Šveicarijos rinka atvira tik brangiausiai lietuviškai jautienai
2013-05-15

Kaunas/Biržai. Šveicarijos rinka atvira tik pačiai brangiausiai produkcijai - nugarinei, vidinei išpjovai, kumpiui be kaulo. Lietuvos kooperatinės bendrovės „Baltic Cattle" patirtis rodo, kad  šveicarai labiausiai pageidauja nupenėtų telyčių ir kastruotų buliukų, kurių mūsų šalyje nėra, mėsos, o buliai pagal reikalavimus yra trečioje vietoje.

Tarptautinis projektas „Baltijos lankų jautiena" palengva juda į priekį. Jau įvyko 6 skerdimai, o į Šveicariją iškeliavo palyginti nedidelis kiekis - apie 6 t - jautienos. Iš vieno buliaus gaunama 20-25 kg mėsos, tinkamos šveicarams.

 „Šiuo metu sprendžiama, kur realizuoti likusią skerdieną. Jei ją pavyks parduoti dideliais kiekiais, skerdžiamų galvijų skaičius gerokai padaugės", - įsitikinęs Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) direktoriaus pavaduotojas Nikolajus Dubnikovas.

Dojus agro 19 09 10

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) direktoriaus pavaduotojas Nikolajus Dubnikovas norėtų, kad projektas vyktų sparčiau

Šiais metais skerdimai numatyti kiekvieną mėnesį. Jie vyksta Biržų r., bendrovės „Agaras" skerdykloje. Bendrovės darbuotojai neseniai buvo išvykę į Šveicariją pasimokyti išpjaustymo reikalavimų Gegužės 21 d. ketinama paskersti 36-40 galvijų. Į Biržų rajoną skersti atvežami gyvuliai ir iš Latvijos.

Be to, kitą savaitę iš Vengrijos į Lietuvą atkeliaus 40 aberdynų-angusų veislės telyčių, jos bus auginamos trijuose ūkiuose Panevėžio ir Zarasų rajonuose bei Kalvarijos savivaldybėje. Šių greičiausiai bręstančių galvijų mėsa laikoma skaniausia, o įmitusio prieauglio skerdenos išeiga siekia iki 70 proc. Aberdynų-angusų veršeliai gimsta nestambūs 28-32 kg, karvės sveria 450-500 kg, buliai - 850-900 kg.

Pagal projektą Lietuvoje dirbama su 4 pilotiniais ūkiais, kuriuose galima susipažinti, kokius reikalavimus kelia partneriai ir kaip juos įgyvendinti. Iš tokių ūkių bus galima įsigyti veislinių galvijų. Numatyta, kad dar 10-15 ūkių tieks gyvulius. Šveicarai ne tik ketina supirkti kokybišką galvijieną, bet ir yra pasirengę mūsų augintojams suteikti paskolų. Pirmasis projekto dalyvis - Dotnuvos eksperimentinis ūkis - jau pasinaudojo tokia galimybe. Dotnuviškių fermoje jau yra 36 veislinės telyčios ir aubrakų veislės buliukas.

„Norėtųsi spartesnių tempų, nes šveicarai mėsą superka gerokai didesne kaina nei vietos rinkoje. Tačiau mūsų partneriai dirba metodiškai ir nuosekliai, nenori padaryti klaidų. Šių metų pabaigoje lietuviškos jautienos realizacijos kiekiai į Šveicariją turėtų smarkiai išaugti", - sako N. Dubnikovas.

Šveicarai lietuviams kelia griežtus kokybės reikalavimus. Jiems netinka sparčiai augančios veislės, galvijai negali būti šeriami pašarais, pagamintais naudojant genetiškai modifikuotus organizmus, augimą skatinančiais hormonais. Pageidaujama, kad galvijų racione būtų kuo daugiau žolinių pašarų, jaučių laikymo sąlygos turi atitikti gyvūnų gerovės reikalavimus. Taip pat reikalaujama, kad galvijai galėtų bet kuriuo metų laiku išeiti pavaikščioti lauke.

Į užsienio rinkas orientuota Lietuvos kooperatinė bendrovė „Baltic Cattle", kurią įkūrė Žemės ūkio rūmai, Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija bei penki pieno kooperatyvai, 2011 m. pabaigoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Šveicarijos ūkininkų bendrove „Vianco" dėl tarptautinio projekto „Baltijos lankų jautiena" įgyvendinimo. Projekte taip pat dalyvauja latviai ir estai.

Tarptautinį projektą finansuoja antras pagal dydį Šveicarijos prekybos tinklas „Coop". Šio tinklo parduotuvėse ne tik Šveicarijoje, bet ir kitose Vakarų šalyse ir pasirodys trijų Baltijos valstybių galvijiena su prekės ženklu „Baltic Grassland Beef". Šis ženklas turėtų padėti sustiprinti baltiško produkto pozicijas parduotuvių lentynose.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką svarbiausio turėtų nuveikti ministras A. Palionis?
Orai