkininkavimo filosofija: išplėsta sėjomaina iki 8 kultūrų, pereita prie daugianarių pasėlių, įtraukti dengiamieji augalai. Bandoma auginti ir naujus augalus, pvz., avinžirnius. Atskiras sklypas numatytas mašinoms demonstruoti visus metus. Žemės dirbimo ir sėjos darbus įmonės darbuotojai atlieka patys, paslaugas perka tik pasėliams prižiūrėti ir derliui nuimti.

Pavyzdžiui, 2021–2022 m. ūkyje Helmštete, bendradarbiaujant su įmonėmis „Syngenta“ ir „Strube“, atlikti aliejinių rapsų, hibridinių miežių, kukurūzų, cukrinių runkelių, žirnių, pasėtų skirtingų modelių tiksliosiomis Tempo sėjamosiomis, tyrimai. Cukrinių runkelių bandymuose siekta išsiaiškinti, kokią įtaką derliui daro sėjos gylis (sėklos įterptos 3,5; 4,5; 5,5 ir 6,5 cm) ir darbinis greitis (sėta 6, 9, 12 ir 15 km/val.). „Preliminarūs rezultatai rodo, kad šiais itin sausais metais, geriausias derlius gautas iš giliau pasėtų cukrinių runkelių pasėlių, nes sekliau įterptos sėklos greitai sudygo, tačiau vėliau didelė dalis jų nunyko. Reikšmingą įtaką derliui ir jo kokybei turėjo ir važiavimo greitis, nes važiuojant greičiau, sėklos įterptos gerokai tolygiau“, – keletą Vokietijos ūkyje atliekamų tyrimų trumpai pristatė K. H. Reher‘is.

Išplėtė didesnio darbinio pločio mašinų pasiūlą

Į „Väderstad“ ūkį Helmštete susirinkusiems žurnalistams pristatytos ir įmonės technikos naujienos: pakabinamas sulankstomas noraginis skutiklis Cultus HD, nauji sekliai skutantys diskai CrossCutter Aggressive, ūkio kukurūzienos lauke demonstruoti ant naujo 7,25 m darbinio pločio diskinio Carrier XL 725 skutiklio, sėjamoji Proceed, galinti tiksliai sėti įvairius augalus. Pademonstruota ir 12 m darbinio pločio sėjamoji Inspire, sukonstruota ant Tempo L rėmo taip, kad suderintų didelį našumą su sėklų įterpimo tikslumu. Mašinos pagrindą sudaro greitai reaguojančių dvigubų diskų sėklų noragėlių sistema, pasiteisinusi Spirit sėjamosiose.

Pakabinami sulankstomi noraginiai skutikliai Cultus HD gaminami 4,25 arba 5,25 m darbinio pločio. Tris noragų ašis turintys skutikliai gali žemę dirbti iki 30 cm gyliu, atstumai tarp noragų – 27 cm. Pasak įmonės inžinierių, šie skutikliai yra dvigubai tvirtesni nei ankstesnieji, juose pritaikyta keletas unikalių sprendimų. Vienas iš jų – naujo tipo galingi noragai su specialiomis apsaugomis, atlaikančiomis iki 680 kg spaudimą, o tai užtikrina vienodą nustatytą gylį dirbant bet kokiomis sąlygomis. Pagrindinis noragų efektyvumo rodiklis yra išlaikoma pastovi didelė jėga, įveikiant dirvos pasipriešinimą. Susidūręs su sunkia kliūtimi, Cultus HD noragas gali visiškai pasikelti iš dirvos ir praleisti kliūtį po apačia, tačiau nusileidęs vėl greitai grįžta į darbinę padėtį visa savo jėga.

Tarp naujų sprendimų – hidraulinis šoninių sekcijų užraktas, automatinė lyginimo lėkščių reguliavimo sistema Dynamic Control, valdoma hidrauliškai iš traktoriaus kabinos. Mašina gali būti komplektuojama su įvairiausių tipų kalteliais ir MixIn verstuvėmis, suprojektuotomis, išbandytomis ir pagamintomis „Väderstad Components“ originalių dalių gamykloje, taip pat išplėsta ir ant šio tipo skutiklių montuojamų tankinimo volų gama. Padargui traukti reikia 250–300 AG traktoriaus. Naujojo skutiklio masinę gamybą planuojama pradėti 2023-iųjų rudenį.

