23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2020/01
Šiuolaikinėse sėjamosiose diegiami nauji sprendimai
  • Prof. dr. Egidijus ŠARAUSKIS VDU Žemės ūkio akademija
  • Mano ūkis

Dirvožemio savybių žemėlapiai sėjai, kintamo pločio technologinių vėžių formavimo sistema, sėjamųjų kalibravimas išmaniuoju telefonu, sėja po plėvele, sėklų judėjimą keičiantys vožtuvai, sėklų įterpimo gylis pagal dirvožemio drėgmės kiekį – tai keletas inovacinių sėjamųjų sprendimų, kurie buvo pristatyti tarptautinėje žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnica 2019“.

Sėja po plėvele

Viena iš sėjamųjų inovacijų, įvertintų parodos sidabro medaliu, – italų įmonės „Forigo Roteritalia SRL“ sukurta sėjos po plėvele sistema ModulaJet. Biologiškai skaidžių plastikinių plėvelių naudojimas augalininkystėje, daržininkystėje ir sodininkystėje yra gerai žinomas ir seniai taikomas. Augalų sėklų eilučių uždengimas plastikine plėvele yra vienas iš praktinių būdų, kaip galima kontroliuoti piktžoles. Be to, plėvelė sušildo viršutinį dirvožemio sluoksnį ir sumažina vandens išgaravimo intensyvumą, o tai daro didelę įtaką ankstesniam sėklų sudygimui, geresniam augalų augimui ir trumpesniam vegetacijos periodui.

Angos arba skylės plėvelėse dažniausiai formuojamos perforatoriais iš anksto arba pirminėje technologinio proceso fazės dalyje, kai plėvelė uždengiama ant dirvos paviršiaus. Skylės plėvelėje taip pat gali būti padaromos ir sėjamosiose sumontuotais specialiais mechaniniais įrenginiais. Tačiau iš anksto suformuotos angos ar įvairiais būdais padarytos skylės taip pat leidžia sudygti ir įsitvirtinti piktžolėms, kurias vėliau sunku pašalinti.

ModulaJet sistema yra novatoriška sėklų įterpimo į dirvą technologija augalams, auginamiems po plėvele. Čia pirmiausia sėklos pneumomechaniniu būdu atskiriamos po vieną, po to jos patenka į oro srautą, kuriame, padidinus sėklų judėjimo greitį, yra iššaunamos į dirvą, tiesiai per plėvelę. Taip virš įterptos sėklos susiformuoja labai maža angelė, kuri tinka augalui augti, tačiau yra per maža, kad būtų tinkamos sąlygos ir galėtų vystytis piktžolės. Sėklų įterpimo gylis reguliuojamas keičiant oro srauto greitį. Plėvelės uždengimo proceso pradžia ir pabaiga galulaukėse bei reikalinga sėjos norma yra kontroliuojama elektroniniu būdu. Ši sistema geriausiai tinka augalams, kurių sėklos yra gana didelės, tokios kaip kukurūzų ar sojų. Dėl ženkliai mažesnių skylučių plėvelėje gerokai sumažėja piktžolių išsivystymo laipsnis, o vėliau, augant augalams, ir pasėlių priežiūros darbai.

Technologinių vėžių formavimo sistema

Parodos sidabro medaliu taip pat įvertinta įmonės „Väderstad“ nauja technologinių vėžių formavimo sistema WideLining. Tai pirmoji kintamo pločio technologinių vėžių formavimo sistema pasaulyje, leidžianti pasėlių priežiūros darbus atlikti su platesnėmis ir dirvožemiui mažesnį neigiamą poveikį darančiomis padangomis. Ypač tai svarbu plačiais tarpueiliais auginamų augalų, tokių kaip kukurūzai, pasėliuose. Šiuolaikinėje sėjamųjų praktikoje didžiausias formuojamas tarpueilių plotis yra 75 cm, todėl, norint dar labiau padidinti technologinių vėžių plotį, reikėtų atskirai mechaniniu arba hidrauliniu būdu išjungti po dar vieną sėjos eilutę kiekvienai vėžei. O tai jau mažina ploto išnaudojimo efektyvumą ir augalų derlių.

