Mažėjant pirkėjų, lietuviškų uogų augintojai įvairina veiklą
2012-08-06

Kauno r., rugpjūčio 6 d. Nors Lietuvoje užaugintos uogos pirkėjus traukia prekine išvaizda ir kokybe, tačiau įvairias uogas ir vaisius savo ūkyje Kauno rajone auginantys Vita ir Mindaugas Šlapkauskai pastebi, kad dažnai svarbiausiu vartotojų pasirinkimo kriterijumi tampa kaina. Jų įsitikinimu, tai lemia vis dar sunki ekonominė padėtis ir vidutinio sluoksnio nykimas mūsų šalyje.

„Didžiausia problema - vidutinio sluoksnio nykimas Lietuvoje, panašu, kad lieka šalyje tik pensininkai ir valdžia. Be duonos, kruopų ar mėsos išsiversti sudėtinga, o be uogų gyventi galima, tad jų pirkėjų ir vartotojų akivaizdžiai mažėja", - uogų rinkos tendencijas įvardija Mindaugas, šiame versle besisukantis aštuonerius metus. Ūkininkas neabejoja, kad atsigavus ekonomikai lietuviškų uogų bei vaisių valgytojų ir pirkėjų vėl padaugės.

Mindaugo ir Vitos Šlapkauskų įsitikinimu, didžiausia problema, su kuria susiduria uogų ir vaisių augintojai, vidutinio sluoksnio nykimas ir akivaizdus pirkėjų mažėjimas

Garliavos seniūnijoje Tvarkiškių kaime vasarines ir rudenines avietes, remontantines braškes, juoduosius serbentus, gervuoges, vyšnias, slyvas, obuolius ir kriaušes didesniame kaip 10 ha plote auginantys ir ūkininkų turgeliuose parduodantys Šlapkauskai teigia, kad anksčiau užaugintas gėrybes gana greitai išpirkdavo, dabar parduoti kaskart darosi vis sunkiau. Nors ūkininkai turi nemažai nuolatinių pirkėjų, tačiau pastebi, kad ir juos kai kada mažesnė konkurentų kaina suvilioja, nors vėliau piktinasi ir skundžiasi, kad supelijusių uogų nusipirkę.

„Juk avietė ypač lepi uoga, jei per dieną nepardavei, geriau kitą dieną į turgų jau nevežti - prekinė išvaizda suprastėja, pelėsis vystytis ima. Išmesti gaila, todėl galimybių perdirbti neturintys augintojai ar pardavėjai yra suinteresuoti parduoti jas pigiau - uogos juk suskintos, sumokėti pinigai už nuskynimą, atsivežimą", - sako Vita Šlapkauskienė ir pabrėžia, kad jie visada parduoti vežantys tik šviežiai suskintas uogas, todėl ir kainos nėra linkę labai nuleisti. Nuolatiniai pirkėjai tai jau žino, be to, Šlapkauskų auginamos uogos ir vaisiai yra sertifikuoti kaip išskirtinės kokybės produktai.

LYTAGRA 19 07 04 mob

Rudeninės avietės masiškai sirpti pradeda rugsėjo mėnesį ir dera iki pat šalnų

Laukdamas rudeninių aviečių derliaus Mindaugas prognozuoja, kad šiais metais uogų kaina bus gerokai žemesnė nei pernai. „Jei vasarinės avietės Kauno turguose buvo parduodamos pernykštėmis rudeninių aviečių kainomis, tai yra po 10-12 Lt/kg, tikėtina, kad rudenį kaina kris, nes rudeninių aviečių konkurencija yra kur kas didesnė", - kad turguose bus gausi ir kaimyninėje šalyje užaugintų uogų pasiūla neabejoja Mindaugas.

Perdirbimas - iš vargo

Neparduotas uogas ūkininkai užšaldo. Anksčiau per žiemą, iki Naujųjų metų, visą šaldytą produkciją konditerijos įmonės nupirkdavo, dabar tiek trintų, tiek birių šaldytų uogų realizavimo laikas nuo pusmečio iki metų pailgėjo. Ūkininkų tvirtinimu, tenka nemažai pastangų įdėti, kad naujojo sezono pradžiai atsargų neliktų. Prasidėjus sunkmečiui, gerokai sumažėjo ir šviežių, ir šaldytų uogų paklausa, todėl teko jauniems ūkininkams ieškoti kitokių užaugintos produkcijos pateikimo vartotojui būdų. Tad beveik prieš ketverius metus Šlapkauskai savo jėgomis ir lėšomis įsirengė uogų ir vaisių perdirbimo cechą.