Sunkiems dirvožemiams ir kietoms dirvoms skirti CrossCutter Aggressive diskai išplečia 2017 m. pristatytų itin sekliam žemės dirbimui dideliu greičiu skirtų lėkščių pasiūlą. Nuo įprastų CrossCutter diskų naujieji Aggressive skiriasi tuo, kad turi užaštrintas TrueCut lėkščių įpjovas, kurios užtikrina efektyvesnį įsigilinimą sudėtingomis laukų sąlygomis. Kitas privalumas – diskai daug agresyviau įveikia sunkiai įdirbamus likučius, pvz., silosui auginamų kukurūzų, rapsų stiebų ar saulėgrąžų ražienas, ir taip pagreitina jų irimą. „Nors diskai yra agresyvesnės formos nei ankstesnieji, jie vis tiek įdirba žemę itin sekliai 2–5 cm darbiniu gyliu, išjudindami gerokai mažiau dirvožemio nei tradiciniai diskai. Vadinasi, sunaudojama mažiau degalų išlaikant didelį iki 20 km/val. darbinį greitį, kartu užtikrinant intensyvų maišymą“, – aiškino „Väderstad“ koncepcijų kūrėjas Magnus‘as Samuelsson‘as (Magnusas Samuelsonas).

CrossCutter Aggressive diskai yra dvie jų dydžių: 450 mm, skirti 2–3 cm gyliu dirbti su universaliais Carrier skutikliais, ir 510 mm, skirti dirbti 3–5 cm gyliui su Carrier XL. Kiekvienas diskas tvirtinamas ant atskiros svirties su gumos elementais, todėl kopijuoja paviršiaus profilį ir užtikrina itin vienodą įdirbimą. Užsisakyti naujuosius diskus žemdirbiai gali nuo 2022 m. lapkričio.

Praėjusių metų gale „Väderstad“ pristatė universalią sėjamąją Proceed, kuria galima sėti skirtingas kultūras – nuo kviečių, miežių, rapsų, žirnių iki cukrinių runkelių, kukurūzų, saulėgrąžų ir kt. Šiuo metu ji dar testuojama įvairiose šalyse, pagaminti yra keturi vienetai. Šia sėjamąja, kurios pagrindas – itin tikslios eilučių sėjimo sekcijos ir kiekvienos sėklos judėjimą iki dirvos kontroliuojanti adaptuota PowerShoot dozavimo sistema, galima įterpti net smulkiausias sėklas milimetro tikslumu į nustatytą gylį, o tai leidžia pagerinti derlių, optimizuoti žemės dirbimo, cheminio apdorojimo poreikį ir trąšų naudojimą. Lauko bandymai įvairiose šalyse (beje, šį rudenį bandyminiai laukeliai įrengti ir devyniuose Lietuvos ūkiuose) rodo, kad Proceed gali perpus sumažinti kviečių sėjos normą ir išlaikyti konkurencingą derlių, nes pasėliai būna stipresni ir tolygesni visais augimo tarpsniais. Varpiniai javai sėjami 225 arba 250 mm tarpueiliais. Lengvai konfigūruojamoje sėjamojoje su greitai pakeičiamais sėklų diskais galima nustatyti 450 arba 500 mm tarpueilius, pvz., cukriniams runkeliams arba rapsams, ar 750 mm kukurūzams, saulėgrąžoms ar medvilnei sėti.

Kiekviena sėjimo sekcija turi elektros pavarą ir valdoma Väderstad E-Control sistema naudojant planšetę iPad. Sistemos funkcijos apima nuoseklų eilučių išjungimą ir sėklų normos keitimą, dinaminį technologinių vėžių nustatymą, individualų kalibravimą, tikslumo stebėjimą ir kontrolę realiuoju laiku.

Naujais darbinio pločio pasirinkimais išplėsta ir diskinių skutiklių Carrrier XL gama, papildant mašinas naujomis funkcijomis. Pvz., 2023-iųjų pavasariui žemdirbiai gali užsisakyti 7,25 m darbinio pločio Carrier XL 725, su kuriuo atnaujinti ir visi kiti Carrier XL 425-725 skutiklių modeliai: atlikti rėmo patobulinimai, tarp kurių – sustiprintos lygiagrečios tankinimo volo jungtys. Siekiant palengvinti valdymą, dabar visuose modeliuose montuojamos naujos, gerai matomos darbinio gylio ir pirminio žemės dirbimo padargo gylio skalės, o didžiausio darbinio pločio mašinoje yra ir nauja unikali pervežimo aukščio padėties skalė, leidžianti saugiai važiuoti ne tik keliais, bet ir po tiltais, viadukais.