23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
„Agritechnica 2019“ (II dalis). Mašinų našumą ir tikslumą didina išmanioji įranga
  • Gitana KEMEŽIENĖ
  • Mano ūkis

Kurdami naujus ir tobulindami pasiteisinusius mašinų modelius žemės ūkio technikos gamintojai atsižvelgia į ūkininkų poreikius ir kintančias šiuolaikinio ūkininkavimo sąlygas. Tad technikoje plačiai diegiami tikslumą, sąnaudų taupymą užtikrinantys ir derliaus potencialą didinantys sprendimai, plečiamos valdymo sistemų ir procesų automatizavimo galimybės.

Švedų gamintojos naujovės

Žemės ūkio ir technologijų parodoje „Agritechnica 2019“ Švedijos žemės ūkio mašinų gamintoja „Väderstad“ pristatė ne vienam žemdirbiui gerai žinomas ir daugelyje ūkių pasiteisinusias žemės dirbimo ir sėjos mašinas, kurioms naujų galimybių suteikia inovatyvios išmaniosios sistemos. Viena jų – pirmoji pasaulyje technologinių vėžių formavimo sistema WideLining, skirta tiksliosioms sėjamosioms Tempo V 6-12 (plačiau skaitykite čia). Pažangi sistema apdovanota parodos „Agritechnica 2019“ sidabro medaliu, taip pat jai suteiktas ir „Metų mašinos 2020“ titulas. Beje, švedų kompanijos sprendimai šį įvertinimą, kurį skiria Europos žemės ūkio žurnalistų komisija, pelno jau trečią kartą.

Dar viena tiksliųjų sėjos mašinų naujovė – centrinio sėklų užpildymo (Central Fill) funkcija Tempo L sėjamosiose. Centrinio užpildymo funkcija reiškia, kad sėklas ūkininkas turi supilti ne į atskiras sėjimo sekcijas (eilučių sėkladėžes), o į vieną centrinį 3 000 l bunkerį. Sėklų paskirstymu į atskiras sėjimo sekcijas automatiškai pasirūpina tikslioji sėjamoji Tempo. Centrinio užpildymo sistemoje sėklas perneša oro slėgis ir nenutrūkstamai tiekia į sėklų dozatorius. Kai sėklos patenka į dozatorius, tobulą tiksliosios sėjos rezultatą užtikrina patentuota PowerShoot technologija.

„Dėl sėklų dozatoriuose naudojamos PowerShoot technologijos Tempo sėjos mašina pasiekia labai aukštą tikslumą, važiuodama dideliu greičiu. Tad dirbdami tiksliosiomis Tempo sėjamosiomis su centrinio užpildymo funkcija per savo darbo dieną ūkininkai galės pasėti dar daugiau, nes gerokai padidės našumas“, – teigė „Väderstad“ tiksliųjų sėjamųjų specialistas Jorgenas Dahlis (Jörgen Dahl)

Centrinio sėklų užpildymo sistema bus diegiama Tempo L tiksliosiose sėjamosiose su 12–24 sėjimo sekcijomis, rinkai jos bus pasiūlytos nuo 2021 m. pradžios.

Pasak Lietuvos įmonės „Väderstad“ generalinio direktoriaus Romo Naudžiūno, nors tiksliosios Tempo L sėjos mašinos su centrinio užpildymo funkcija pirmiausia skirtos Kanados rinkai, tačiau ji gali būti paklausi ir mūsų šalyje. Klimatas šiltėja, kukurūzams auginti skiriami vis didesni plotai, todėl greitesne ir našesne sėja pradeda domėtis ir Lietuvos ūkininkai. Kukurūzams, cukriniams runkeliams sėti dažniausiai mūsų šalies ūkininkai renkasi 12 eilučių tiksliąsias sėjamąsias (keletą jų įmonės atveš ir šį pavasarį), tačiau štai jau praėjusiais metais Kėdainių rajone pradėjo dirbti ir 24 eilučių tikslioji sėjamoji. R. Naudžiūno teigimu, tai plačiausia tikslioji sėjamoji, dirbanti Baltijos regiono laukuose.

Tikslumas svarbus visoms sėjamosioms

Prieš kelerius metus žemės ūkio technikos gamintojos „Väderstad“ pristatyta unikali tikslaus sėjimo technologija SeedEye nuo šiol bus galima ne tik Rapid A 400-800S, bet ir Spirit sėjamosiose (Spirit R 300S, Spirit 600-900C/S, Spirit 600-900C). SeedEye sistema leidžia tiksliai kontroliuoti sėją kiekviename kvadratiniame metre, visame lauko plote. Turėdamas tikslius duomenis, ūkininkas gali priimti pagrįstus sprendimus, kad padidintų efektyvumą ir pasiektų geresnių rezultatų.