„Väderstad“ sukurta technologinių vėžių sistema WideLining gali automatiškai keisti tarpueilių plotį tiksliosiose punktyrinėse sėjamosiose, neišjungiant atskirų sekcijų ir sėjos eilučių. Ši sistema, automatiškai perstumdama gretimas sėjamosios sekcijas, leidžia padidinti technologinių vėžių plotį iki 105 cm, vietoj to, kad tradiciškai išjungus vieną sekciją būtų suformuota 150 cm vėžė. Šis inovatyvus inžinerinis sprendimas sudaro galimybę pasėlių priežiūrai naudoti srutvežius su plačiomis padangomis, išsėti per 8 proc. daugiau sėklų ir neprarasti vertingos ariamos žemės bei potencialaus augalų derliaus. Trys sėjamosios sekcijos, esančios tiesiai už traktoriaus, automatiškai perstumiamos taip, kad susiaurėtų tarpueilių pločiai nuo 75 iki 60 cm, tai yra iki priimtino pločio, kad būtų užtikrintas dar gana aukštas kukurūzų derlingumas. Taip suformuojamos didesnio pločio technologinės vėžės, nereikia didinti sėjos normos gretimoms sėjamosios sekcijoms, važiuojant 12 km/ val. ar didesniu greičiu.

WideLining yra visiškai automatinė ir į Väderstad E-Control integruota sistema, kuri gali būti valdoma naudojant išmaniuosius mobiliuosius įrenginius. Įjungus WideLining sistemą, mašina apskaičiuoja lauko parametrus ir automatiškai koreguoja sėjamosios sekcijas, kad technologinės vėžės būtų formuojamos pagal srutvežio darbinį plotį. Numatoma, kad technologinių vėžių WideLining sistema universaliose tikslaus sėjimo sėjamosiose Väderstad Tempo V 6–12 bus diegiama nuo 2020-ųjų antro pusmečio.

Sėjamosios kalibravimas telefonu

Vienas svarbiausių ir atsakingiausių sėjos technologinio proceso veiksnių yra sėjamosios nustatymas ir kalibravimas. Nuo to priklauso, kaip tiksliai bus įterptas nustatytas sėklų kiekis. Sėjamųjų gamintoja „Väderstad“ siūlo vis naujas inovacijas sėjos mašinoms valdyti. Naujausias kūrinys – E-Control Mobile programėlė, skirta sėjamosioms išmaniuoju telefonu kalibruoti. Ūkininkas ar traktorininkas, parsisiuntęs nemokamą Väderstad E-Control Mobile programėlę į savo išmanųjį telefoną, gali prijungti jį prie apsaugoto mašinos belaidžio tinklo. Programėlė prie šio tinklo jungiasi svečio teisėmis, nes iPad planšetė vis tiek lieka pagrindiniu valdymo įrenginiu dirbant laukuose. iPad planšete per sistemą Väderstad E-Control šios gamintojos mašinos valdomos jau keletą metų. Tačiau Väderstad E-Control Mobile yra kitas ankstesnės sistemos tobulinimo etapas, kurio pagrindiniai tikslai yra suteikti vartotojui patogumą ir mobilumą.

Šis inovatyvus sprendimas suteikia ūkininkui ar traktorininkui daugiau judėjimo laisvės, nes išmanųjį telefoną belaidžiu ryšiu prijungus prie pagrindinės Väderstad mašinos valdymo sistemos, kalibravimą galima atlikti esant greta sėjamosios. Sėjamosios kalibravimas išmaniuoju telefonu taupo laiką, ypač tais atvejais, kai pervažiuojama iš vieno lauko į kitą arba kai keičiama augalų rūšis. Žemės ūkio technologinių operacijų paslaugų teikėjams tai irgi labai aktualu, nes pervažiuojant nuo vieno užsakovo prie kito ir kalibruojant sėjamąją taip pat taupomas brangus laikas. Tai ypač svarbu esant permainingoms klimatinėms sąlygoms ir įtemptu skirtingu augalų sėjos darbų laikotarpiu.

Sėja su tiksliaisiais dozatoriais

Javų, rapsų ir kitų augalų, sėjamų eilutėmis, sėjai vokiečių žemės ūkio technikos gamybos įmonė „Horsch“ sukūrė ir į skirtingas sėjos mašinas įdiegė tikslios sėjos sistemą Horsch singularsystem. Sėjamosiose pagrindinė sėjos normos dozavimo sistema išlieka įprastinė, esanti po sėkladėže, tačiau tiksliam dozavimui yra naudojami tikslios sėjos Funk dozatoriai, sumontuoti ant noragėlių laikiklių. Šie dozatoriai gali tiksliai dozuoti iki 100 sėklų per sekundę. Sėklos tiksliai atskiriamos mechaniškai, kai po vieną patenka į specialias dėžutes (angas), esančias Funk dozavimo įrenginyje. Priklausomai nuo augalų rūšies ir sėjos normos, dozavimo diske gali būti 1, 2 arba 4 sėklų sulaikymo dėžutės – jos sumontuojamos nenaudojant papildomų įrankių. Kviečiams, rugiams, miežiams, rapsams ir pupoms naudojamos skirtingos sėklų sulaikymo dėžutės. Įprastai dozavimo diske yra 4 dėžutės. Jų skaičius priklauso nuo sėjos normos, važiavimo greičio ir atstumo tarp sėjos eilučių. Jeigu paliekamos dvi dėžutės, tai jos montuojamos priešingose pusėse. Likusiose vietose įrengiamos uždaros dėžutės, kurios sėklų nesulaiko. Kiekvieną tikslaus dozavimo diską suka atskiras elektrinis varikliukas (1 000– 2 000 aps./min.), stebi programinė įranga ir automatiškai reguliuoja pagal darbinį važiavimo greitį.

