Agritechnica 21 11 15 Rovaltra-mobili-virsuje
Verslo informacija
Naujo lygio melžimo sistema –„DeLaval“ šimtmečio sprendimas

Švedijos inovacijų įmonė „DeLaval“ pristatė dvi naujas DeLaval Flow-Responsive™ melžimo technologijas: pieno srautu reguliuojamą vakuumą Flow-Adjusted Vacuum ir pagal srautą sureguliuotą tešmens stimuliavimą Flow-Adjusted Stimulation.

Pirmąjį sėkmingą vakuuminį melžimo aparatą „DeLaval“ sukūrė 1917 m. Nuo to laiko senovinės to paties vieno, nekintamo lygio vakuumą visada naudojančios melžimo sistemos buvo laikomos standartu. Sukurti visiškai naujo lygio eksploatacinėmis savybėmis pasižyminčią melžimo sistemą, eliminuoti kompromisus, į kuriuos neišvengiamai tenka leistis melžimo procese naudojant vieno nekintamo lygio vakuumo tradicines melžimo sistemas, buvo „DeLaval“ šimtmečio iššūkis.

Įmonė sukūrė naują tikslaus ir efektyvaus melžimo standartą DeLaval Flow-Responsive™. Šios sistemos unikalumas tas, kad sistema prisitaiko prie kiekvienos karvės, kuri nepriklausomai nuo melžimo aikštelės tipo, melžiama individualiai, atsižvelgiant į jos produktyvumą.

Melžiant pagal šią technologiją vakuumas reaguoja į natūralų pieno srautą ir pagal srautą reguliuoja tešmens stimuliavimą. Pagal pieno srautą susireguliuojantis vakuumas paspartina pieno ištraukimą, nes kai pienas ima tekėti stipriu srautu, vakuumas padidinamas, o pienui vėl pradėjus tekėti lėčiau, atitinkamai sumažinamas ir vakuumas. Pritaikius vakuumą prie kiekvienos karvės pieno srauto, melžimo laiką galima sutrumpinti iki 10 proc., tai padeda išsaugoti sveiką tešmenį ir gerina gyvūnų gerovę.

Naujosios DeLaval Flow-Responsive™ sistemos Flow-Adjusted Vacuum ir Flow-Adjusted Stimulation technologijos buvo pristatytos pasauliniame „DeLaval“ simpoziume.

Technologiją „DeLaval“ pagrindė daugelio metų tyrimais

„DeLaval“ pieno produktų plėtros direktorius dr. Carl‘as Oskar‘as Paulrud‘as (Karlas Oskaras Polrudas) aiškino, kaip veikia tradicinis vakuumas melžiant. Vakuuminis lygis paprastai nustatomas kaip kompromisas tarp per stipraus melžimo pradžioje ir pabaigoje, kai pieno srautas yra mažesnis, ir nepakankamo didžiąją melžimo laiko dalį, kai karvė turi daugiau pieno negu vakuumo lygis gali išgauti. Vadinasi, naudojant tradicinę vieno vakuumo lygio sistemą, melžimo proceso greitį riboja ne karvės genetika ar pieno kiekis, o sistemos vakuumo ir stimuliavimo nustatymai.

Pagal pieno srautą reguliuojamą melžimo technologiją „DeLaval“ pagrindė daugelio metų tyrimais. Tobulėjo karvių genetika, ūkio valdymas, pašarų kokybė, karvių fiziologijos ir elgesio supratimas, pieno kokybė. „Mes tai panaudojome ir melžimo procesą pakėlėme į naują lygį, išlaikydami kuo geresnę pusiausvyrą tarp pieno srauto ir melžimo įrangos traukos“, – sakė „DeLaval“ pieno gavybos direktorė Bettina Krausbauer (Betina Krosbauer).

DeLaval Flow-Responsive™ galima naudoti visose prie ūkio valdymo programos DelPro prijungtose „DeLaval“ karuselinėse, paralelinėse ar eglutės tipo melžimo aikštelėse.

Užtikrina ūkio efektyvumą ir geresnę tešmens sveikatą

Nauji DeLaval Flow-Responsive™ sistemos jutikliai ir reguliavimo vožtuvai bei speciali programinė įranga leidžia jiems reaguoti į faktinį kiekvienos karvės pieno srautą ir atitinkamai sureguliuoti vakuumo lygį.

Galimybė reguliuoti vakuumo lygį reiškia, kad DeLaval Flow-Responsive™ sistema pagreitina melžimą ir yra naudinga tešmens ir spenių sveikatai. Į pieno srautą reaguojančio melžimo metodo pranašumus patvirtina trys naujausi tyrimai. Vageningeno universiteto (Nyderlandai) prof. Henk‘as Hogeveen‘as (Henkas Hogevenas) ir Berno universiteto (Šveicarija) prof. Rupert‘as Bruckmaier‘is (Rupertas Brukmajeris) savo studijose rašo, kad pieno srauto valdomas vakuumas, padidėjantis didžiausio pieno tekėjimo metu, lemia didesnį pieno srautą ir trumpesnę melžimo trukmę. Taip užtikrinamas tešmens sveikatingumas.