Sistema atlieka dvi funkcijas – stebi užsikimšimus ir skaičiuoja sėklas. Pagrindiniai SeedEye komponentai yra jutikliai, realiu laiku registruojantys kiekvieną sėklavamzdžiais lekiančią sėklą ir trąšų srautą vamzdžiuose. Nukrypimo nuo normos atveju apie tai iš karto perspėja SeedEye užsikimšimų stebėjimo sistema, kad būtų galima greitai pašalinti bet kokį neigiamą poveikį sėjos rezultatams. Pageidaujama norma nurodoma konkrečiu sėklų skaičiumi vienam kvadratiniam metrui. Laukuose jutikliai kruopščiai fiksuoja sėklų, pralekiančių per kiekvieną sėklavamzdį, skaičių. Analizuojant šią informaciją kartu su važiavimo greičio duomenimis, gaunamais iš sėjamosios radaro, išsėjamų sėklų kiekis automatiškai koreguojamas, kad būtų išlaikoma pasirinkta sėklų norma.

SeedEye sėklų skaičiavimas didina sėjimo tikslumą, sėjamosios nereikia kalibruoti, o ūkininkas gali kontroliuoti visą procesą ir optimizuoti lauko darbų rezultatus“, – sistemos privalumus pabrėžė R. Naudžiūnas, pridurdamas, kad dauguma pavasariui Lietuvos ūkininkų užsakytų sėjamųjų jau yra su SeedEye sistemomis.

Nauji kultivatorių modeliai

Tarp naujų mašinų „Väderstad“ atstovai išskyrė du kultivatorių modelius – NZ Mounted 600 ir NZ Extreme 1250- 1425. Pirmasis pakabinamas kultivatorius, dvejus metus bandytas ir mūsų šalies įvairios struktūros laukuose, skirtas mažesniems ūkiams, jo gamyba bus pradėta šių metų pradžioje, o nuo vasario juos užsisakyti galės ir mūsų šalies žemdirbiai. Antrasis kultivatorius skirtas didiesiems, ypač didelio našumo siekiantiems ūkiams. Šis padargas, kuris gali būti nuo 12,5 iki 14,25 m darbinio pločio, šiais metais dar bus testuojamas keliose šalyse ir tik nuo 2021 m. rudens planuojama pradėti jo gamybą. Beje, šis kultivatorius bus didžiausio darbinio pločio Europos rinkai tiekiama kompanijos „Väderstad“ mašina.

Naujajame 6 m darbinio pločio ir sustiprinto rėmo NZ Mounted 600 kultivatoriuje sumontuotas unikalios konstrukcijos universalus grąžulas, su kuriuo tiksliai, kaip ir su prikabinamu padargu, kopijuojamas lauko profilis, tačiau kartu išlaikomi ir pakabinamos mašinos pranašumai. Operatoriui perstačius grąžulo traukę į paslankiąją padėtį (tai atlikti lengva ir nereikia jokių įrankių), kultivatorius gali pasikreipti nepriklausomai nuo traktoriaus, todėl išskirtinai gerai kopijuoja reljefą. Intensyvų sėklų guoliavietės ruošimą užtikrina ant keturių ašių su 9 cm tarpueiliais pritvirtinti noragai.

Gamyklos atstovų teigimu, iš kokybiško švediško plieno pagamintas ir sunkioms apkrovoms pritaikytas kultivatorius NZ Extreme 1250-1425 išsiskiria inovatyvia konstrukcija ir dideliu našumu. Kuriant naująjį kultivatoriaus modelį, pritaikytas ne vienas naujas patentuotas techninis sprendimas, vienas jų – unikalus itin tvirtas norago laikiklis.

„Kurdami noragus naujam sunkioms apkrovoms pritaikytam kultivatoriui, siekėme išplėsti ankstesnių sprendimų galimybes. Šio darbo rezultatas – intensyvi norago vibracija, deranti su išskirtiniu standumu ir ilgaamžiškumu. Noragai gerai trupina grumstus ir nepriekaištingai išlygina lauką. Tikslų paviršiaus kopijavimą užtikrina lankstus kultivatoriaus NZ Extreme 5 sekcijų rėmas, prisitaikantis prie lauko paviršiaus ir išlaikantis pasirinktą gylį“, – pabrėžė Matijas Honvertas (Mattias Hovnert), „Väderstad“ vyresnysis viceprezidentas, atsakingas už pardavimus ir rinkodarą.