Pradedant sėją, pagrindiniame kompiuteryje, vadinamajame sėjamosios terminale, yra įrašoma pageidaujama sėjos norma, sėklų skaičius kvadratiniame metre ir vieno tūkstančio sėklų masė. Paskui sėjamoji sukalibruojama tokia pačia tvarka, kaip ir kitose Horsch sėjamosiose. Manoma, kad agronominiu požiūriu Singularsystem sistemos panaudojimas yra efektyvus, kol sėjama iki 250 sėklų į kvadratinį metrą. Sėjant didesnį sėklų skaičių, tikslaus dozavimo įtaka efektyvumui nebėra esminė. Kai reikia sėti didelėmis normomis arba sėjami tarpiniai augalai, gali būti naudojami specialūs tikslaus dozavimo sistemos apėjimo adapteriai.

Singularsystem yra pritaikyta šiems Horsch sėjamųjų modeliams: Pronto DC, Pronto KR, Pronto AS, Express KR ir Focus TD.

Išmanioji sėjos gylio kontrolė

JAV įmonė „Precision Planting LLC“ pristatė keletą naujovių sėjamųjų sektoriuje. Viena jų – tikslaus sėjos gylio nustatymo sistema SmartDepth, leidžianti lengvai keisti darbinį sėjos gylį realiu laiku, priklausomai nuo dirvožemio savybių. Kita naujovė – SmartFirmer įrenginys, galintis realiu laiku nustatyti dirvožemio drėgnumą sėklų įterpimo vagutėje.

Paspaudus mygtuką traktoriaus kabinoje esančio kompiuterio ekrane, gali būti keičiamas sėjamosios sėjos gylis. Kiekvienas SmartDepth sistemos modulis yra kalibruojamas sezono pradžioje, todėl sistemos tikslumas yra žinomas. Per sėją SmartFirmer įrenginio jutikliai nustato dirvožemio drėgmės kiekį noragėlio išbrėžtoje vagutėje. Iš ankstesnių tyrimų žinoma, kad drėgmės sėkloms dygti yra pakankamai, jeigu sėklos įterpiamos į 30 proc. drėgmės dirvožemio aplinką. Abiejų „Precision Planting LLC“ sukurtų sistemų SmartDepth ir SmartFirmer sujungimas ir naudojimas kartu leidžia išmaniai kontroliuoti sėjos gylį, pagrįstą dirvožemio drėgme. Ekrane įrašius minimalų ir maksimalų sėjos gylį bei reikalingą dirvožemio drėgmę, sėjamoji, laikydamasi dirvožemio drėgmės dydžio, automatiškai reguliuoja sėjos gylį nuo minimalaus iki maksimalaus. Labai tikslus sėklų įterpimas į pageidaujamą dirvožemio drėgmės aplinką suteikia papildomo pasitikėjimo, kad sėjos procesas atliekamas geriausiai, kaip tik galima.

Be to, SmartFirmer įrenginio jutikliai ne tik gali tiksliai nustatyti dirvožemio drėgnumą, jie taip pat turi galimybę realiu laiku sėklų įterpimo vagutėje įvertinti dirvožemio temperatūrą, organinių medžiagų ir augalinių liekanų kiekį. Remiantis šiais duomenimis, vėliau galima sudaryti kokybiškus dirvožemio savybių žemėlapius ir prognozuoti būsimą augalų derlių.

Tiksli sėja dideliu greičiu

Žemės ūkio mašinų gamybos įmonė „Amazone“ pristatė pneumomechanines sėjamąsias Precea, kuriose sumontuotas naujas sėklų dozavimo aparatas, sujungiantis teigiamas sėjamųjų ED ir EDX savybes. Tai leidžia tiksliai sėti net važiuojant iki 15 km/val. greičiu.

