Basf 2024 04 09 / 2024 04 19 A1 Basf 2024 04 09 / 2024 04 19 m1
Verslo informacija
2021 metų augalų tręšimo pamokos

Permainingi šiųmečiai orai turėjo įtakos derliui, nemaža dalis laukų nukentėjo nuo sausros ir stiprių liūčių. Karštis pakenkė visiems pasėliams, tačiau labiausiai žalą patyrė javai, rapsai ir pupos. Sausros sukeltas augalų stresas yra vienas žalingiausių veiksnių, pastaraisiais metais sukeliantis didelius grūdų gamybos nuostolius, todėl labai svarbu pagerinti augalų atsparumą.

UAB „PhosAgro Baltic“ nuolat ieško būdų, kaip geriausiai panaudoti tiekiamus produktus, todėl kasmet vykdo tiksliuosius mokslinius ir gamybinius lauko bandymus, kur atliekami žinomų ir naujų produktų tyrimai, nustatant jų naudojimo ypatumus ir privalumus.

Baltijos šalių žemdirbiai gali pasirinkti norimos rūšies trąšas iš tiekiamo plataus asortimento, o trąšos gaminamos naudojant neužterštas sunkiaisiais metalais žaliavas, jose esantis fosforas yra tirpus.

Žieminiai javai blogiau pasisavina mitybos elementus iš sunkiai prieinamų junginių dirvožemyje ir sunkiai ištveria laikinus oro temperatūros pokyčius bei sausras. Šįmet ypač žemdirbius domino įmonės „PhosAgro“ tiekiamų rinkai skystųjų trąšų APP NP 11-37 naudojimo galimybės dėl jų universalumo: tinka naudoti tiek pagrindiniam, tiek ir papildomam augalų tręšimui, bearimėse žemės dirbimo technologijose dėl ypač greito fosforo pasisavinimo.

Tikslieji lauko bandymai LAMMC Rumokų ir Vokės bandymų stotyse parodė šių skystųjų trąšų pranašumą naudojant netgi šiek tiek mažesnes tręšimo fosforu normas, palyginti su granuliuotomis amofoso trąšomis. Papildomai su azoto trąšomis pavasarį išpurškus 20 l/ha APP NP 11-37Vokėje, lengvos mechaninės sudėties dirvožemyje, buvo gautas 0,59 t/ha  žieminių rapsų Hasting derliaus priedas. Rumokų bandymų stotyje, sunkios mechaninės sudėties dirvožemyje, pavasarį su azoto trąšomis papildomai išpurškus 21 l/ha skystųjų amonio polifosfato trąšų, gautas 0,64 t/ha žieminių rapsų Factor derliaus priedas ir papildomos pajamos.

Gamybinių bandymų skirtingo našumo dirvožemiuose rezultatai parodė, kad skystosios trąšos yra efektyvesnės, kai dirvoje trūksta drėgmės, ir ypač efektyvios papildomai išpurškiant pavasarį.

Net ir nukentėjus bendram derliui nuo nepalankių gamtinių sąlygų, Šakių, Kupiškio ir Varėnos rajonų gamybiniuose bandymuose gauti 0,2–0,4 t/ha žieminių kviečių derliaus priedai ten, kur trąšos buvo naudojamos papildomai pavasarį, vegetacijai atsinaujinus, kartu su skystosiomis azoto trąšomis.

R. Čepelio ūkyje Ukmergės r., kur skystosios trąšos buvo įterpiamos specialia įranga su sėjamąja lokaliai, gautas 0,5 t/ha žieminių kviečių ir 0,3 t/ha žieminių rapsų derliaus priedas.

Panašūs teigiami rezultatai gauti ir Latvijoje atliktuose bandymuose, kur didžiausią ekonominę naudą davė papildomas pavasarinis skystųjų trąšų panaudojimas su azoto trąšomis ir augimo reguliatoriais.

Siekiant optimalaus augalų augimo rudenį ir tinkamo pasiruošimo žiemai, reikalingas optimalus fosforo ir kalio kiekis. Taupant fosforo ir kalio sąskaita neatskleidžiamas augalų veislių genetinis potencialas. Patręšus žiemkenčius optimaliomis fosforo trąšų normomis, užtikrinamas intensyvesnis krūmijimasis ir augalų vystymasis, augalai sukaupia daugiau angliavandenių (cukrų), dėl to pagerėja augalų pasiruošimas žiemoti. Reikalingas fosforo kiekis sudaro puikias sąlygas visų augalų rūšių šaknų augimui ir geresniam azoto pasisavinimui, o tai labai prisideda prie derlingumo padidėjimo.    

Įmonė „PhosAgro Baltic“ ir toliau suteiks Lietuvos žemdirbiams naujausią informaciją apie tiekiamus rinkai produktus ir jų privalumus, todėl netrukus tą informaciją bus galima perskaityti lietuvių kalba įmonės puslapyje www.phosagro.com.

Azotas ir siera ypač svarbūs makroelementai daugumai augalų, be to, pagerinamos šių elementų pasisavinimo galimybės, todėl rinkai netrukus pateiksime ir aukštos kokybės granuliuotų amonio sulfato trąšų.

„PhosAgro Baltic“ agrotechnologijų vadovas dr. Virgilijus Paltanavičius

Tel. nr. +370 675 41012

Šaltinis: Užsakymas, Nr. 10716
    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos