23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2021/07
Konkursas „Metų traktorius 2022“ prasidėjo
  • Gitana KEMEŽIENĖ Žurnalo „Mano ūkis“ redaktorė, „Metų traktoriaus“ rinkimų komisijos narė
  • Mano ūkis

Geriausio Europos rinkoje traktoriaus rinkimai „Metų traktorius“ prasidėjo. Konkursui startas duotas birželio antroje pusėje, kai per nuotolinę transliaciją internetu iš studijos Italijoje paskelbti jo dalyviai – 11 gamintojų 14 traktorių modeliai.

Pernai konkurse dalyvavo tiek pat gamintojų, tik šiemet jie trims pagrindinėms kategorijoms pateikė mažiau traktorių modelių (pernai pristatyta 18 kandidatų).

Dėl pagrindinio „Metų traktoriaus“ apdovanojimo, kaip ir dėl „Geriausio standartinio traktoriaus“ vardo, šiemet varžosi po penkis modelius, keturi kandidatai rungiasi dėl „Geriausio specialiosios paskirties traktoriaus“ titulo. Kiekvienos kategorijos dalyvių skaičius neviršija konkurso taisyklėse numatyto didžiausio finalininkų skaičiaus (ne daugiau kaip 5 vienos kategorijos traktoriai), todėl finalininkai ir šiemet nebus renkami – konkurse dalyvaus visi pateikti modeliai (pernai išimtis padaryta dėl pandeminės situacijos ir konkurse leista dalyvauti visiems traktoriams). Visų trijų kategorijų kandidatai, t. y. visi konkurso dalyviai, konkuruoja ir dėl „Tvaraus traktoriaus“ apdovanojimo, kuris skiriamas už inovatyvių sprendimų ir technologijų visumą siekiant tvarumo.

Po ilgos pertraukos į konkursą pagaliau sugrįžo amerikiečių traktorių gamintoja „John Deere“, pristačiusi du modelius. Paskutinį kartą šios kompanijos traktorius puošėsi „Metų traktoriaus 2011“ titulu. Tačiau tarp dalyvių nėra SDF koncerno, taip pat vienų iš praėjusių metų nugalėtojų „Fendt“.

Be „John Deere“, konkurse šiemet dalyvauja „Case IH“, „Massey Ferguson“, „New Holland“, „Valtra“, Claas“, „Landini“, „Antonio Carraro“, „Carraro Tractors“ „Ferrari“ ir „Reform“. Pastaroji austrų kompanija, pateikusi modelį geriausio specialiosios paskirties traktoriaus kategorijai, konkurse dalyvauja pirmą kartą.

Dėl pagrindinio apdovanojimo, davusio vardą ir konkursui, šiemet kovoja New Holland T6 Methane Power, Valtra T 235 Direct, John Deere 7R 350 AutoPower, taip pat „Massey Ferguson“ ir „Case IH“ modeliai. Šie du gamintojai kol kas neskelbia nei modelių pavadinimo, nei nuotraukų, nei techninių duomenų: „Case IH“ embargas skelbti informaciją galioja iki liepos 22 d., „Massey Ferguson“ – iki rugsėjo 4 dienos.

Geriausio standartinio traktoriaus kategorijai šiemet pasiūlyti taip pat penki modeliai: Valtra A 115, Claas Arion 470, Landini 5-120 Dynamic, Massey Ferguson 5 S-120 Dynamic, John Deere 6M 120 AutoPower.

Geriausias specialiosios paskirties traktorius bus renkamas iš keturių darbams soduose, daržuose, vynuogynuose ar kalvotame reljefe dirbti pritaikytų modelių: Carraro Tractors Compact VLB 75, Ferrari Vega 85 Dualsteer, Antonio Carraro SRX 5800, Reform Metrac H 75 Pro.

Atspindi pramonės pažangą

Nuo 1998 m. organizuojamo konkurso „Metų traktorius“ (jo iniciatorius – italų žurnalas „Trattori“, subūręs tarptautinį profesionalių žurnalistų tinklą) tikslas ir misija – atspindėti traktorių pramonės pažangą ir tendencijas, atskleidžiant inovacijas ir technologinius ateities sprendimus. Atsižvelgiant į tai, vis atnaujinamos tradicinio konkurso taisyklės, vertinimo kriterijai, įtraukiant naujus techninius parametrus. Pavyzdžiui, pernai techninių parametrų sąrašas papildytas traktoriaus susietumo ir tiksliosios žemdirbystės sistemomis, išplėstos galimybės didesnio svorio traktoriams pretenduoti į geriausio standartinio traktoriaus titulą – lig tol kandidatų svoris turėjo neviršyti 8 900 kg, dabar leidžiamas ne didesnis kaip 10 500 kg. Be to, apibrėžta ir standartinio traktoriaus ratų bazė, kuri negali viršyti 2 550 mm.