Sprendimai skutiklių efektyvumui didinti

Sutankintam poarmeniniam dirvos sluoksniui iki 40 cm išpurenti ir vandens drenažui pagerinti „Väderstad“ pristatė DeepLoosening Marathon kaltelius, skirtus montuoti ant skutiklių TopDown arba Opus noragų. Siekiant maksimaliai padidinti efektyvumą, gilaus purenimo kalteliai tvirtinami prie paskutinės padargo eilės noragų. Naujieji giliam purenimui skirti kalteliai sustiprinti kietmetaliu, todėl yra itin tvirti ir atsparūs dėvėjimuisi. Įdomu tai, kad praėjusią vasarą jie testuoti ir mūsų šalies laukuose ir apdirbta jais daugiau kaip 1 000 hektarų.

Dar viena naujovė – ant lėkštinių giliai skutančių Carrier XL 425-625 skutiklių montuojami didesnio skersmens CrossCutter diskai, kuriais bus galima dirbti 3–5 cm gyliu. 2018 m. pirmą kartą pristatyti diskai CrossCutter išsiskyrė itin sekliu žemės dirbimu – jais išjudinamas tik paviršinis dirvos sluoksnis ir paruošiama netikra guoliavietė pabirų ir piktžolių sėkloms sudygti, o pagrindiniams augalams dygti svarbi drėgmė išsaugoma dirvožemyje. Seklus dirbimas pagreitina piktžolių sudygimą ir vėliau jų sunaikinimą, todėl paankstėja ir pagrindinių augalų sėjos laikas. 

Prancūzų gamintojos naujovės

Prancūzijos žemės ūkio technikos gamintojos „Kuhn“ stende parodoje „Agritechnica“ bene daugiausia lankytojų žvilgsnius traukė plačios ir Europos reikalavimų neatitinkančios važiuoklės savaeigis purkštuvas, skirtas Pietų ir Šiaurės Amerikos, Rusijos, Kazachstano, Ukrainos rinkoms, taip pat išmanusis Kuhn plūgas su patentuota išmaniojo arimo sistema. Prieš dvejus metus pirmą kartą pristatytas plūgas lig šiol bandytas įvairių šalių ūkiuose, jau šiais metais jis bus pasiūlytas ir žemdirbiams.

Didžiausias išmanaus plūgo išskirtinumas – tolygus arimas ne tik lauke, bet ir galulaukėse. Tai užtikrina konstrukciniai sprendimai, leidžiantys atskirai pakelti ir nuleisti kiekvieną plūgo korpusą, tai yra verstuvės į žemę sminga ne visos vienu metu, o po vieną. Pasitelkiant GPS, korpusai pakeliami ir nuleidžiami automatiškai – tai gerokai palengvina operatoriaus darbą, nes leidžia jam susikoncentruoti tik į traktoriaus valdymą. Beje, visuose Kuhn plūguose montuojamos trijų skirtingo storio metalo lydinio verstuvės Triplex. Šia technologija pagamintos verstuvės yra ypač atsparios dilimui ir dinaminėms apkrovoms.

Nauji modeliai žemei dirbti

„Kuhn“ išplėtė noraginių kultivatorių Prolander gamą 4 ir 5 m darbinio pločio mašinomis (lig šiol buvo 6 ir 7,5 m). Tai mažesniems ūkiams skirti kultivatoriai, kuriems traukti reikia vidutinės galios traktorių, pvz., 5 m darbinio pločio mašinai reikia apie 150 AG traktoriaus. Šios serijos kultivatoriai gali būti naudojami įvairiems darbams atlikti – nuo dirvos įdirbimo pabiroms daiginti iki arimo lyginimo prieš sėją ar pavasarinio dirvos ruošimo. Kultivatoriaus darbinis gylis reguliuojamas hidrauliškai ir, priešingai nei daugelio kitų gamintojų, yra vykdomas tik iš traktoriaus kabinos. Hidrauliškai iš traktoriaus kabinos reguliuojami ir priekiniai atraminiai ratai, prispaudimo volas, taip pat ir priekinė lyginimo lenta.