Šie moksliniai tyrimai jau patikrinti ir praktikoje. Vieno iš pirmųjų bandomųjų ūkių Europoje vadovas Henrik‘as Döhrmann‘as (Henrikas Diormanas) įsitikino, kad ypač produktyvių karvių melžimo laikas sutrumpėjo net 50 sekundžių.

„DeLaval“ melžimo sprendimų grupės vadovas dr. Martin‘as Wiedemann‘as (Martinas Videmanas) pridūrė, kad, atlikus beveik 40 milijonų melžimų, naudojant srautu sureguliuotą vakuumą, melžimo laikas vidutiniškai sutrumpėjo 20 sekundžių. „Tai tikrai gali padidinti ūkio efektyvumą. Trumpėja ir melžimo sistemos darbo laikas“, – teigė jis.

Vakuumo stebėjimas ir pranešimai pateikiami naujojoje DeLaval Alerts programoje, leidžiančioje nuotoliniu būdu stebėti melžimo sistemas su srautą reaguojančiu melžimu. Skaitmeninis sprendimas taip pat leis lengvai suaktyvinti programos naujinimus.

Sistema pati sureguliuoja esminius parametrus

Lietuvoje veikiančios „DeLaval“ įmonės generalinis direktorius Albinas Šulinskas palygino, kaip veikia nekintamo vakuumo ir reaguojanti į pieno srautą sistemos.

Naudojant vieno, nekintamo vakuumo sistemą, vakuumo ir pulsavimo stiprumas nustatomas toks, kad būtų efektyvus būtent pieno srauto piko taške. Vadinasi, neišvengiamai būna uždelsimas tarp spenių pamasažavimo ir melžiklio uždėjimo tam, kad stiprus vakuumas nepridarytų žalos prieš tai, kol dar nepradėjo išsiskirti oksitocinas ir karvė neatleido pieno. O kai melžiama reaguojant į pieno srautą, t. y. taikant DeLaval Flow-Responsive™ sistemą, minėto laukimo laikotarpio nebereikia.

„Taigi, melžtuvą galite uždėti greičiau ir leisti sistemai pačiai sureguliuoti stimuliavimo procesą, antrinė stimuliacija sumažėja net 40 procentų, sudaromos palankesnės sąlygos išsaugoti sveiką tešmenį ir daugeliu atveju atveriant galimybes visą melžimo procesą suvaldyti vienam žmogui“, – sistemos privalumus vardijo A. Šulinskas, pridūręs, kad stimuliavimas atliekamas užmovus kaušelius ant spenių, todėl pienas išmelžiamas greičiau, melžimo darbo tvarka tampa efektyvesnė, sumažėja darbo sąnaudos ir darbuotojai patiria mažiau įtampos.

Pagal pieno srautą susireguliuojantis stimuliavimas idealiai tinka ir naujai, ir jau eksploatuojamai melžimo sistemai. DeLaval vakuumas sureguliuojamas pagal pieno srautą, todėl baigus stimuliuoti spenius, kai pienas ima tekėti stipriu srautu, vakuumas padidinamas, ir dėl to pienas ištraukiamas greičiau, o pienui vėl pradėjus tekėti lėčiau, atitinkamai sumažinamas ir vakuumas.

Tokia galimybė jautriai reguliuoti vakuumo stiprumą padeda išvengti skausmingo kompromiso tarp tešmens sveikatos būklės ir produktyvumo. Ieškoti kompromiso neišvengiamai tenka, kai vakuumas įmanomas tik vieno, nekintamo stiprumo, ir jis nebūna pakankamai didelis nei viename melžimo proceso taške, arba kaip tik būna per didelis.

Įdiegus DeLaval į pieno srautą reaguojančio melžimo koncepciją savo sistemoje, pirmą kartą gyvenime bus galima palikti melžimo sistemai pačiai automatiškai sureguliuoti esminius parametrus, kad tiksliau sektų natūralų pieno srautą ir net jį skatintų. Suderinus pagal pieno srautą susireguliuojantį stimuliavimą ir pagal pieno srautą susireguliuojantį vakuumą, galima pasiimti visa, kas geriausia, iš abiejų sprendimų:

• efektyvesnė melžimo darbo tvarka;
• pamelžiama greičiau;
• patogesni melžėjų darbo procesai;
• pasiruošimas trunka trumpiau;
• iki 9 proc. didesnis pieno srautas piko taške;
• palankiai veikiami spenių galiukai.

Pasaulyje „DeLaval“ į pieno srautą reaguojanti melžimo sistema jau diegiama tiek naujose, tiek jau sumontuotose ir prie ūkio valdymo programos DelPro prijungtose „DeLaval“ melžimo aikštelėse, jeigu jos atitinka techninius reikalavimus. A. Šulinskas tikisi, kad po naujųjų metų DeLaval Flow-Responsive™ sistemos Flow-Adjusted Vacuum ir Flow-Adjusted Stimulation technologijos kartu su naujomis melžimo aikštelėmis pasieks ir Lietuvos ūkius.

Užsakymo Nr. 10693

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kuri ekoschemų priemonė jums būtų priimtiniausia?
Visos apklausos