Precea sėjamosiose sėklų dozavimas grindžiamas pneumatiniu vakuuminiu principu. Sėklos, byrančios iš sėkladėžės, patenka prie disko su skylutėmis, kuris padalina sėjamojo aparato vidinę ertmę į dvi dalis. Ventiliatoriumi sukuriamas slėgis veikia sėjamąjį aparatą taip, kad ties dozavimo disku susidaro vakuumas. Vakuumas augalų sėklas, pavyzdžiui, kukurūzų, pritraukia prie skylučių ir diskui sukantis transportuoja jo sukimosi kryptimi. Disko sukimosi eigoje sėklos, prispaustos prie disko, pereina tris sėklų žertuvus. Kai prie vienos disko skylutės būna prisispaudusios kelios sėklos, tuomet jų perteklius nužeriamas žertuvais, kad vienoje vietoje nebūtų išberiamos kelios sėklos. Žertuvų padėtis reguliuojama iš traktoriaus kabinoje esančio valdymo terminalo. Sėklai pasiekus sėklavamzdžio angą, prispaudimas prie disko skylutės nutraukiamas ir sėkla išstumiama į sėklavamzdį. Viršutinėje sėklavamzdžio dalyje sumontuotas optinis jutiklis, fiksuojantis praleistas sėklas arba dvigubą jų normą ir šiuos atvejus nurodantis traktoriaus kabinoje esančiame terminale.

Siekiant optimizuoti sėjos procesą ir palengvinti traktorininko darbą, kad jam nereikėtų nuolat sekti, kiek iš viso neįterptų sėklų arba įterptų po kelias yra vienoje vietoje, naudojama Smart Control sistema, kuri, atsižvelgdama į optinio jutiklio perduodamus duomenis, automatiškai perreguliuoja žertuvų padėtį. Tai leidžia sumažinti netyčinių sėklų praleidimų arba dvigubų ir trigubų sėklų išsėjimo atvejus.

Mechaninė pavara SpeedShaft suteikia galimybę dirbti dideliu iki 12 km/ val. greičiu, nemažinant sėklų išilginio pasiskirstymo tolygumo. „Amazone“ pirmą kartą kombinuoja greito sėklų dozavimo procesą su mechanine pavara. Tam naudojamas vadinamasis lankstus velenas, kuris dirba labai sklandžiai, net ir esant dideliam važiavimo greičiui. Dirbant grandininėmis pavaromis ir dideliu greičiu, atsiranda svyravimai, kurie gali daryti neigiamą poveikį išilginiam sėklų pasiskirstymui. SpeedShaft pavara yra neimli priežiūrai, nes visi mazgai sutepti visam eksploatavimo laikui, o dilimas yra labai minimalus. Dėl šios inovacijos mechaninių pavarų našumas padidėja 15–25 proc., palyginti su panašiomis šio segmento sistemomis.

Automatinė technologinių vėžių valdymo sistema

Įmonės „Kuhn“ gaminamose pneumomechaninėse sėjamosiose diegiama automatinė technologinių vėžių valdymo sistema Vistaflow leidžia automatiškai atjungti sėklavamzdžius, kad į juos nepatektų sėklų ir nebūtų pasėtos eilutės.Vistaflow yra intelektualus inovacinis technologinių vėžių sprendimas, kurio pagrindas yra vožtuvas su sumontuota įranga, stebinčia sėklų judėjimą sėklavamzdžiu.

Tiesiai iš traktoriaus kabinos galima pasirinkti įvairias sėjos proceso kokybę užtikrinančias funkcijas, tokias kaip pusės pločio sėjamosios išjungimas iš kairės arba iš dešinės arba kas antros eilutės išjungimas. Įvairi sėjos technologinės operacijos konfigūracija konkrečiame lauke gali būti išsaugoma vėlesnėms pasėlių priežiūros operacijoms atlikti. Taip pat išsaugoma technologinių vėžių konfigūracija, pavyzdžiui, purkštuvų ir tręšiamųjų darbinis plotis, tarpuvėžio ir padangų plotis.

Vistaflow technologinių vėžių vožtuvuose yra sumontuota stebėjimo ir užsikimšimo nustatymo sistema. Jeigu sėjamosios skirstytuvo galvutėje užsikemša kuris nors vožtuvas ir sėklos nebepatenka į sėklavamzdį, tai valdymo terminale automatiškai rodomas įspėjamasis pranešimas, kad būtina stabdyti technologinį procesą ir imtis reikalingų veiksmų užsikimšimui arba gedimui pašalinti. Tokiais atvejais ant skirstytuvo galvutės užsidega raudona šviesos lemputė, kuri tiksliai nurodo, kuris vožtuvas užsikimšęs.