Dideliems ūkiams gamintoja parodoje pristatė diskinį skutiklį Optimer L 12000. Lig šiol didžiausias šios serijos skutiklis buvo 7 m darbinio pločio. Naujoji mašina – 12 m darbinio pločio, joje sumontuoti 52 cm skersmens diskai. Parodoje eksponuotas skutiklis buvo sukomplektuotas su dvigubu U formos volu, kuris rekomenduojamas sunkioms dirvoms dirbti ir grumstams joje traiškyti. Pasak bendrovės „DOJUS agro“, kuri prekiauja mūsų šalyje Kuhn technika, vadybininko Igno Kubiliaus, nors šios mašinos orientuotos į didžiausias rinkas, tokias kaip Prancūzija ar Ukraina, tačiau jomis gali susidomėti ir mūsų šalies žemdirbiai, ypač ūkininkaujantieji Šiaurės Lietuvoje.

JAV gamintojos naujovės

Techninių ir technologinių naujovių gausa išsiskyrė didžiausios pasaulyje žemės ūkio technikos gamintojos „John Deere“ stendas. Jis parodos lankytojus traukė ne tik ateities technologijų centru, kuriame demonstruotas traktoriaus ir padargo elektrifikavimo sprendimas (bepakopė eAutoPower transmisija – vienintelė šių metų inovacija, apdovanota parodos aukso medaliu), purkštuvo-drono, autonominio traktoriaus ir purkštuvo konceptai, bet ir naujais arba atnaujintais traktorių bei kombainų modeliais. Ypač įspūdingas – naujas John Deere X9 rotorinis javų kombainas, sukomplektuotas su 13,7 m pjaunamąja.

Tai didžiausias šios technikos gamintojos kombainas, kurio pirmieji bandymai laukuose atlikti, tačiau dar ir šią vasarą jis bus testuojamas, tad ir detalesni techniniai sprendimai kol kas neatskleidžiami. Tačiau akivaizdus išskirtinumas – transporterinė diržinė 3 lankstinių jungčių pjaunamoji, kuri, „DOJAUS agro“ vadybininko Sauliaus Sagačio pastebėjimu, turėtų gerai kopijuoti net kalvotų vietovių dirvos paviršių. Nors Europoje diržinės pjaunamosios nėra populiarios, nes netinka smulkiems grūdams, pvz., rapsams, garstyčioms ir pan., kulti (sėklos byra atgal į lauką), tačiau kompanija „John Deere“ rado efektyvų sprendimą – sukūrė diržo raštą. Šis paprastas sprendimas ne tik sumažina derliaus nuostolius kuliant smulkius grūdus – svarbiausia, kad diržinė pjaunamoji, kitaip nei sraigtinė, yra paslankesnė (pjaunamoji gali būti ne vientisa, o kelių dalių).

Naujas „John Deere“ sprendimas našiausioms S ir naujosioms X9 serijų javų derliaus dorojimo mašinoms – proaktyvus kombaino apkrovos valdiklis. Ši inovacija šiemet įvertinta ir parodos „Agritechnica“ sidabro medaliu. Kombainą reguliuoti padedančios išmaniosios sistemos keičia važiavimo greitį atsižvelgdamos į apkrovą, tačiau dažniausiai ji pajuntama, kai kuliama masė jau patenka ant kombaino pjaunamosios. Naujojo sprendimo pagrindas – 3D infraraudonųjų spindulių jutikliai, skenuojantys pasėlius priešais kombainą ir iš anksto siunčiantys informaciją kombaino valdymo sistemai. Siekiant dar didesnio tikslumo, gali būti pasitelkiama pasėlių augimo informacija, gauta iš palydovų ar dronų. Šis sprendimas – tai dar vienas žingsnis link javų derliaus nuėmimo automatizavimo.

Didžiausiems ir našiausiems kombainams skirta dar viena naujovė – pelų ir visų juose esančių sėklų, tarp jų ir piktžolių, sumalimo sistema. Sprendimą kombainų gamintojui pasiūlė Kanados įmonė „Redekop“. Prieš paskleidžiant į lauką visos sėklos yra sumalamos, todėl jos praranda galimybę sudygti, o tai naudinga aplinkosauginiu aspektu – sudygusioms pabiroms sunaikinti reikia mažiau herbicidų. Kombainų gamintojos teigimu, šis gana brangus sprendimas padėtų gerokai sumažinti didelių ūkių, ypač naudojančių minimalaus dirbimo ar tiesioginės sėjos technologijas, sąnaudas.

