Basf A1 25 03 24 Basf m1 25 03 24
Verslo informacija
Lietuviškos šaldytos uogos ir daržovės - iš Varėnos įmonės

Varėna. Miško uogas ir grybus superkanti bei perdirbanti Vidmanto ir Raidos Budrikių šeimos įmonė „Tandemus" įvairina veiklą ir kviečia mūsų šalies ūkininkus bendradarbiauti. Gerokai atnaujinusi ir išplėtusi gamybinę bazę įmonė planuoja supirkti Lietuvos ūkininkų soduose ir daržuose užaugintas gėrybes, jas šaldyti ir parduoti ne sezono metu.

Pasak įmonės direktorės Raidos Budrikienės, bendradarbiavimas yra naudingas tiek perdirbimo įmonei, tiek ir ūkininkams. Įmonei nauja veikla ir gamybos apimčių padidinimas leidžia maksimaliai išnaudoti gamybinius pajėgumus ir išlaikyti kuo daugiau darbuotojų ištisus metus. Ūkininkams įmonės siūloma galimybė palengvina perteklinės produkcijos realizavimą ir leidžia gauti papildomų pajamų už uogas ar daržoves, kurių nepavyksta parduoti šviežių.

„Tiesa, ūkininkai turi suprasti, kad parduodami produkciją šaldymui, niekada negaus tokios kainos, kaip parduodami uogas ar daržoves tiesioginiam vartotojui. Tačiau mes galime pagelbėti, kai produkcijos nėra kur dėti, arba priauginama daugiau nei sugebama parduoti", - bendradarbiavimo privalumus dėsto įmonės vadovė.

„Siekdami išvengti sezoniškumo ir išspręsti sezoninių darbuotojų problemą, nusprendėme supirkti ir šaldyti ūkiuose užaugintas uogas, vaisius bei daržoves", - sako įmonės „Tandemus" savininkai Vidmantas ir Raida Budrikiai

Ji neabejoja, kad įmonės asortimento papildymas šaldytomis daržovėmis leis plėstis ne tik jų įmonei, bet ir ūkininkams - žinodami, kad Lietuvoje yra galimybė parduoti užaugintą perteklinę produkciją šaldymui, ūkininkai galės jaustis stabiliau ir planuoti savo verslo plėtrą, didindami auginamų uogų ar daržovių plotus.

Įmonei, kurios pagrindinė veikla - šviežių voveraičių supirkimas ir realizacija, R. Budrikienės teigimu, nauja sritis - nemažas iššūkis, nes paprasčiausiai trūksta žinių, ką ūkininkai augina, ar gali pasiūlyti šaldyti tinkamų veislių produkciją. Pavyzdžiui, kai kurių veislių juodieji serbentai šaldomi susprogsta ir praranda prekinę išvaizdą, tad parduodant šaldyti į tai svarbu atsižvelgti.

Šaldytą produkciją tiekia maitinimo tinklui

Už bendradarbiavimą su ūkininkais ir šaldytos produkcijos asortimentą atsakinga įmonės pardavimų vadybininkė Daiva Baublienė pastebi, kad daržovių šaldymo praktikos mūsų šalyje nėra, nes paprastai ūkininkai jas parduoda šviežias. Tačiau įmonei prieš dvejus metus pasiūlius tokią galimybę, ne vienas ūkininkas ja susidomėjo. Taip be šaldytų miško grybų ir uogų, taip pat ūkiuose auginamų uogų bei vaisių, įmonės asortimentas išplėstas šaldytais žiediniais ir Briuselio kopūstais, brokoliais, žirneliais, pupelėmis ir morkomis. D. Baublienės teigimu, tai paklausiausios ir vartotojų perkamiausios šaldytos daržovės.

Pasak Daivos Baublienės, įmonė lanksčiai reaguoja į kliento pageidavimus, todėl siūlomos ne tik vienos rūšies šaldytos uogos, grybai ir daržovės, bet ir jų mišiniai, pvz., skirtingų daržovių

„Parduodame ne tik vienos rūšies šaldytas daržoves, bet darome ir jų mišinius. Taip pat ruošiame įvairių šaldytų grybų, uogų mišinius. Atsiranda naujas klientas, kuris naujo mišinio paprašo, tada ir rinkai pasiūlome, taip pamažu plečiame ir asortimentą", - pasakoja pardavimų vadybininkė.

Jei šviežias voveraites „Tandemus" daugiausia eksportuoja, tai didžiąją dalį šaldytos produkcijos parduoda Lietuvoje HoReCa sektoriui - restoranus, viešbučius, kavines, įvairias maitinimo įstaigas vienijančiam tinklui.

D. Baublienė pripažįsta, kad prekiaujant šaldytomis uogomis ir daržovėmis tenka konkuruoti su lenkais, kurie vieninteliai, lyginant su kitomis rinkomis, ne tik šviežią, bet ir šaldytą produkciją gali pasiūlyti mažiausiomis kainomis, tačiau tikisi, kad pirkėjai ir vartotojai įvertins „Tandemus" gaminių kokybę. „Visi mūsų gaminami produktai yra natūralūs, nenaudojame jokių konservantų ar priedų. Švieži produktai šaldomi modernia šokine technologija, o pakuojami be apsauginių dujų neigiamos temperatūros (maždaug -4-5 laipsnių) patalpoje, kad produktai neatitirptų ir nepakistų jų kokybė", - įmonės tiekiamų šaldytų produktų kokybę pabrėžia D. Baublienė.

