Vilnius. Lietuvos paštas išleidžia grafikės, tapytojos Ugnės Žilytės kurtą pašto ženklą, skirtą lietuviškam šakočiui.
Penktadienį pasirodysiantis desertui skirtas pašto ženklas – jau antrasis šios kūrėjos darbas Lietuvos kulinarinio paveldo tema. 2020 m. pasirodė jos kurtas ženklas šaltibarščiams.
Apie šakočio kepimą Europos šalyse jau yra žinoma nuo XV a. Jį kepdavo vienuoliai, kurie šio skanumyno gamybos receptus laikė paslaptyje. Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje šiuo metu egzistuoja net apie 60 skirtingų šakočio receptų, todėl jie gali skirtis ir savo išvaizda, ir skoniu.
Manoma, kad šis saldumynas į Lietuvą iš Vokietijos atkeliavo XIX a. antroje pusėje, kuomet jį pradėta kepti pirmiausiai dvaruose ir klebonijose. Kai kuriuose Lietuvos regionuose jis vadinamas ragiumi, raguotiniu arba bankuchenu – pastarasis žodis kilęs nuo vokiškio šio deserto pavadinimo Baumkuchen (medis-pyragas).
Šių metų pavasarį Kėdainių r. kepėjos Nijolės Šakočienės kepamas šakotis gavo ES saugomos geografinės nuorodos ženklą.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ūkininkas nelegaliai gamino ir pardavinėjo pašarus
2024-05-02 -
Žemės ūkio rūmai tapo nereikalingi dar vienai asociacijai
2024-04-30 -
Nelegali pesticidų prekyba internete: nuo „Amazon“ iki lietuviškų skelbimų portalų
2024-04-10
Skaitomiausios naujienos
-
Padidinta parama smulkiems ūkiams
2024-04-18 -
NMA pradeda rizikingų projektų patikras vietoje
2024-04-17 -
Ūkininkas nelegaliai gamino ir pardavinėjo pašarus
2024-05-02
Verslo informacija
-
Investuok į pasėlius atsakingai
2024-04-30 -
Plūgui pakeisti – lenkų ūkininko sukonstruota juostinė sėjamoji
2024-04-23 -
Į vasarojų ūkininkai nenori investuoti
2024-04-18
(0)