Atnaujinti ir mažesni, ir didieji traktoriai

Atnaujinta ir 4 kompaktiniais modeliais išplėsta John Deere traktorių 6 M serija, kuri, pasak „DOJAUS agro“ vadybininko Pauliaus Orinto, yra viena populiariausių mūsų šalyje. Šią seriją (90–195 AG) sudaro 10 modelių traktoriai. Gyvulininkystės ir mažesniems ūkiams skirti naujieji modeliai nuo 90 iki 120 AG yra kompaktiškesnio paketo, mažesnės ratų bazės: kad mažiau užimtų vietos, lengviau pasisuktų, tilptų į tvartus, tačiau turėtų pakankamai galios – tiek keliamosios, tiek hidraulinės, tiek variklio.

Matomumui pagerinti, ypač dirbant su frontaliniu krautuvu, pažemintas variklio gaubtas, įrengti LED žibintai, naujos elektrinės hidraulinės poros, tačiau pagrindiniai atnaujinimai atlikti naujo dizaino kabinoje. Galima rinktis iš trijų (Select, Select Plus ir Premium) komplektiškumo versijų, kabinoje sumontuotas naujas, kartu su sėdyne judantis porankis, į kurį perkeltas valdymas iš dešinės pusės konsolės. Ant svirties atsirado reverso mygtukas frontaliniam krautuvui valdyti, ta pačia svirtimi galima valdyti ir galines hidraulines poras. Iš centro ant šoninio statramsčio perkeltas priekinis skydelis (anksčiau jį užstodavo vairas), kad dirbdamas operatorius geriau matytų priekinius ratus ir priekinę pakabą.

Daug atnaujinimų ir 7 bei 8 serijos John Deere traktoriuose. Pasikeitė ne tik jų dizainas, pradedant kapotu, sparnais, baigiant kabina, bet ir modelių numeracija, kad ūkininkams būtų lengviau suprasti, kiek arklio galių slypi po kapotu, pavyzdžiui, modelis 8370R nuo šiol bus žymimas 8R370. Padidėjo ir šių serijų flagmanų galia: vietoje galingiausio 7 serijos 310 AG atsirado 330 AG modelis, o 8 serijos 400 AG modelį pakeitė 410 AG traktoriai.

Didžiausia šių serijų naujiena – 4 vikšrų traktorius (lig šiol gaminti arba ratiniai, arba dviejų vikšrų traktoriai). Kad mažiau slėgtų dirvą, paprastai ant šio galingumo traktorių montuojami sudvigubinti ratai, o tai apsunkina traktoriaus nuvažiavimą ir grįžimą iš laukų – gerokai viršinamas transportinis plotis, be to, ir ne į visus keliukus telpama. Ši problema, taip pat augantis dėmesys dirvožemio kokybei ir klimato pokyčiai paskatino gamintoją rinkai pasiūlyti 4 vikšrų traktorių, kurio plotis neviršija 3 m. Palyginti su 2 vikšrų analogu, jis turi didesnį kontakto plotą su dirva, dar mažiau slegia dirvą, nes traktoriaus svoris paskirstomas didesniam plotui, o svarbiausia – yra toks pat manevringas sukantis galulaukėse, kaip ir ratinis traktorius.

Kad būtų geresnis matomumas dirbant naktį, galingiausių serijų traktoriuose įrengta dar daugiau ryškesnių LED žibintų ant kabinos stogo ir statramsčių, praplatintas įlipimas į kabiną. Kabinoje viskas atnaujinta iš pagrindų: pakeista vairo kolonėlė, pats vairas, ventiliatorius iš stogo viršaus perkeltas į galą už sėdynės. Dėl šio sprendimo kabina tapo erdvesnė ir tylesnė. Traktoriuose montuojama atnaujinta sėdynė, kuri gali pasisukti ne tik 40o į dešinę, bet ir papildomai 15o į kairę pusę. P. Orinto teigimu, ši 65o judėjimo galimybė užtikrina didesnį operatoriaus komfortą – jam daug patogiau stebėti padargo darbą, nepaskausta sprando sukinėjantis visą dieną.

„Papildoma įranga – odinė ventiliuojama sėdynė, kuri valdoma elektra ir net turi masažo funkciją. Tokiu traktoriumi, kuris yra pagrindinė didelių ūkių mašina sunkiems darbams atlikti, paprastai dirbama daug valandų, todėl komfortas ypač reikalingas“, – pabrėžė P. Orintas. Atnaujintų 7-8 serijų traktoriai mūsų žemdirbiams bus pristatyti tik šių metų gale arba 2021 m. pradžioje. 6 M serijos traktoriai Lietuvą pasieks jau 2020 m. pavasarį.