Grybų verslas leidžia investuoti į plėtrą

Šiuo metu įmonės „Tandemus" teritorijoje Varėnoje pluša statybininkai ir įrengimų montuotojai - baigiami pastato renovacijos ir gamybinės bazės plėtros darbai. Įrengtas beveik 1 000 kv. m sandėlis šaldytai produkcijai laikyti, kartu sukomplektuota ir visa reikalinga įranga, pradedant dujų rezervuarais ir vamzdynais, kompresoriais ir generatoriais, baigiant automatinėmis valdymo sistemomis.

Pasak R. Budrikienės, pastaruosius kelerius metus gamybinei bazei plėsti ir atnaujinti įmonė kasmet investuoja maždaug po 1 mln. eurų. Veiklai modernizuoti, inovatyviai įrangai įsigyti ir jai automatizuoti įmonė pasinaudojo ir europine parama.

„Gamyboje svarbiausia, kad būtų reikiama įranga, kad ji būtų tinkamai išdėstyta, o visi technologiniai procesai gerai suderinti. Tad ir investuojame pirmiausia ne į išorinį pastatų ar teritorijos sutvarkymą, o į įrengimus ir įrangą", - prioritetus dėsto R. Budrikienė, pasidžiaugdama įsigyta modernia šaldymo įranga, išplėsta šaldytuvų ir sandėlių baze.

Turimi įmonės pajėgumai leidžia didinti šaldytos produkcijos gamybos apimtis. Vien šaldymo įrangos, kurioje produktai šaldomi šokine technologija, našumas siekia apie 2 t/val.

Nors įmonė „Tandemus" superka ir šaldo miško bei sodo uogas, taip pat įvairių rūšių Lietuvoje augančius grybus, kuriuos taip pat sūdo ir džiovina, tačiau jau dvidešimt metų pagrindinė įmonės veiklos sritis yra prekyba šviežiomis voveraitėmis. Ji sudaro 80 proc. įmonės apyvartos. „Prekyba šviežiomis voveraitėmis - tai sritis, kurioje mūsų įmonė yra stipri. Tai arkliukas, kuris tempia visą vežimą ir leidžia plėstis", - sako įmonės direktorė.

Per sezoną „Tandemus" iš Lietuvos, Latvijos ir Rusijos tiekėjų superka maždaug 2 000 t šviežių voveraičių, didžiąją jų dalį ir parduoda šviežias, supakuotas pagal pirkėjo pageidavimus - nuo 100 g iki 3 kg medinėse dėžutėse. Beje, medines pakuotes įmonė pati ir gamina. Perrinktos ir surūšiuotos šviežios voveraitės eksportuojamos į Vokietiją, Šveicariją, taip pat Austriją, Prancūziją, Belgiją, Italiją, Skandinavijos šalis.

Pirmoji Baltijos šalyse įmonė įsigijo modernią švedų gamybos šokinio šaldymo įrangą, kurioje produktai šaldomi oro srautu iš visų pusių. Tokia šaldymo technologija leidžia produktams nesušalti į gabalą, o išlikti biriems, net jei šaldomi apvirti, kitaip sakant, blanširuoti, produktai. Jei nežinomi pirkėjai ir jų pageidavimai, užšaldyta produkcija kraunama į konteinerius ir laikoma minusiniuose (- 20 laipsnių) šaldytuvuose.

Nors paruošimo šaldyti linija (plovimas, apvirimas, atvėsinimas) ir šaldymo įranga jau sukomplektuota ir naudota porą sezonų, tačiau įmonės vadovė sako, kad tai vis dar nėra galutinis variantas. „Įrangą galima perstumdyti, jei reikia, įterpti papildomos. Visa tai - fantazijos reikalas, nes technologinius procesus tenka patiems susidėlioti, šios informacijos neįmanoma rasti jokiame vadovėlyje", - kūrybiškumo ir praktikos svarba versle neabejoja R. Budrikienė. Kad būtų užtikrinta produktų kokybė, pagrindiniai procesai kompiuterizuojami.

Įmonėje „Tandemus" visus metus dirba apie 150 darbuotojų, prasidėjus miško uogų ir grybų sezonui, šis skaičius išauga dvigubai. Verslininkai galėtų įdarbinti dar bent pusšimtį žmonių, tačiau nei Varėnoje, nei Alytuje neatsiranda norinčių ir galinčių dirbti. Pavyzdžiui, pernai, V. Budrikio teigimu, įmonė galėjo supirkti ir parduoti gerokai daugiau voveraičių, tačiau pritrūko darbuotojų, nes, norint apsaugoti grybus nuo aplaužymų ir išsaugoti jų kokybę, geriausia juos rūšiuoti ne mašinomis, o rankomis.

Papildoma įmonės veiklos sritis - medinių pintų ir kaltų krepšelių gamyba

Gaminama skirtingų dydžių ir formų medinė pakuotė naudojama ne tik savo produkcijai, bet ir eksportuojama, daugiausia į Vokietiją - ją itin pamėgo pievagrybių, vaisių, uogų, daržovių pardavėjai, pastaruoju metu vis dažniau mediniais krepšeliais domisi ir gėlininkai

Sezoninių darbuotojų paieškas apsunkina ir tai, kad panašia veikla Varėnoje verčiasi dar kelios įmonės. „Siekdami išvengti sezoniškumo ir išspręsti sezoninių darbuotojų problemą, nusprendėme supirkti ir šaldyti ūkiuose užaugintas uogas, vaisius bei daržoves. Tad dabar sezoninius darbuotojus priimsime gerokai anksčiau ir išlaikysime ilgiau", - viliasi įmonės „Tandemus" savininkė Raida Budrikienė.

UŽSAK. Nr. 8940

    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos