Lietuviški pomidorai jau prekyboje
2013-05-10

Kaišiadorys. Prekybos centruose bei turguose pirkėjai sulaukė pirmųjų rausvašonių lietuviškų pomidorų, išaugintų Kietaviškių bendrovės šiltnamiuose. Įmonė išlaiko ir tęsia tradicijas, daugelį metų augina ir kasmet pirkėjams patiekia šviežių - ką tik iš šiltnamių, įvairių veislių pomidorų.

Pomidorų daigais apsodinta 4 ha „Kietaviškių gausos" šiltnamių, kituose 11 ha - auginami agurkai ir salotos, kurių derlius jau imamas nuo kovo. 2012 metais iš vieno kvadratinio metro priskinta po 39 kg pomidorų, gausų jų derlių tikimasi išauginti ir šiais metais", - sako vyriausias agronomas Nerijus Rakickas.

Pasak antrojo šiltnamių bloko agronomės Irenos Janavičienės, taikant šiuolaikines auginimo technologijas, pomidorai auginami kokoso pluošto substrate, jų tręšimui naudojama moderni tręšimo sistema, kuri neleidžia kauptis trąšų pertekliui, todėl įvairių medžiagų kiekiai pomidorų vaisiuose būna dešimtis kartų mažesni už leistinas normas.

LYTAGRA 19 07 04 mob

Pagalbininkės kamanės

„Pomidorų žiedams apdulkinti perkame iš užsienio kamanių. Jos tikrai pasiteisina. Žiedai būna labai kokybiškai apdulkinti, derlius daug gausesnis, - sako vyriausias agronomas N. Rakickas, pridurdamas, jog kamanės Kietaviškėse naudojamos daugiau kaip 15 metų, nuo tada, kai modernizuotos technologijos. Vienas avilys aktyviai „dirba" 6-8 savaites. Anksčiau pomidorams apdulkinti pakako jų purtymo, kuris buvo neišvengiamas darbininkėms genint pomidorus. Pasirodo, kamanių „įdarbinimas" pasiteisina labiau. Vabzdžiai aplanko kiekvieną pomidoro žiedą, nepatiriama jokių nuostolių".

Biologinė augalų apsauga

Pasak augalų apsaugos agronomo Viktoro Mikaliūno, nuo kenkėjų šiltnamiuose ginamasi biologinės kovos metodais. Šis apsaugos būdas už cheminį pranašesnis kadangi nekenkia žmonėms, naudingiems gyvūnams, taip pat neužteršia aplinkos. Biologiniu metodu prieš kenkėjus ir ligas kovojama pasitelkiant natūralius jų priešus - parazitus, entomofagus (grobuonis): naudojant fitoseiliusąir amblyseus californicus  - kovai su voratinkline erkute, enkarziją - prieš baltasparnį, Amblyseius - prieš tripsus.

Sezono metu - du šimtai darbuotojų

Anot agronomės I. Janavičienės, derlingumas labai priklauso nuo darbuotojų kruopštumo ir dėmesingumo: augalus svarbu laiku ir tinkamai pritvirtinti, išretinti lapus, nuskinti prinokusius vaisius. „Kietaviškių gausoje" sezono metu dirba apie 170 nuolatinių darbuotojų ir apie 30 papildomai samdomų.

Dalis produkcijos - į Latviją ir Estiją

Pasak N. Rakicko, geriausia „Kietaviškių gausos" užaugintų daržovių dalis žymima „Kietaviškių" prekės ženklu, kurį valdo didmeninės lietuviškų daržovių ir vaisių prekybos UAB „Domeina" - „Kietaviškių gausos" bendrasavininkė. Ji rūpinasi visos produkcijos realizacija. Daržovių daugiausia realizuojama Lietuvoje, dalis išvežama į Latviją ir Estiją.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokių organizacijų veikla Jūs domitės?
Orai