„Perdirbimo ėmėmės tik iš vargo", - sako Mindaugas ir priduria, kad dabar jų siūlomų gaminių asortimente - 20 skirtingų produktų: ne tik šaldytos uogos, bet ir įvairių uogų sultys, nektarai, uogienės. Daugiausia gaminių - iš aviečių, mat šios uogos - ne tik ūkio pagrindas, auginamos jos 6,5 ha plote, bet nuo jų, pasodintų 25 arų plotelyje, ir ūkio veikla prasidėjusi.

Dalis turguje neparduotų uogų užšaldomos, kitos perdirbimo cechelyje virsta sultimis, nektarais ir uogienėmis

Sezono metu ūkio ceche per dieną perdirbama daugiausia apie 70 kg uogų, vidutiniškai apie 30 kg kasdien. Receptūras pati kurianti Vita sako, kad visą produkciją gaminanti taip, lyg ruoštų savo šeimynai. „Pirmiausia atrandi sau, o tik tada siūlai vartotojui", - tikina Vita ir priduria, kad kai kada tenka ir į klientų pageidavimus atsižvelgti. Pavyzdžiui, vieni pirkėjai pageidavę obuolienės (verdamos iš obuolių gabaliukų) su gerokai didesniu cinamono kiekiu. „Kadangi esame maži ir visas gamybos procesas yra daugmaž rankinis, galime gana lanksčiai reaguoti į klientų pageidavimus", - priduria ir Mindaugas.

Jauna moteris sutinka, kad parduoti perdirbtą produkciją nėra lengva, nemaža dalis vartotojų patys linkę namie uogienes virtis, kiti kaina nepatenkinti būna. „Turime dar pirkėją prisipratinti. Dažnai tenka aiškinti, kodėl mūsų uogienės brangesnės nei prekybos centruose. Visada pirmiausia pasiūlau į sudėtį pasižiūrėti. Mano verdamose uogienėse tėra tik uogos ir cukrus, ir to kaip suvalkietė daug nededu. Fabrikinių uogienių 100 g tėra tik 35 g uogų, o visa kita sudaro cukrus, krakmolas ir kitokios medžiagos. O juk tai nėra natūralų skonį atitinkantys produktai", - pastebi V. Šlapkauskienė.

Kaip atpažinti ūkininką nuo perpardavinėtojo

Garliaviečių ūkininkų teigimu, šis klausimas daugeliui pirkėjų tampa vis aktualesnis, tačiau paprasčiausias būdas įsitikinti, ar įsigyji produkciją iš ūkininko, ar iš perpardavinėtojo - paprašyti leidimo atvykti į ūkį uogų ar vaisių nusipirkti. Tikras ūkininkas ne tik pakvies į ūkį, bet ir sudarys galimybes produkcijos pigiau nei turguje įsigyti, pvz., leis uogų pačiam prisiskinti. „Būtina propaguoti uogų valgymo kultūrą, tad avietėms masiškai nokstant, leidžiame žmonėms patiems uogų prisiskinti. Tik kibirus pasveriame ir neskaičiuojame, kiek skindamiesi uogų suvalgys, svarbiausia, kad po visas vagas nevaikščiotų ir šakų nelaužytų", - sako Mindaugas. Be to, priduria, kad šiemet ir braškių leidę skintis, o kitąmet ir vasarinių aviečių norintieji patys prisiskinti galėsią.

Šlapkauskų ūkyje auga dviejų rūšių gervuogės - su spygliais ir bespyglės. Pastarųjų uogas lengviau skinti, bet jos jautresnės šalnoms, dažnai jas ir saulė nudegina, tad rudenį jas prilenkti būtina

Šlapkauskai juokiasi, kad dažnai konkurentai ir juos perpardavinėtojais vadina, mat ant prekystalio stengiasi pasidėti kuo įvairesnių uogų ir vaisių. „Kai ant stalo turguje pasidedi braškių, aviečių, obuolių, kriaušių, tai ir stalas gražiau atrodo, ir pirkėjas didesnį pasirinkimą turi", - sutartinai tvirtina Vita ir Mindaugas. Ūkininkai pasidžiaugia, kad šiemet vartotojams galės pasiūlyti didesnį gervuogių kiekį, pirmuosius metus užderėjo ir slyvos. Galbūt pirkėjus pasieks ir Šlapkauskų laukus nuo vėjų saugančių lazdynų riešutai.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką svarbiausio turėtų nuveikti ministras A. Palionis?
Orai