Vertinimo komisijos pirmininko ir geriausio traktoriaus rinkimų koordinatoriaus Fabio‘aus Zammaretti‘čio (Fabijaus Dzamarečio) teigimu, konkursas neabejotinai svarbus ir traktorių gamintojams, nes skatina juos judėti į priekį, kurti ir ieškoti naujų technologinių sprendimų ekologiškumo, tvarumo, ekonomiškumo, patogumo, saugumo srityse. Jam pritaria ir konkurso pagrindinės rėmėjos – padangų gamintojos BKT vykdančioji direktorė Europoje Lucia Salmaso (Lučija Salmazo), pabrėždama, kad nuolatinis traktorių tobulinimas, diegiant naujausias technologijas, ieškant geriausių sprendimų, neleidžia vietoje stovėti ir padangų gamintojams.

„Mūsų kompanija yra padangų rinkos inovatorė, diegianti pažangius sprendimus, atsižvelgdama į technologinius pokyčius, specifines padangų naudojimo sąlygas bei poreikius, taip pat į pagrindines tendencijas (megatrendus), tokias kaip tvarumas, saugumas, elektrifikacija, automatizacija, duomenų integracija“, – sakė L. Salmaso.

Didesnė auditorija ir žinomumas

Nors geriausio metų traktoriaus Europos rinkoje rinkimai prasidėjo virtualiai, tačiau vis dar tikimasi, kad šiųmetis konkursas bus mišrus, t. y. nuotoliniai renginiai bus derinami su fiziniais, tarp kurių svarbiausias – nugalėtojų paskelbimo ceremonija. Ją planuojama surengti gyvai spalio 19–23 dienomis vyksiančioje Bolonijos parodoje EIMA.

Pasak komisijos pirmininko, pernykštis skaitmeninis konkursas sulaukė ypač didelio pasisekimo ir susidomėjimo, nes dėl skaitmeninių ryšio technologijų pasiekė itin didelę auditoriją. „Skaitmeninis konkursas ir jo renginiai pernai įtraukė daugiau kaip 9,5 mln. žmonių visame pasaulyje, jie buvo peržiūrėti per 1,3 mln. kartų, sulaukėme daugiau kaip 565 tūkst. atsiliepimų. Visi šie įspūdingi skaičiai – didžiulė nauda visiems konkurso dalyviams“, – įvadiniame renginyje „Tegul iššūkis prasideda“ sakė F. Zammaretti‘is.

Jo teigimu, interneto ir socialinių tinklų privalumais bus naudojamasi ir šiemet, skleidžiant informaciją apie konkursą ir jo dalyvius. Viena iš šių metų naujovių – galimybė socialiniuose tinkluose išsamiau susipažinti su praėjusių metų laimėtojais, peržiūrint pokalbius su gamintojų atstovais. Beje, pernai pagrindinį apdovanojimą pelnė ir „Metų traktoriumi 2021“ tapo Massey Ferguson 8S.265, geriausiu standartiniu traktoriumi pripažintas Valtra G135 Versu, geriausiu specialiosios paskirties – Fendt 211 V Vario, tvariu – Claas Axion 960 Cemos.

***

Geriausią Europos rinkoje traktorių renka 26 žurnalistai, dirbantys specializuotose žemės ūkio ir šio sektoriaus technikai skirtuose leidiniuose, įskaitant ir skaitmeninius, iš 25 šalių: Airijos, Austrijos, Belgijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Graikijos, Italijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Portugalijos, Serbijos, Slovėnijos, Suomijos, Šveicarijos, Švedijos, Turkijos, Vengrijos ir Vokietijos (dviejų leidinių atstovai).

***

Konkurso dalyviai

„Metų traktorius 2022“

  • New Holland T6 Methane Power
  • Valtra T 235 Direct
  • John Deere 7R 350 AutoPower

Informacija apie kompanijų „Massey Ferguson“ ir „Case IH“ modelius straipsnio publikavimo metu nebuvo skelbiama

„Geriausias standartinis traktorius 2022“

  • Valtra A 115
  • Claas Arion 470
  • Landini 5-120 Dynamic
  • Massey Ferguson 5 S-120 Dynamic
  • John Deere 6M 120 AutoPower

„Geriausias specialiosios paskirties traktorius 2022“

  • Carraro Tractors Compact VLB 75
  • Ferrari Vega 85 Dualsteer
  • Antonio Carraro SRX 5800
  • Reform Metrac H 75 Pro